Asuntoomme kuuluvat astianpesukone, mikro, pesukone ja kuivausrumpu. Elämää helpottaa äärettömästi se, että nämä löytyvät valmiina, koska rahaa olisi muutoin uponnut hankintoihin aivan liikaa. Nämä kodinkoneet poikkeavat kuitenkin joiltakin yksityiskohdiltaan niistä, joihin Suomessa olen tottunut.
Tiskikone on keponen muovinen kapistus, joka vaikuttaa heikkotekoiselta ja melkein halvalta lelulta. Avattavaa ja suljettavaa hanaa ei ole. Koneen pohjaa ei ole peitetty millään, ja siellä vain tyytyväisenä makoilee tuo lämpövastus ilman suojaa.
Paikallista tiskikonelaatua. |
Mikron ja uunin kojetaulut ovat mielenkiintoisia. Mikrossa on omat nappulat popcornille, perunoille, juomille ja kasviksille sekä sulatusmoodi. Mikrosta löytyy myös ajastin ja hirveää mekkalaa pitävän liesituulettimen kännistysnappula. Laskin, että mikrossa on 19 nappulaa ja vielä numeronappulat 1-9 päälle. Nappuloiden tarkoitus on kuitenkin aika hyvin tulkittavissa. Sen sijaan uunin käynnistystaulu vaikutti alussa aika hämmentävältä. Se näyttää tältä (kamerallani ei onnistunut minun taidoillani kuva, jossa tuota kuvaajan heijastusta ei näkyisi):
Pienen ajatteluhetken jälkeen uunin käyttö makaroonilaatikon tekoa varten valkeni. Lämpötilan asetukseen käytän ainakin vielä toistaiseksi Googlea, joka kääntää celsiukset fahrenheiteiksi.
Pesukone ja kuivausrumpu löytyvät keittiöstä oven takaa. Pesukoneessa ei myöskään ole avattavaa hanaa. Anopin mielestä keittiö on outo paikka pesukoneelle, mutta amerikkalaisten tv-sarjojen perusteella asuntomme ei ehkä ole ainoa amerikkalainen kämppä, josta pyykkikoneet löytyvät juuri keittiöstä tai läheisyydestä. Molempiin kojeisiin mahtuisivat varmaan kaikki meidän vaatteet yhtä aikaa. Toivon, että kone osaa säännöstellä veden määrän pyykin määrän mukaan, mutta jotenkin epäilen, että välttämättä ei...
Pesukonetta on helppo käyttää, koska vaihtoehdot ovat aika yksinkertaiset. Ohjelmista valitaan valkoiset, värilliset, hienopyykki (delicates; vastaa nappulan mukaan käsinpesua), tahranpoisto, pikapesu tai drain&spin-vaihtoehto. Lämpötilat valitaan vain vaihtoehdoista top cold, cold, warm ja hot. Hiukan piti tutkailla netistä, mikä vastaa mitäkin lämpötilaa, kun on tottunut siihen 30, 40 tai 60 astetta -tyyliin. (Vastaukset olivat kyllä vaihtelevia lähteestä riippuen!?)
Pesuohjelmat ovat älyttömän lyhyitä, reilun tunnin tai jopa alle. Vanhan kotini pesukone pyöritti 60 asteen lakana- ja pyyhepyykkiä lähes kaksi tuntia! Toistaiseksi ei puhtaustasosta ole valittamista. Olen kuullut kauhujuttuja siitä, miten amerikkalaiset koneet pilaavat vaatteet.
Kodinkoneet pitävät täällä muuten mekkalaa, kun ovat valmiita. Mm. kuivausrumpu piippaa säännöllisin väliajoin siihen saakka, kunnes se tullaan sulkemaan. Jossain vaiheessa se kyllä itse sulkee itsensä, jos ihmistä ei näy eikä kuulu. Mikro antaa tekstillä ohjeita siitä, mitä nappulaa kuuluu painaa mm. ajastimen käytössä. Tyhmempikin siis oppii.
Näyttää siltä, että tiskikone ja uuni ohjaustauluineen ovat täysin eri planeetoilta: toisen turvallisuus epäilyttää ja toiseen en uskaltas koskee ilman vähintään kuukauden erikoiskoulutusta:DD Pyykkikone pyörii vähemmän aikaa luultavasti siksi että se ottaa suoraan sopivan lämpösen veden eikä lämmitä kylmästä kuten täällä kotikoneet yleensä tekee.
VastaaPoistaMeinaatko, että täällä voisi olla fiksumpia kodinkoneita kuin Suomessa? :D
PoistaIhan mahdolllinen tulkinta:DD Kyllä meidänkin pesutuvassa iso kone pyöräyttää lakanat 60 asteessa (warm?) koska se ottaa veden kylmä- ja lämminvesiputkesta - aina kun muistaa avata molemmat ;C
VastaaPoista