perjantai 7. lokakuuta 2016

Hyviä uutisia äänihuulille

Kävin tällä viikolla ENT-lääkärilläni (Ear, nose, throat -lääkäri) ja hän tsekkasi äänihuuleni. Kuulemma ne näyttävät kohtalaisen hyvältä: ei turvotusta eikä mitään ylimääräistä. Hyviä uutisia siis! Jes! Toki vähän ärsyttävä uutinen sen kannalta, ettei edelleen kokemalleni kivulle ole nyt siis mitään selitystä. Lääkäri oli hiukan ymmällään. Toisaalta äänihuuleni olivat pitkään turvonneet ja minulla oli äänen ylikäyttöä, joten ehkä särky on vielä jälkiä siitä.

Lisätutkimuksena voidaan tehdä MRI-scan (magneettikuvaus?). Se näyttää enemmän, vaikka lääkäri kyllä epäilee, ettei äänihuulissani varmaan mitään erikoista näy. Tai näin hän ainakin antoi ymmärtää. Koska koen särkyä kuitenkin edelleen sen verran usein, haluan selvittää tilanteen. Vaikka magneettikuvaus äänihuulille kuulostaa kyllä aika hard corelta ja vähän oudolta.

Hinnan aion toki selvittää ennen kuin päätän lopullisesti. Se ei ole mikään ihan yksinkertainen prosessi. Lääkäri laittoi kuvauksen tilaukseen ja kuvantamisosaston pitäisi soittaa minulle. Paino sanalla pitäisi - en ole vielä ainakaan kuullut mitään, vaikka käynnistä on jo kolme päivää ja kuulemma soitto tulee yleensä "in a couple of days". Kuvantamisosasto varmistaa ensin vakuutusyhtiöltäni sen, että MRi voidaan tehdä, ja sitten soittavat minulle ajanvarauksen. Jostain syystä he eivät kuitenkaan voi sanoa minulle puhelimessa mitään, joten ajanvarauksen jälkeen minun pitää soittaa vakuutustyhtiöön ja varmistaa, mikä on minulle itselleni maksettavaksi jäävä hinta. Vasta sen jälkeen, kun kuvantamisosasto on varmistanut vakuutustyhtiöltäni asian ja varannut minulle ajan, voin saada varmaa tietoa vakuutustyhtiöltäni. Tai näin ainakin ymmärsin lääkärin sanat.

MRI-scan taitaa olla aika kallis toimenpide. Minulla on kuitenkin jonkinlainen omavastuuraja ylittynyt vakuutuksessani, joten ehkä vakuutus korvaa nyt enemmän. En tiedä. Pian se selviää.

Vähän tässä epäilyttää se, että jos joudun jalkani kanssa vielä lääkäreille, seuraava askel siinäkin ongelmassa on todennäköisesti MRI. Olen siis kohta kaksi kertaa kalliissa toimenpiteessä! Eihän tässä ole mitään järkeä. Voisiko jotenkin priorisoida, mikä terveydellinen toimenpide on tärkeämpi...? :D Ehkä mennään nyt kuitenkin ongelma kerrallaan. Minulla on prosessissa ohjaustuntieni vähentäminen, joten tilanne helpottuu sitten sen kautta, kun töitä on vähemmän.

Asiasta täysin toiseen: täällä on tullut syksy. Monena päivänä on nyt ollut kylmä viileämpää, juuri alle 20 asteen. Minulla on ollut sisällä jo sukat ja huppari, yhtenä yönä jopa pyjama, mikä on varma lähestyvän talven merkki. Nyt ilma tosin taas lämpeni ja viikonloppuna on jälleen lähemmäs 30 astetta.

Mutta hei, täällä satoi vettä viime sunnuntaina ihan vähän! Tänä vuonna keväällä satoi enemmän kuin aiemmin ja vielä huhti-toukokuussa taisi tulla muutamia pisaroita, ellen ihan väärin muista. Siitä huolimatta tuntuu siltä kuin sadetta ei olisi näkynyt ikuisuuksiin, eikä sitä kyllä olekaan näkynyt kuukausiin. Sade sunnuntaina kesti niin pienen hetken, etten edes huomannut sitä kuin siitä, että yhtäkkiä maa oli märkä, vaikkei se hetkeä aiemmin ollut. Sade oli myös hyvin paikallista, sillä kaverini luona muutaman mailin päässä ei satanut. Kalifornian kuivuudesta ei ole viime aikoina enää kouhkattu samaan malliin kuin ennen, enkä itse asiassa tiedä, miten huono tilanne vielä on. Tosin kouhkaaminen keskittyy nyt vaaleihin, se saattaa selittää osittain. Ehkä kuivuusvaahtoaminen alkaa jälleen vaalien jälkeen.
Syksyn ensimmäinen sade, lokakuun alussa. Todisteena märkä maa. Kaksi vuotta sitten eka sade tuli jo syyskuussa. Jos tätä minuutin kestävää tihkua nyt voi sateeksi kutsua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti