tiistai 9. joulukuuta 2014

Näin maksetaan lasku Amerikassa

Kerran kuukaudessa postilaatikostamme tupsahtaa utility-lasku eli lasku, jolla maksetaan asuntomme energia-, vesi- ja jätemaksut. Kun tämä lasku saapuu, on aika kaivaa shekkivihko esiin ja aloittaa pieni operaatio! Laskut nimittäin todella maksetaan täällä päin maailmaa shekeillä.

Prosessin ensimmäinen askel on siis shekkivihon ottaminen esiin. Me emme kanna shekkivihkoa mukanamme, vaan se on nätisti säilössä kotona kaapissa. Laskusta tarkistetaan summa, ja sitten ruvetaan kirjoittamaan shekkiä. Shekkiin kirjataan päivämäärä, maksunsaaja ja summa, joka merkitään sekä numeroin että kirjoittamalla. Lisäksi shekkiin merkitään se, mihin maksu on - tässä tapauksessa shekkiin kirjoitetaan vähän niin kuin viitenumero. Sitten tulee vielä totta kai allekirjoitus.
Tässä kirjoitetaan shekkiä. Kuva ei ole lavastettu. 
Prosessin toinen askel on se, että laskupaperista irrotetaan laskun se osa, joka täytyy liittää shekin mukaan. Tähänkin lappuun vielä kirjataan summa, jonka shekki kattaa.
Lapun ohjeissa lukee, ettei käteistä saa lähettää ja ettei tätä lappua saa niitata shekkiin kiinni. 
Tämä lappu ja shekki laitetaan yhdessä kirjekuoreen, joka tulee laskun mukana. Kuori ei kata postimaksua, joten postimerkki täytyy hankkia itse. Olemme joutuneet ostamaan täällä jo tähän mennessä enemmän postimerkkejä kuin viimeisen 10 vuoden aikana Suomessa yhteensä. Tilasimme juuri netin kautta läjän postimerkkejä kotiin, kun postiluukusta tuli sopivasti mainos tästä mahdollisuudesta (olemme siis mainoksen uhreja).
Lappu ja shekki kuoreen ja siinä se! Spiderman-postimerkki sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. 
Kolmas ja viimeinen askel on se, että kirjekuori viedään postiin. Se on onneksi täällä meillä todella helppo operaatio, sillä meidän tarvitsee vain matkata asuintalomme alakertaan postihuoneeseen. Siellä on nimittäin lähtevälle postille oma lokero, jonka postinjakaja tyhjentää postit tuodessaan.

Ja tadaa, valmista tuli! Laskun maksaminen Amerikassa on siis helppoa kuin mikä! En kyllä tiedä, mitä tapahtuu, jos kuori hukkuisi postissa...

Tämä amerikkalainen tapa maksaa laskuja huvitti meitä alussa todella paljon, ymmärrettävistä syistä. Nyt olemme kuitenkin jo tottuneet tällaiseen meininkiin. Minä en ole kyllä vielä kertaakaan kirjoittanut shekkiä... Mutta ei kai kotirouva tällaisia taloudellisia asioita hoidakaan. ;)

Okei, jos nyt totta puhutaan, niin tämä utility-lasku on ainoa lasku, jonka maksamme shekillä. Onhan täällä oikeasti muitakin vaihtoehtoja. Laskut voi maksaa suoraveloituksen tyyppisesti, yleensä jonkun kolmannen osapuolen tai ehkä laskuttajan omien nettisivujen kautta (mutta ei siis omassa verkkopankissa). Myös laskun maksaminen luottokortilla onnistuu, mikä on ilmeisesti yleinenkin tapa Amerikassa. Tällöin loppusummaan saattaa kyllä poksahtaa lisämaksuja. Lisäksi on olemassa jonkinlainen sähköisen shekin mahdollisuus. Itse emme ole tällaista käyttäneet, mutta ilmeisesti verkkopankissa syötetään laskun tiedot ja pankki luo sitten sähköisen shekin. Hauskaa tässä tavassa on se, että jos vastaanottaja ei tue sähköistä shekkiä, pankki tulostaa tämän shekin ja lähettelee sitä ympäri maata.

Meidän utility-laskun saisi maksettua shekin lisäksi luottokortilla tai suoraveloitustyyppisesti autopaymentilla. Jos autopaymentin haluaa, pitää täyttää ja tulostaa lappu, joka lähetetään laskuttajalle. Tämän jälkeen pitää kuulemma odottaa noin puoli vuotta ennen kuin autopayment lähtee käyntiin. :D Emme ole jaksaneet tehdä tätä. Mies tykkää kertomansa mukaan kirjoittaa shekkejä.

3 kommenttia:

 1. Mies maksaa meillä kaikki laskut shekeillä, ja vitsit mua ärsyttää kun menee postimerkkeihin ihan turhaan rahaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, meillä on onneksi vain tämä yksi, niin postimerkkejä ei tarvitse haalia ihan kauheita määriä. :)

   Poista
 2. Hei. ensimmäinen kerta kun joudun shekin kanssa tekemisiin?
  Asiakas tuumi että hän lähettää shekin?? Itse ihmeissäni että kuinka ja minnekkä? No kysyi ositetta ja sillee...

  VastaaPoista