keskiviikko 19. lokakuuta 2016

USCIS yllätti taas nopeudellaan, Vol 2.

Monet USA:ssa asustelevat suomalaiset valittelevat USCIS:n (U.S. Citizenship and Immigration Services) hitaudesta erinäisissä lupa-asioissa, ja totuus taitaa olla se, että pulju on harvinaisen hidas. Kesällä se kuitenkin käsitteli mieheni työluvan jatkon hämmästyttävän nopeasti, ja nyt minun työlupani jatko tuli vielä nopeammin.

Lähetin hakemukseni USCIS:een elokuun lopussa. USCIS vastaanotti sen 31.8. Ja arvatkaapas milloin uusi työlupa myönnettiin - syyskuun 23. päivä. Meni siis alle 4 viikkoa! Joskin itse kortti tuli vasta viime viikolla, päätös kyllä tuli heti syyskuussa myöntämisen jälkeen. Olin jo vähän huolissani, minne kortti on kadonnut, mutta onneksi se tuli.

Mieheni työlupa myönnettiin tasan 4 viikossa, mutta nyt USCIS pisti paremmaksi. En ole koskaan kuullut näin nopeasta toiminnasta. Virallinen käsittelyaika on maksimissaan 90 päivää, 3 kuukautta (mutta joskus myös pidempi). Tosin työlupien uusintojen hakemukset taitavat yleensä mennä nopeammin käsittelyyn kuin ensimmäisten työlupien hakemukset. Ja minun edellinen työlupani myönnettiin kesäkuussa. Ehkä toiminta oli näin nopeaa nyt sen takia, että edellisestä kerrasta oli vain se pari kuukautta.

Nyt työlupani on voimassa tasan kaksi vuotta: lupa umpeutuu syyskuussa 2018. Olisi vissiin pitänyt hakea lupaa vähän myöhemmin, sillä mieheni työlupa umpeutuu marraskuussa 2018. En kuitenkaan olettanut USCIS:n olevan näin nopea. Minkäs sille enää voi. Toivotaan, että Green Cardit ovat kädessä tuohon mennessä. Toisaalta jos eivät ole, meidän täytyy muuttaa takaisin Suomeen, joten siinä vaiheessa on varmaan se ja sama, saanko työskennellä viimeisten viikkojen aikana.

Minun pitää nyt siis jälleen olla yhteydessä kaikkiin työnantajiini, jotta voin antaa uuden työlupakorttini tiedot. Se oli viimeksi aikamoinen prosessi, sillä homma vaatii henkilökohtaisen käynnin ja lomakkeen täyttämisen. Tosin jostain syystä yhden työnantajan kohdalla tämä onnistui ilman henkilökohtaista käyntiä: lähetin kopion kortistani sähköpostilla, mikä on varmasti kaikkien sääntöjen vastaista, mutta se oli HR-osaston idea ja tykkäsin siitä, koska en jaksaisi ajella kaikenlaisiin kaupunkeihin täyttelemään kaikenlaisia papereita kerta toisensa jälkeen.

Byrokratia ei muuten lainkaan ole tältä erää ohi: seuraavaksi on vuorossa ajokortin uusinta. Ajokorttini umpeutuu joulukuussa. DMV (Department of Motor Vehicles) ei vielä ainakaan toistaiseksi ole lähettänyt minulle kirjettä siitä, miten toimia, vaikka yleensä pulju sellaisen lähettää ennen uusimisajankohtaa (mitä nyt tiedän myös ihmisiä, joille sellaista ei koskaan ole tullut...). Mieheni sai omansa pari kuukautta ennen kuin hänen korttinsa umpeutui. Odotan kirjettä nyt joka päivä, sillä DMV on ehkä USCIS:takin hitaampi, eikä uutta ajokorttia todellakaan noin vain tule parissa kuukaudessa. Tai ei ainakaan miehelleni tullut. DMV:lle on turha soittaa, ne sanovat varmaan vain, että odota kirjettä. Kaiken lisäksi DMV:n perusasiakaspalveluosasto ei edes voi auttaa tällaista mamua, vaan minun pitää olla yhteydessä sinne maassaolostatuksia käsittelevään yksikköön, jonka kanssa miehelläni on paljon kokemusta. Jos kirjettä ei pian kuulu, ei varmaan auta kuin soittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti