torstai 15. lokakuuta 2015

Jättiläisten mikrot ja uunit

Jo ensimmäisen Suomi-lomamme aikaan viime jouluna kiinnitin huomiota yhteen mielenkiintoiseen seikkaan: mikrot ja uunit Suomessa tuntuvat todella pieniltä, kun niitä tulee katsomaan ja käyttämään Amerikasta päin. Tai ainakin ne mikrot ja uunit, joita on niissä kodeissa, joissa minä Suomessa vierailin - onhan noitakin kodinkoneita erikokoisia. Olin viime jouluna tästä huomiosta niin hämmentynyt, että kotiin päästessäni oli pakko ottaa mitat omasta uunista ja mikrosta ja pyytää äitiä Suomessa ottamaan mitat omistaan. Tarkoitus oli kirjoittaa asiasta ihan blogipostaus. Niin ja tämähän oli siis tammikuussa.

Idea oli ja meni ja postaus jäi tekemättä, mutta nyt Suomessa käydessäni muistin asian jälleen, kun yritin mahduttaa kättäni, lautasta ja mikrokupua minimaaliseen mikroon.
Amerikkalaisen apartmentin iso mikro ja uuni.
Äidilläni on mikro, joka on ihan sellainen peruskoko, ei mikään minimikro. Sen leveys on 44 cm. Meidän mikromme leveys on 75 senttiä! Niissä harvoissa kodeissa, joissa täällä Kaliforniassa olen käynyt, on ollut yhtä iso mikro, mutta hotelleissa olen nähnyt sellaisia pienempiäkin.

Uunimme leveys on sama 75 senttiä kuin mikronkin. Äitini uuni - joka sekin kokonsa puolesta edustaa ihan perinteistä suomalaisessa kodissa olevaa uunia - on leveydeltään 49 senttiä. Alan tulla siihen tulokseen, että suomalaiset mikrot ja uunit kuuluvat jonnekin nukkekotiin. ;)

No ei, vakavasti puhuen iso mikro ja uuni ovat aivan älyttömän hankalia. Mikron ovi on niin iso, että pitää siirtää omaa päätä syrjään, kun oven haluaa avata. Jos uuniin haluaa saada jotain, kurkottelu on aikamoista. Ja sitten kun sekä uuni että sen hemmetin luukun sisäpuoli on tulitulikuuma, on jo aika hankalaa. Olen jo kertaalleen saanut käsivarteeni pienen palovamman, koska kuuman luukun yli kurottaminen pienten patakintaiden kanssa on vain niin mahdotonta! (Onneksi pysyvää jälkeä ei ole jäänyt, vaikka vamma näkyikin ihossani ainakin pari kuukautta). Uunin luukku on niin iso ja ulottuu auki ollessaan niin pitkälle, etten ymmärrä, miten nämä ihmiset täällä eivät ymmärrä, että se on pieni riski, haha. En myöskään käsitä, miksi kukaan oikeasti tarvitsee näin isoa uunia. Ehkä niitä isoja kiitospäivän kalkkunoita varten?
Amerikassa ei harrasteta asuntoihin kuuluvia uunipeltejä, vaan tällaiset kuvassa näkyvät pikkupellit täytyy itse ostaa. Tästä ei ehkä ihan erotu, että pelti on aika mielettömän pieni näin isoon uuniin. Edit 16.10: Väitin, että peltejä menisi uuniin kaksi, mutta ei muuten menekään! Eli isoon uuniin mahtuu vain pieni pelti. Vuokia sentään menee useampi. 
Mikroomme liittyy muuten myös liesituuletin: liesituuletin on mikron alla ja siis osa mikroa. Ilmeisesti ei mikään harvinainen ratkaisu amerikkalaisissa kodeissa. Tämä liesituuletin on liesituuletin vain nimeltään - mitään muuta tekemistä liesituulettimien kanssa sillä ei mielestäni oikein ole. Se nimittäin vetää älyttömän huonosti. Sen paikka on myös sellainen, ettei hellalla (joka sekin luonnollisesti on valtaisa, koska uunikin on) olevista kattiloista lähtevä höyry osu likimainkaan sinne päin, missä liesituuletin on. Kuulun Facebookissa USA:n suomalaiset -ryhmään, jossa taannoin valiteltiin, mikä Amerikassa ärsyttää. Monia ärsyttivät juuri nämä huonot liesituulettimet. En siis ole ainoa, joka ei ihan tajua.

