Viime vuoden syksyllä minua fiksummat täällä kauemmin asuneet suomalaiset kertoivat, että amerikkalainen Coca-Cola maistuu aivan erilaiselta kuin suomalainen. En ollut koskaan itse kiinnittänyt asiaan mitään huomiota, joskin juon vain Coke Zeroa tai light-colaa ja niitäkin vain harvoin ja vain ravintoloissa.
Erot Coca-Colan maussa johtuvat useasta seikasta. Coca-Cola tehdään tiivisteestä, joka on sama kaikkialla maailmassa. Eri maiden ja alueiden Cola-tuottajat tekevät limsan tästä tiivisteestä sekä omasta vedestään ja makeuttajistaan. Sanomattakin selvää, että vesi maistuu erilaiselle eri paikoissa, joten se on yksi tekijä erilaisen maun selittäjänä. Myös makeuttamiseen eri maat ja alueet käyttävät eri aineita. Suurin osa eri maiden pullotustehtaista käyttää sokeria, myös Suomi. Mutta eivät kaikki. Yhdysvalloissa ei käytetä aitoa sokeria, sillä on halvempaa käyttää ainetta nimeltä high fructose corn syrup (HFC). Milloinpa USA ei käyttäisi jotain teollista
Vesi ja makeuttajat siis selittävät kuviota. Ja kaiken taustalla on se, että colan maku tehdään sopivaksi kunkin maan asukkaiden mieltymysten mukaisesti. Esimerkiksi amerikkalaiset tunnetusti tykkäävät enemmän makeasta, joten heidän colansa tehdään makeammiksi kuin jossain muualla.
Kun olin kuullut näistä eroavaisuuksista, oli totta kai pakko ruveta testailemaan. Vuosi sitten joulukuussa matkustimme mieheni kanssa Suomeen ja minä roudasin täältä mukanani amerikkalaista colaa: yhden tavallisen Coca-Colan ja yhden Zeron. Päätin toteuttaa Suuren Cola Testin.
Viime jouluna istuimme mieheni kanssa pöydän ääreen Suomessa ja aloimme testailla. Toteutimme testin sokkona ja testasimme, osaammeko tunnistaa suomalaisen ja amerikkalaisen colan toisistaan. Ensin tutkailimme ulkonäköjä: väriä ja kuplintaa. Sitten maistelimme. Kumpikaan meistä ei aluksi tiennyt, kumpi oli kumpi, vaan yritimme arvailla. Virallisena valvojana toimi äitini. Kaikki limsat olivat tölkkilimsoja.
Testiaineisto: amerikkalaista ja suomalaista. |
Tavallinen Coca-Cola
Amerikkalainen Coca-Cola kupli suomalaista sisartaan vähemmän. Oikeastaan se ei kuplinut juuri yhtään. Väri oli tasaisempi kuin suomalaisessa. Maku oli selvästi makeampi. Itse olin maistellessa ensin sitä mieltä, että tämä voisi olla amerikkalainen Cola juuri sen takia, että maku oli makeampi kuin toisessa. Mutta sitten kuitenkin veikkasin, että tämä on suomalaista, koska tämä maistui mielestäni aidommalta kuin toinen cola, joten ajattelin tämän olevan oikeasta sokerista eikä mistään teollisesta aineesta. Olin väärässä. Olisi pitänyt luottaa ensimmäiseen vaistoon: jos joku on makeaa, se on amerikkalaista.
Suomalainen Cola kupli enemmän kuin amerikkalainen ja jatkoi kuplimistaan koko ajan lasissa. Maku oli mielestäni mauttomampi, vähän sellainen viemäriveden makuinen. Uskoin tämän ensin olevan amerikkalaista juuri sen takia, ettei maku ollut niin aidon oloinen, mutta väärin siis meni.
Tässä kohtaa on ehkä huomioitava, että amerikkalainen Cola oli vanhempaa kuin suomalainen. Se ehkä saattoi vaikuttaa esimerkiksi kuplintaan.
