Viime keväänä, kun kouluttauduin bodyattackin ohjaajaksi, en olisi uskaltanut kuvitellakaan, että saisin ohjaamisesta oikeasti kunnon töitä. Kunnon työllä en nyt viittaa työhön, jolla elättäisin itseni, vaan työhön, josta saan oikeasti tekemistä arkeeni. Vuosi sittenhän keväällä olin aikalailla kypsä pelkkään kotirouvailuun. Kaipailin kovasti jotain sisältöä arkeeni, mutta olin aika pihalla siitä, mitä haluaisin alkaa tehdä. Kuin kohtalon iskusta silloin mentorini avasi suunsa ja antoi minulle idean, joka on poikinut minulle täällä uuden ammatin.
Aloitin jumppatuntien ohjaamisen kesällä. Sain nopeasti paljon omia tunteja, ja jo syyskuun alusta alkaen ohjasin 11 säännöllistä tuntia viikossa. Nykyään ohjaan 13 omaa tuntia joka viikko: yhdeksän bodypumppia, kolme bodyattackia ja yhden cxworxin. Kaikki cxworxia lukuun ottamatta ovat tunnin mittaisia tunteja. Omien tuntieni lisäksi sijaistan yleensä viikottain 1-2 tuntia.
Työskentelen kolmelle eri saliketjulle ja Googlelle liikuntapalveluja tuottavalle yritykselle. Tuntini ovat San Josesta Mountain Viewiin ja Palo Altoon ja yleensä ruuhka-ajan ympärillä eli aamuisin ja iltaisin. Käytän työmatkoihin karkeasti laskettuna ja hiukan liikenteestä riippuen noin 6 tuntia viikossa eli todella paljon aikaa (kun siis huomioi ohjaamani tuntimäärän, muutoinhan tuollainen työmatkamäärä ei ole täällä mitään). Mailimääriä en tiedä, koska täällä on turha laskea maileja - esimerkiksi Palo Altoon, joka on pisin matkani, on kilometrillisesti vain noin 20 kilometriä, mutta aikaa menee yleensä 30-40 minuuttia aamuisin.
Ajaminen sinänsä ei minua haittaa, koska eihän minulla muuta olekaan kuin aikaa ja siihen autossa istumiseen tottuu niin nopeasti. Käytän ajamisen yleensä hyödyksi kuuntelemalla tuntien musiikkia autossa ja kertaamalla tai opettelemalla koreografioita (nopeatempoinen ja intensiivinen Les Millsin musiikki ei muuten ole ihan parasta automusiikkia ruuhka-aikoina...). Sitä paitsi työmatkojeni ansiosta olen vihdoin oppinut ajamaan Bay Arean törkeissä ruuhkissa. Minähän välttelin ensimmäisen 1,5 vuoden aikana täällä asuessani ruuhka-aikoja, koska se automäärä ja tukkeutuneet motarit, tiet ja kaistat pelottivat. Nyt ei ole enää sitä ongelmaa, vaikka liikenne aiheuttaakin usein edelleen sydämentykytyksiä. Mutta toki työmatkoissani on suuret huonotkin puolet: bensakustannukset huomioiden en välttämättä tee mitenkään erityisen paljon rahaa ohjaamisellani, sillä palkkani ei ole mikään suuri. Toistaiseksi emme ole mieheni kanssa laskeneet, kuinka paljon jään plussan puolelle. Onneksi bensa on sentään kohtalaisen edullista.
Pidän ohjaamisesta todella paljon. Voisin sanoa rakastavani sitä, mutta ei nyt aleta liian äiteliäiksi eikä liioitella. En koskaan olisi kuvitellut, että voisin tykätä ohjaamisesta näin paljon. En ole koskaan halunnut olla huomion keskipisteenä, eikä ohjaaja nyt tietenkään sellaista olekaan, mutta ohjaaja on kuitenkin se, jota ihmiset katsovat ja kuuntelevat. En ole koskaan ollut sosiaalinen tyyppi, mutta yllättäen olen löytänyt itsestäni puolia, joita en tiennyt minussa olevan. Kaukana ovat ne ajat, kun mentorini heitti minut vajaa vuosi sitten omalla tunnillaan osallistujien eteen näyttämään mallia ja huusi minulle "Talk to them! Talk to them!", kun minä en yhtään tiennyt, mitä ihmettä minun pitäisi sanoa ja kun ihmisten katseet ahdistivat.
Olen varmaan siis muuttunut hieman. Minusta on tullut avoimempi ja ehkä myös iloisempi. Minut tuntevat tietävät, että olen hyvin pessimistinen ihminen ja että naamani on yleensä ollut vähintään pienessä mutrussa ihan arkipäiväisesti. Nykyään saan kuitenkin osallistujiltani paljon kommenttia siitä, miten ihanaa on, kun olen aina niin hyvällä tuulella ja miten jaksan aina hymyillä, kun saavun paikalle ja läpi koko tunnin. Itse asiassa hyvä jos kahden käden sormet riittävät enää sen laskemiseen, kuinka moni kommentoi hymyäni (yleensä kommentoijat ovat vähän vanhempia naisia). Pitäisiköhän huolestua? Ehkä (teennäinen?) jenkkihymy on pahimman laatuisesti tarttunut minuun...