Tehottomuudestaan huolimatta liestituuletin pitää kyllä kovaa mekkalaa. Niin kovaa, että jos hellan vieressä seisoo, ei kuule mitään, mitä parin askeleen päässä oleva ihminen puhuu. Kokkaaminen muuttuu siis nopeasti aika epäsosiaaliseksi puuhaksi. Mutta toisaalta - aina jos haluaa sulkea korvansa puolison puheilta, voi vain laittaa liesituulettimen päälle ja ongelma on sillä hoidettu. :D

Mielenkiintoista on kyllä se, että silloin kun muutimme Suomesta tähän asuntoon, en oikeastaan kauheasti kiinnittänyt huomiota siihen, miten isoja mikro ja uuni ovat. Se oli vasta mieheni kollega, joka kunnolla sai minut havahtumaan tähän asiaan: kollega tuli työmatkalle Suomesta ja vilkaisi kerran uuniimme päin ja totesi: "On kyllä muuten ihan hemmetin iso uuni!"

10 kommenttia:

 1. Kiva lukea välillä tälläisiä "vertailu" postauksia kun itse ei ole koskaan käynyt Amerikassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on kiva myös kirjoittaa, vaikkei tällainen vertailu kauhean järkevää ehkä olekaan :)

   Poista
 2. Mihinköhän mun edellinen kommentti katosi? Mua ottaa päähän eniten se, että noihin jättiuuneihin ei tehdä uunin levyisiä peltejä. Meidän uuniin ei myöskään mahdu kahta peltiä vierekkäin, joten leipoessa, voin tässä jättiuunissa paistaa vähemmän kerralla kuin Suomen paljon pienemmässä kiertoilmauunissa. Ja mähän leivon paljon, kun amerikkalainen leipä on pahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katosi varmaan jonnekin Bloggerin syövereihin...? Ei olisi eka kerta. :/

   Noi pellit on kyllä omituisen kokoisia. Mutta kai niitäkin on erikokoisia? Jos jostain löytyisi isompi sun tarpeisiin... Tai sitten ei. Ehkä se uuni on iso vain niitä kalkkunoita varten. :D

   Poista
  2. Täytyisi varmaan ottaa sisämitat uunista ja mennä etsimään joko isompaa peltiä tai kahta sen kokoista, että ne mahtuisi vierekkäin.

   Poista
  3. Ei hitsit, ei meidän uuniin menisikään kahta tuollaista peltiä, joita meillä nyt on!! Muistin ihan väärin! Vuokia menee kaksi, mutta ei peltejä. Eli kyllä todellakin - isossa uunissa saa tehtyä vähemmän kuin suomalaisissa uuneissa! Voi amerikkalaisia jälleen kerran ;DD

   Poista
 3. Muistan itsekin miettineeni samaa Suomessa käydessäni. Iso mikro kai selittyy sillä, että sen pitää olla uunin kanssa yhtä leveä, jotta näyttää symmetriseltä. Jos mikroa ei ole "sisäänrakennettuna" löytyy kaupasta myös pienempiä pöytämikroja, mutta uunit ovat kaikki näitä isoja.
  Toinen jänskä juttu on jääkaapin ja pakastimen koko. Suomalaiset jääkaapit ovat aika paljon pienempiä, mutta esim. minun vanhemmillani on Suomessa jättisuuri pakastin. Meillä on jääkaappi aina täynnä tavaraa, joten veisi kyllä aikaa tottua taas minijääkaappiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Symmetrisyys on totta kai aina kaiken a ja o :)

   Iso jääkaappi on kyllä kiva juttu. Tosin meillä se on usein kohtalaisen tyhjä. :D Pakastin saisi olla suurempi. Meillä se on pieni ja nytkin ihan täynnä ruisleipää...

   Poista
 4. Minua riipii meidän iso jääkaappi, kahden naisen taloudessa kun sinne ei mitään ihmeellistä tarvitse saada mahtumaan. Esittelinkin sen skypessä sukulaisilleni, että meidän ei tarvitse ryhtyä paloittelusurmaajiksi, sillä jääkaappiin mahtuu ihminen ihan kokonaisena. Nämä hirmukodinkoneet vievät paitsi tolkuttomasti sähköä, myös fuskaavat lämpöä.
  Ja mikä ihmeen juttu nämä uunipellitkin ovat, pitääköhän nekin tuoda Suomesta, että saisi järkevän kokoista. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, meidänkin kahden aikuisen taloudessa jääkaappi on usein aika tyhjän oloinen, vaikkei se nyt ihan niiiiiin iso ole. Ja se pitää muuten ihan kamalaa mekkalaa aina välillä, vaikka on siis ihan uusi.

   Mä roudaan muuten Suomesta jo dödöt, hammastahnat ja purkat - uunipellit vois mennä vähän liiallisuuksiin. ;)

   Poista