Valitettavasti en tiedä enää, mitä mieltä mieheni oli, sillä en ilmeisesti ole tehnyt muistiinpanoja hänen käsityksistään tuolta ajalta.
Vasemmalla amerikkalainen, oikealla suomalainen. Erot kuplissa ovat selkeät. Amerikkalainen oli kuitenkin vanhempaa, mikä saattoi selittää kuplien puutteen. |
Se, että tavallinen Cola makeutetaan Suomessa sokerilla ja USA:ssa HFC:lla, selittää ehkä ainakin osittain tavallisen Colan makuerot. Koska Zeroa ei mausteta sokerilla, sokerin ja HFC:n vaikutuksen voi unohtaa. Halusin kuitenkin ehdottomasti vertailla, onko Zeroissa keskenään eroja, koska maiden erilainen vesi vaikuttaa kyllä niihin. Otimme Zerot siis mukaan vertailuun.
Amerikkalainen Zero oli aika pliisua, ei maistunut oikein miltään. Suomalainen maistui makeammalta (!) ja aidommalta kuin amerikkalainen ja oli meidän molempien mielestä parempaa. Makueroihin oli kuitenkin vaikea päästä kiinni, emmekä osanneet arvata yhtään, kumpi on kumpaa. Kun olimme maistelleet aikamme, tulimme siihen tulokseen, että toinen maistuu jotenkin pilaantuneelta. Ja sitten huomasimme, että amerikkalainen Zero oli kokenut parasta ennen -päiväyksensä muutama kuukausi aiemmin (olin kaivanut tölkin kaapin perukoilta matkalaukkuun - emme tosiaan juo limsaa kotona kovinkaan usein). Se siitä vertailusta siis.
Jos nyt kuitenkin unohtaa sen, että jenkkiversio oli parhaat päivänsä nähnyt, niin voi todeta, että Zerojen makuerot keskenään olivat paljon pienemmät kuin tavallisten Coca-Colien erot keskenään. Zerot myös käyttäytyivät keskenään samalla tavalla, toisin kuin ne normi-Colat: molemmat Zerot, sekä suomalainen että amerikkalainen, kuohuivat samalla tavalla ja näyttivät samanlaisilta.
Molemmat näyttävät aika samanlaiselta. |
Suomessa ollessa meillä ei ollut mukana amerikkalaista Diet Cokea eli suomalaisittain Light Colaa. Minua muuten ärsyttää, että Amerikassa tuo on nimellä Diet. Ihan kuin olisi jollain dietillä, jos haluaa juoda tuota.
***
Koska ensimmäinen vertailumme tuntui menneen vähän mönkään sen takia, että Amerikasta tuodut colat olivat vanhoja, halusin toteuttaa testin uudelleen. Kun palasimme viime vuonna joululomalta takaisin Kaliforniaan, roudasin jälleen matkalaukuissa limsaa, tällä kertaa suomalaista sellaista ja päinvastaiseen suuntaan. Perheenjäseneni olivat sitä mieltä, että olen vähän hullu, kun kuskailen limsoja ympäriämpäri maapalloa.
Uuden Suuren Cola Testin toteuttaminen kuitenkin jäi. Aihe ei jaksanut kiinnostaa ihan niin paljoa. Suomi-limsat lojuivat jääkaapissamme kuukausia ja varjelin niitä kuin suurintakin aarretta. Sitten äitini tuli käymään meillä tuossa syyskuussa ja erehtyi juomaan yhden tölkin. Siitähän perheriemu repesi. :D Nekin Colat olivat tainneet jo parhaat päivänsä nähdä, eikä asialla oikeasti ollut merkitystä - olihan minulla ollut yli puoli vuotta aikaa toteuttaa uusi testini, mutten ollut sitä tehnyt.
