lauantai 15. lokakuuta 2016

Kun sataa, kukaan ei mene ulos

Olen jo aiemminkin kertonut täällä, miten kalifornialaiset eivät halua mennä ulos silloin harvoin, kun sataa vettä (eli siis vähän tihkuttaa). Eilen sain taas kokea tämän.

Koko viikon ajan lehdet kirjoittivat juttuja siitä, miten perjantaina ja viikonloppuna tulee "myrsky". Näin jo yli kaksi vuotta täällä asuneena tiedän, että kalifornialaisille myrsky tarkoittaa vain sitä, että tulee vähän vettä, juuri sillä tavalla tihkuttamalla. Koska nyt kyseessä oli kuitenkin syksyn ensimmäinen pidempiaikainen kunnon sade, piti olla hiukan varuillaan. Teistä tulee täällä nimittäin helposti liukkaita ensimmäisen sateen jälkeen. Kun puoleen vuoteen ei sada vettä, teille kertyy kaikenlaista pölyä, saastetta ja muuta, mikä sitten aiheuttaa ekan kastumisen jälkeen helposti liukkautta.
Jostain syystä aina silloin, kun täällä sataa, minulle tulee vähän kotikoti-ikävä eli ikävä Suomeen.
Meillä käytiin torstaina illalla kotona mielenkiintoinen keskustelu, kun hiukan panikoin sitä, miten työmatkani mahtaa sujua perjantaina ruuhka-aikana, jos sataa. Mieheni ilmoitti, että minun pitää ottaa uudempi automme, koska vanhassa autossamme on niin kuluneet renkaat, ettei sen kanssa voi lähteä sateeseen. Tai siis minä en kuulemma voinut. Hän kyllä lähti, koska hän "ajaa varovasti". Ilmeisesti minä sitten en aja varovasti, haha. Toisaalta mieheni työmatka kestää noin vartin eikä mene motaria. Ja minun perjantaihini kuuluu ajo San Josesta Mountain Viewiin aamulla ruuhka-aikana ja paluu San Josehen ja sitten taas myöhemmin iltapäivällä ajo uudelleen Mountain Viewiin Googlelle ja paluu kotiin San Josehen illan ruuhka-aikana. (Tykkään perjantaistani, enkä antaisi yhtäkään tuntiani pois, mutta nuo ajamiset ovat kyllä aika huvittavia.)

Perjantaina aamulla ei vielä satanut, mutta liikenne oli niin kevyttä, että minua ihmetytti. Olin perillä melkein varttia nopeammin kuin yleensä. Tunnilleni Mountain Viewssa tuli lopulta yhtä paljon porukkaa kuin yleensäkin, mutta ihmiset tulivat myöhässä ja ennen kuin he tulivat, olin ihmetellyt jo paikalla olevien osallistujien kanssa, missähän kaikki muut ovat. Yksi osallistuja totesi: "It's going to rain today, you know, so people are probably staying home."

Myös seuraavalla tunnillani San Josessa oli yhtä paljon porukkaa kuin aina ennenkin, mutta tuntiani seuraava tunti kärsi selvästi pienestä osallistujapulasta. Tässä vaiheessa jo satoikin vähän. Kun sanoin tunnin ohjaajalle huomanneeni aamulla toisella kuntosalilla ja liikenteessä, miten oli hiukan hiljaista, hän totesi: "Well yes, it us Californians. When it rains, we are scared to go outside." Sitten hän otti teeskennellyn kauhistuneen äänen ja sanoi vielä: "It's going to rain today, oh my god, I can't go to the gym!" :D
Iltapäivällä satoi, mutta muutama googlelainen pelasi silti lentopalloa ulkona. 
Pelkäsin etukäteen, miten mahdan päästä Googlelta kotiin viiden ruuhkassa, jos sataa, sillä kuljen 101-motaria, joka on aina aivan totaalisen tukossa iltapäivisin ja etenkin perjantaisin. Ajattelin sateen tekevän kaikesta vielä pahempaa ja pahimman sateen oli ennustettu tulevan juuri neljän jälkeen. Kotimatkani Mountain Viewsta San Josehen oli eilen kuitenkin aivan ennätysnopea - vain puoli tuntia! Vaikka satoi vettä! Yleensä matkaan menee 40-50 minuuttia. (Matka on muuten vain noin 18 kilometriä pitkä.) Ihmiset olivat todella tainneet jäädä kotiin sateen takia. Osa oli varmasti myös lähtenyt ajoissa töistä kotiin sadetta pakoon.
Motarilla oli paljon lievempää ruuhkaa kuin yleensä. Enkä nähnyt edes yhtään onnettomuutta, vaikka sateella kukaan ei osaa ajaa ja törmäilevät toisiinsa. 
Toivon, että tästä lähtien joka perjantai sataa vettä. ;)

4 kommenttia:

 1. Mä olen huomannut täällä etelässä ihan saman: Silloin kun sataa (ennakoidusti ja vain vähän) ovat tiet ihan tyhjiä. Se on aina yhtä ihana ylläri. Tosin silloin kun sataa yllättäen tai oikeasti kunnolla, on liikenne aivan kaaoksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä aattelinkin, et tän on pakko olla enemmän sellainen "kalifornialaiset toimivat näin" kuin vain "piilaaksolaiset toimivat näin". Ja hei onneksi Kaliforniassa ei lähes koskaan sada ihan yllättäen. ;D

   Poista
 2. Sateella on myös ihana käydä ostoksilla, kaupat ovat tyhjiä. 😊 Kun sadetta ja myrskyä rummutetaan mediassa etukäteen, monet järjestävät itselleen etäpäivän töistä, jos se vain on mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noni, tänäänkin sataa - hyvä hetki siis lähteä ostoksille!

   Poista