Toisaalta 13 tuntia viikossa ei kuitenkaan ole paljon. Ei ihmiselle, joka liikkuu paljon, eikä etenkään ihmiselle, jolle liikunta on työ. Minä en ihan ymmärrä, miksi olen näin ylirasittuneen oloinen koko ajan, vaikka en tee töitä tuon enempää. Liikuinhan minä ensimmäisen asuinvuoden aikana täällä 10 tuntia viikossa ja enemmänkin. Olin silloinkin väsynyt, mutta en näin pahasti enkä todellakaan koko aikaa. En siis ihan tiedä, mitä tässä nyt on tapahtunut. Ohjaajana sitä ei tietenkään edes itse ole tunneillaan treenaamassa täysillä. Tosin tietyllä tavalla kyllä koen, että ohjaaminen on rankempaa kuin tunnille itse osallistuminen, mutten ihan osaa tarkalleen sanoa, miksi minusta tuntuu siltä. Ehkä en vain vielä ole kehittynyt ohjaajana tarpeeksi? Minä vedän tuntini aika täysillä ja hikoilen todella paljon, joten onhan se aina kunnon suoritus. Epäilen, että osa ohjaajista vähän himmailee. Niin kuin varmasti pitääkin - eihän siellä itse olla treenaamassa. Kyky sekin on osata himmailla, vaikka ulkoisesti näyttää siltä, että vetää täysillä. Täytyy varmaan kehittää omaa kykyään tuollaiseen. Mutta en kyllä käsitä, miten esimerkiksi bodyattackia voi vetää vetämättä täysillä?!
![]() |
Kuvituskuva: lisää foam rollailua. Täytyy kyllä sanoa, että foam rollerit ovat parhaita keksintöjä ikinä. |
Minulla on kaiken lisäksi yksi vapaapäivä viikossa. Juttelin asiasta vähän aikaa sitten yhden pitkäaikaisen ohjaajan kanssa, ja hän tuijotti minua äimistyneenä, kun mainitsin vapaapäivästäni. "You have a day off from teaching? A whole day off? Every week?" Sitten hän kuitenkin totesi, että ehkä ymmärtää vapaapäivän, sillä minä ohjaan vain korkean intensiteetin formaatteja enkä esimerkiksi joogaa niin kuin hän. Eräs toinen ohjaaja on kommentoinut minulle, että minun pitäisi ehdottomasti hankkia pätevyys ohjata jotain rauhallista, kuten vaikkapa juuri joogaa, sillä vain sillä tavalla tätä työtä voi hänen mielestään tehdä kokopäiväisesti. Hän sanoi, ettei pumppia ja attackia voi ohjata kuin kerran päivässä, jos haluaa pysyä terveenä. En uskaltanut mainita hänelle ohjaavani yhden päivän aikana kolme pumppia ja yhden attackin... Toki näissä asioissa mielipiteitä on yhtä paljon kuin ohjaajiakin.
Mutta niin, täkälaiset eivät siis arvosta vapaapäiviä. Yhdysvalloissa eletään, jotta voidaan tehdä työtä, eikä jumppaohjaustyö ole mikään poikkeus siinä asiassa. Mentorini ja moni muu ohjaa seitsemänä päivänä viikossa. He ovat olleet viimeksi lomalla ties milloin. Nämä ihmiset haalivat sijaistustunteja omien tuntiensa ohelle ja yrittävät käyttää jokaisen työtuntimahdollisuuden hyödykseen. Eivät nyt tietenkään kaikki, mutta monet.
Joku voisi kysyä, pitääkö moiseen touhuun lähteä mukaan. Niin äitinikin kysyi. (Äidit, he aina huolehtivat. Kiitos siitä, äiti!) Mutta maassa maan tavalla? Jos urallaan haluaa pärjätä, kyllä niitä töitä pitäisi vähän tehdäkin. Minä en esimerkiksi ohjaa tällä hetkellä attackia ja cxworxia kuin vain yhdellä saliketjulla. Jos haluaisin tulevaisuudessa ohjata niitä myös muilla ketjuilla, minun pitäisi sijaistaa niitä tunteja niille ketjuille. Sitä paitsi hyvä kuuluu laittaa kiertämään. Minä olen itse tarvinnut sijaisia syksyllä ja nyt tulevien viikkojen aikana tarvitsen niitä taas paljon, sillä matkustan, joten totta kai minun pitää vastavuoroisesti auttaa muita.
Aina ei silti vain jaksa eikä pysty. Kun joku joskus pyytää minua sijaistamaan jonkun tunnin, joka osuu vapaapäivälleni, ja jos en jaksa tehdä sitä, minä en kehtaa edes sanoa, että haluan pitää lepopäivän. Keksin jonkun muun verukkeen. Monelle ohjaajalle lepopäivä tuntuu olevan vähän vieras käsite. Kerran kysyin mentoriltani, eikö hän ole väsynyt, kun hän ohjaa seitsemänä päivänä viikossa ja lukuisia tunteja saman päivän aikana. "Yes I am. All the time", hän vastasi huokaisten.