Sitten lähdimme Suomeen lokakuussa. Siinä vaiheessa, kun minä olin jo Suomessa ja mieheni vielä kotona Kaliforniassa, päätin lopulta haluta sen uusintaotoksen. Käskin miestäni tuomaan jenkkilimsoja mukanaan ja hänhän toi. Niin naurettavaa kuin se onkin. Ja vielä mitä... Enhän minä tietenkään saanut aikaiseksi tehdä testiä Suomessa ollessani! Ei muuta kuin taas uusi rundi: amerikkalaiset limsat jäivät äidilleni (joka muuten joi yhden ja totesi sen maistuvan aivan erilaiselta kuin suomalainen!) ja jälleen kerran kuljetimme suomalaisia limsoja Kaliforniaan. Putositko jo laskuissa siitä, kuinka monta kertaa erinäiset colat ovat matkustaneet mukanamme Atlantin yli eri suuntiin? Ei hätää- minäkin olen pudonnut.
Lopulta, muutama viikko sitten, sain aikaiseksi toteuttaa Suuren Cola Testin, Vol. 2. Nyt meillä ei ollut virallista valvojaa, joten teimme testin vuorotellen siten, että toinen tiesi oikean vastauksen ja valvoi, kun toinen arvuutteli. Tällä kerralla kaikki limsat olivat pienistä limsapulloista ja mukana oli myös Diet/Light-versio.
Uusi testiaineisto. |
Tavallinen Coca-Cola
Molemmat Colat näyttivät aika samanlaisilta. Kaataessa ei ollut mitään huimaa eroa eikä myöhemminkään. Mistä lienee johtunut ensimmäisen testin erot... Ehkä siitä vanhasta tölkistä?
Mieheni mielestä toinen cola oli selvästi laimeampaa ja toinen makeampaa. Hän veikkasi, että laimea on suomalaista ja makea amerikkalaista. Hän oli väärässä. Makunystyränsä kullakin siis. Mieheni mielestä suomalainen Cola maistui enemmän makealta kuin amerikkalainen, sanokoot muut mitä tahansa.
Minun mielestäni molemmat maistuivat aika samalta alussa. Pystyin havaitsemaan vain pienen eron. Mutta kun jatkoin maistelua (ennen kuin tiesin tuloksen), toinen alkoi maistua selvästi makeammalta. Veikkasin sitä amerikkalaiseksi ja olin oikeassa. Ihan niin kuin ensimmäisessäkin testissä. Voisi siis sanoa, että amerikkalainen cola on oikeastikin makeampaa kuin suomalainen, mutta koska mieheni oli asiasta eri mieltä, täytyy vain todeta, että riippuu ihan maistajasta.
Samalta näyttää, mutta ei ehkä maistu ihan samalta. |
Zerot olivat jälleen ulkonäöllisesti samanlaisia keskenään. Sekä amerikkalainen että suomalainen Zero muuten kuplivat enemmän kuin tavalliset Colat, ihan näin sivuhuomautuksena.
Mieheni ei maistanut Zerojen välillä mitään eroa ja teki päätöksensä puhtaasti arvauksella. Hän arvasi väärin. Hänen mielestään Zeroissa oli paljon vähemmän makueroja keskenään kuin tavallisissa Colissa oli.
Minun mielestäni toinen Zero oli laimeampaa kuin toinen ja toisesta tuli selkeästi sellainen vähän makeampi vivahde. Jälleen veikkasin makeaa amerikkalaiseksi ja olin oikeassa. Minusta erot Zerojen välillä olivat siis samanlaisia kuin tavallisen Colan välillä: suomalainen laimeampaa, amerikkalainen makeampaa.
Diet Coke / Coca Cola Light
Tällä kertaa mukanamme vertailussa oli myös Diet- ja Light Colat. Näihinkään sokerin ja HFC:n välinen ero ei päde, koska kyseessä on light-limsa.
