sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Joulufiilikset aloitettu: amerikkalaisten jouluvaloja ja suomalaisia joulutorttuja

Eihän siihen joulufiiliksen saamiseen sitten tarvittukaan kuin yksi lauantaipäivä. Kävimme eilen lauantaina viereisessä pikkukaupungissa Los Gatoksessa (jossa muuten käyn joka lauantaiaamu töissä) katsomassa jouluvaloja. Los Gatoksen yhteen puistoon pystytetään joka vuosi jouluvaloja, jotka ovat esillä joulukuun ajan. Puistoon ajetaan yleensä autolla ja valot katsotaan auton ikkunasta. Viimeisenä parina vuotena yhtenä iltana (siis vain yhtenä, koko kuukauden aikana!) on Walk Through -tapahtuma. Tämä tapahtuma oli eilen ja me osallistuimme siihen, sillä jouluvalojen katsominen autossa istuen ja autojonossa madellen ei kauheasti ajatuksena innostanut.
Tilaisuuden nimi on Fantasy of Lights.
Auto vietiin parkkiin Los Gatoksessa sijaitsevan Netflixin pihalle. Me olimme paikalla aikalailla heti, kun tilaisuus oli alkamassa, joten ei ollut vielä kovaa kaaosta. Netflixiltä mentiin puistoon koulubussilla. Pääsimme siis ensimmäistä kertaa elämässämme matkustamaan sellaisella keltaisella amerikkalaisella koulubussilla. Oli sellaiset tv:sta tutut sinertävät penkit ja kaikkea. Netflixin parkkista ei ole suunniteltu sellaiselle liikennemäärälle eikä isoille koulubusseille, ja bussi ajoikin kaksi kertaa katukivetyksen yli ja rymisi vain mennessään. Oli muutenkin vähän rämää menoa sen bussin kanssa. :D
Tältä näyttää Netflixin toimisto Los Gatoksessa.
Fantasy of Lights -kävelykierros veti paljon väkeä, vaikka kuulemma ne järkyt kaaokset syntyvät silloin, kun ihmiset ajavat niillä yksityisautoillaan sinne puistoon sisälle. Me olimme liikkeellä heti ajoissa tilaisuuden auetessa, joten pääsimme aika helposti parkkikselle, bussiin ja puistoon. Puistossa mahtui oikein hyvin käppäilemään, sillä siellä menevä tie on ihan sellainen 2-kaistainen autotie.
Oli kyllä hienot jouluvalot! Reitti oli noin 2,4 kilometriä pitkä ja valoja oli paljon. Oli kunnolla panostettu!
Yksi iso joulukuusikin oli päässyt paikalle.
Tämä oli meidän lemppari totta kai, koska siinä on mäyräkoira.
Sisäänkäynniltä sai mukaan pahviset, jonkinlaiset 3D-lasit eli Holiday Specsit. Kun ne laittoi silmille ja kun valoja katsoi, jokaisesta valosta näkyi pieni elf eli tonttunaama. Hauska idea. Nyt voi istua kotona ne lasit päässä ja katsoa kynttilöitä, sillä jokaisessa valossa näkyy nyt pieni elf.
Ettei vaan pääse unohtumaan, missä maassa ollaan...
Valoja oli tooodella paljon pitkän pätkän verran. Koko reitti oli yli 2km pitkä. Olisi kiva tietää, kuinka paljon sähköä nämä viritykset vievät parin viikon aikana.
Valojen ja 3D-lasien lisäksi puistossa oli panostettu ääniefekteihin. Tai no, ehkä enemmänkin "panostettu". Siellä oli alue, jossa oli dinosaurusten mallisia valovirityksiä ja siellä kohdassa raikui dinojen ääniä. Oli aika naurettavaa, eikä yhtään jouluista. Ihmettelin vähän, miksei puistooon oltu laitettu soimaan joulumusiikkia. Se olisi ollut paljon kivempaa.
Dinoja, yksi random palmu ja lohikäärme.
Hyvät uudetvuodetkin toivotettiin jo.
Tällaisen valovirityksen olen nähnyt yhden ison toimistorakennuksenkin katolla. 
Jouluvalojen katsastamisen jälkeen menimme kotiin ja teimme joulutorttuja. Valmis voitaikina löytyi lähikaupasta. Luumuhilloa täällä päin maailmaa ei harrasteta. World Market kuulemma joskus myy hollantilaista luumuhilloa, joka paikallisten suomalaisten mukaan soveltuu hyvin joulutorttuihin, mutta eipä löytynyt nyt, vaikka kävin kahdessa eri myymälässä. Luumuhillo on helppo tehdä itse, ja olin jo henkisesti valmistautunut siihen, että teen sen. Mutta sitten päädyinkin tarkistamaan, löytyykö sitä hollantilaista hilloa Amazonista, ja löytyihän sitä. Amazon Prime kun on, postitus on ilmaista ja hillo ilmestyi kotiovelle kahdessa päivässä. Jos mitenkään voin terveellisesti välttää sen, että pitäisi kokkailla itse, vältän sen. ;)
Ulkosuomalaisen joulutortut paistumassa isossa amerikkalaisessa uunissa.
Olin hiukan epäileväinen sen suhteen, miltä tortut maistuvat, mutta niistä tuli todella hyviä! Ihan yhtä hyviä kuin Suomessakin. Hollantilainen luumuhillo hiukan levisi uunissa, mutta ei pahasti, eikä haittaa yhtään, sillä maku on juuri sopiva. Torttujen kyytipoikana oli glögiä ja pipareita Ikeasta. Ikean glögi on hieman hassun makuista suomalaisiin glögeihin verrattuna, mutta menee paremman puutteessa, kun eipä täällä nyt muutakaan ole.
Joulutortut, glögiä ja pipareita. Sitten vielä Spotifysta Elviksen joulubiisit soimaan, niin siitähän se joulufiilis syntyi!
Meillä ei ollut viime vuonna kynttilöitä, ja jotenkin muistelen, että meidän 30-sivuinen vuokrasopimus kieltäisi kynttilöiden polttamisen. (Joskin diwalin aikaan näissä samoissa taloissa kanssamme asuvat naapurimme kuulemma polttavat kynttilöitä ilman alustaa (!) käytävän kokolattiamaton päällä (!!), joten samapa tuo varmaan on.) Tänä vuonna päätin haluta kynttilöitä. Amerikkalaiset harrastavat lemuavia tuoksukynttilöitä, mutta - jälleen kerran - Ikeasta löytyi tavallisia, ei hajustettuja kynttilöitä.

Kynttilöiden polttaminen täällä ei muuten ole mikään ihan helppo juttu. Tulitikkuja oli nimittäin hankala löytää. On se kumma, että tässä maassa voi kävellä johonkin kauppaan ja ostaa aseen (no okei, ehkä osavaltioissa on hiukan eroja tämän suhteen), mutta tulitikkuja ei noin vain myydäkään ihan missä tahansa peruskaupassa. Eikä sytkäreitä. (Joskin sytkärit nyt ovat tietenkin sidoksissa tupakointiin, eivätkä tupakatkaan tietenkään ole täällä esillä kaupoissa. Mutta tiskiltä, josta sai tupakoita, ei saanut sytkäreitä Safewayssa.) Niitä tuoksukynttilöitä kyllä myydään, mutta ehkä ne ovat sitten koristeeksi vain, tai sitten amerikkalaiset sytyttävät ne jollain pyhällä hengellä. Tulitikkuja emme löytäneet, mutta sytkäri löytyi Wahlgreenista, joka on apteekkimainen kauppa. Sekään ei myy tulitikkuja. Koska onhan tulitikku todella vaarallinen kapistus. Vähän niin kuin se USA:ssa kielletty Kinder-munakin. Ehkä Walmartista olisi löytynyt tulitikkuja, kun sieltä saa kuulemma aseenkin...

Edit: Facebook-ryhmässä osattiinkin heti kertoa, miltä kaupan osastolta tulitikut yleensä Kaliforniassa löytyvät. Emme osanneet sieltä etsiä. Tarvii seuraavalla kerralla katsoa, löytyykö niitä oikeasti sieltä vai ei. Sekä Safewaysta että Wahlgreenista kyllä kysyimme ja työntekijät sanoivat, etteivät he myy tulitikkuja, mutta tunnetusti työntekijät ovat täällä monesti yhtä pihalla kuin asiakkaatkin...
Amerikassa autotkin saavat joulukoristeet. Olen nähnyt jo muutaman rekkarikilven, jonka ympärille on laitettu jouluvalot. Eilen bongasin tällaiset sarvet yhden auton katolta.
Tänään sunnuntaina, viikon ainoana vapaapäivänäni, kello oli soimassa aamukahdeksalta. Piti nousta ylös valmistamaan Suomen itsenäisyyspäivän aamupala. Teemaan täysin liittymättömästi valmistimme ekaa kertaa amerikkalaisten aamupalojen klassikkoa, pancakeseja. Valmistaikinasta tietenkin, haha. Löysin kaupasta orgaanisen valmistaikinamiksin, jonka valmisosaluettelosta ymmärsin jokaisen termin, joten uskalsin ostaa. Paistaminen onnistui täydellisesti ja tuli oikein hyviä. Ehkä ensi kerralla sitten sen taikinan voi tehdä itse, joskin täydellisen pancaken paistaminen ei vissiin siinä vaiheessa sitten enää olekaan ihan niin helppoa...
Kello 9:15AM ja aamu näyttää tältä.
Linnan juhlat ja kättelyt näkyi Yle Areenasta suorana. Kello oli täällä yhdeksän aamulla, mutta me avasimme skumppapullon. Kun on hyvä syy juoda skumppaa heti aamusta, miksipä ei. Onnea Suomi!

4 kommenttia:

 1. World Marketin glögi on musta paljon parempaa kuin Ikean. Kannattaa kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En löytänyt sieltä sellasta viimeksi, kun kävin. Näin vain Glühweinia, joka on todella hyvää, mut nyt oli hakusessa alkoholiton versio. Toivottavasti löytyisi seuraavaksi, koska tuo Ikean tosiaan oli aika jännittävän erilaista.

   Poista
 2. Täältä löytyy helppo ja superhyvä pancakes-ohje: http://www.hs.fi/blogi/kiusauksessa/a1305729069097

  Paistuukin helposti, ainakin itsellä onnistuu joka kerta. :)

  VastaaPoista