Näissä oli selkeä ulkonäöllinen ero keskenään: amerikkalainen Diet Coke kuohui enemmän ja kauemmin kuin suomalainen Coca-Cola Light. Vielä senkin jälkeen, kun limsat olivat seisseet laseissa hetken, amerikkalaisessa näkyi enemmän kuplia. Mieheni maisteli ensin, eikä hän ollut nähnyt, kumpi oli kumpaa. Hänen mielestään toinen oli selvästi makeampaa. Koska hän ajatteli oppineensa tavalliseen Colaan liittyvästä virheestään, hän veikkasi tätä nyt suomalaiseksi. Hän oli kuitenkin taas väärässä. Makea oli nimittäin amerikkalaista.
Minun piti maistella nämä limsat silmät kiinni, sillä olin nähnyt erot kaataessa ja olisin tunnistanut amerikkalaisen limsan ulkonäön kuplien perusteella. Mielestäni näiden välillä ei ollut isoa makueroa. Toisessa maistui enemmän kuohunta, joten tiesin sen olevan amerikkalaista, ja sehän oli tietenkin oikea vastaus.
Huima ero kuplinnassa. |
***
Näin tuli siis päätökseen Suuri Cola Testi. Vuosi siinä meni! Mutta mikä oli testin lopputulos? Kaiken tämän vaivannäön jälkeen täytyy todeta, etten oikein itsekään enää tiedä. Maistuvathan ne amerikkalaiset Colat ja Zerot erilaisilta kuin suomalaiset. Mutta maistuvatko ne nimenomaan makeammilta ja teollisemmilta? Siihen emme löytäneet vastausta. Minusta maistui, miehestäni ei. Yksilöllistä on siis tämä(kin) makuasia.
Olisin oikeastaan halunnut lisätä testiin meksikolaisen colan, sillä sekin on kuulemma eri makuista kuin amerikkalainen. Täällä päin myydään kuulemani mukaan meksikolaista colaa monessa paikassa. Etsin sitä kerran meksikolaisesta kaupasta, mutten löytänyt. En jaksanut lähteä etsimään useammasta paikasta. Ja itse asiassa kuulemma Yhdysvaltojen sisälläkin eri osavaltioiden colilla saattaa olla makueroja... Cola-testien rajat olisivat siis rajattomat. Mutta joo, rajansa kaikella ainakin minun kohdallani.
Suuri Cola Testi jätti jälkeensä ison määrän limsaa, jota kukaan ei halunnut juoda. Viemäriin meni. |
Mexican coke on ihan oma käsitteensä ja juomansa ainakin keskilännessä. Se maistuu selvästi erilaiselta, jotenkin aidommalta. Ymmärtääkseni sihen on käytetty entisaikojen tapaan sokeria eikä kemiallisia yhdisteitä :)
VastaaPoistaJep, sama käsite on täälläkin, näkyy joskus esimerkiksi ravintoloiden juomamenussa. Mäkin oon käsittänyt, et se on makeutettu juuri tietynlaisella sokerilla. Juuri sen takia olisin halunnut sen testiin mukaan.
PoistaMä en tiiä mikä noissa USA:n juomissa on, mutta USA:ssa tuli kyllä juotua kaikkia limsoja ihan hirveästi, ikään kuin olisi addiktoitunut niihin?!? Suomeen paluun jälkeen on tullut juotua kokista tyyliin viikonloppuisin yksi lasillinen, ei tee enempää mieli. Toki silläkin on vaikutusta, että ei ole kuuma (tee mieli kylmää juotavaa) tai että ravintoloissa kokislasit on maltillisen kokoisia, jne.
VastaaPoistaMut tää oli kiva postaus, naurattaa kun ajattelen, että oot roudannu noita tölkkejä ja pulloja pitkin maapalloa..!
Ehkä ne kemialliset yhdisteet vaan addiktoi niin pahasti...
PoistaSä et oo ainoa, joka nauraa. Lähes kaikki nauraa. Mutta tämä oli Iso Asia, joka piti saada testattua. :D