En siis ole ainoa, joka on väsynyt. Minun väsymykseeni vähäisten 13 tuntini kanssa on toki muitakin syitä kuin vain ne 13 tuntia. Olen rakentanut itselleni aika kestämättömiä aikatauluja. Muistatte varmaan, kun aiemmin mainitsin niistä aikaisista aamutunneistani? Maanantaisin minulla on tunti kello 6:00am, eikä sunnuntai-iltaisin yleensä ole helppo nukahtaa aikaisin, koska sunnuntaisin aamulla saan nukkua vähän pidempään. Mutta tämä ei ole ollut suurin ongelmani.
![]() |
Viikon herätyksiäni. Silloin, kun kotirouvailin, herätys aamukahdakselta oli mielestäni "aikaisin". Olen aina tykännyt nukkua pitkään, mutta ne ajat ovat jääneet. |
Elin tuolla tavalla melkein noin 5 kuukautta. Monena keskiviikkoiltana kirosin elämääni, itkin väsymystä ja olin niin valmis sanomaan itseni irti moisista hulluuksista. Torstaina aamuyöllä herätessä oli aina sellainen olo kuin olisin jäänyt rekan alle neljästi ja junan alle kahdesti. Luulin pystyväni kaikkeen, mutta kävi ilmi, etten ihan pystykään. Harkitsin keskiviikkoillan pumppitunnista luopumista pitkään, ja päätin vihdoin luopua siitä muutama viikko sitten, kun sain uuden pumppitunnin Googlelle. Ohjaan kuitenkin edelleen 6 tuntia keskiviikon ja torstain aikana ja sen attackin keskiviikko-iltaisin, jolloin olen kotona vasta kasin aikoihin. Jos on hyvä ilta, saatan nukahtaa yhdentoista aikaan, joten edelleenkään en saa muuta kuin maksimissaan reilun 5 tunnin yöunet ja edelleen valitettavan katkonaisesti. Hiukan tilannetta kuitenkin helpottaa se, että se yksi iltapumppi jää tekemättä. Burpeet ja kerähypyt 5:45-attackissa sujuvat nykyään hiukan kevyemmin, haha. (Itse asiassa en edes tajua, miten joka kerta monen kuukauden ajan jaksoin vetää mielestäni ehkä jopa parhaimman attackin koskaan aina sen lyhyen yön jälkeen.)
En siis saa tarpeeksi unta, joten ei kai ole mikään ihme, että joka paikkaan sattuu ja että väsyttää. Eihän kroppani ehdi palautua ja elän varmaan jossain jatkuvassa univelassa. Toinen syy väsymykseeni on myös huono ruokavalio. Syön kohtalaisen terveellistä perusruokaa, mutta aivan liian vähän, ja sitten korvaan energiavajeeni herkuilla ja muilla epäterveellisyyksillä. Tähän asiaan voisi vaikuttaa helposti, mutta toistaiseksi olen ollut liian väsynyt. Kiva noidankehä.
![]() |
Lounaani näyttää usein tällaiseltä. Ei ehkä parhain ja täyttävin vaihtoehto parin aamutunnin jälkeen. |
Mitä sitten teen silloin, kun en ole ohjaamassa tai istumassa autossa työmatkalla? Venyttelen ja foam rollailen kotona ja sitten välillä makaan apaattisena sohvalla, katson Netflixia ja syön niitä herkkuja. Ehkä noin kerran tai kaksi viikossa näen myös kavereita ja käymme lounaalla. Väsymykseni on kuitenkin välillä niin pahaa, että sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen tuntuu joskus liian suurelta ponnistukselta. Joskus lounaalla mietin, etten varmaan selviä koko tapaamisesta, kun väsyttää ja kolottaa niin paljon. Ei siis ihan parhaita arkipäiviä.
Joku ehkä miettii, miten kivaa on, kun voi tehdä töitä aamulla ja vähän illalla ja siinä välissä on koko päivä aikaa. Totuus kuitenkin on, että fyysinen työ vie aika paljon voimia, mikä vaikuttaa siihen vapaa-aikaankin. Luin juuri vähän aikaa sitten erään ohjaajan ja personal trainerin kirjoituksen siitä, miten kokopäiväinen liikunta-alan työ tarkoittaa sitä, että töitä tehdään todella aikaisin aamulla, ehkä vähän lounasajalla ja sitten illalla ja miten päivällä nukutaan omaa väsymystä ja univelkoja pois. Sillä eihän tämän alan työ keskity sinne päivän tunteihin, koska asiakkaat ovat silloin töissä.
![]() |
Lisää kuvituskuvia: fitness-blogit lienevät täynnä turhanpäiväisiä peiliposeerauskuvia. Minulla on vielä vähän harjoiteltavaa poseerauksia varten. ;) |
Mielessäni pyörii kuitenkin monesti kertomukset niistä ohjaajista, jotka vetivät liian monta tuntia viikossa ja jotka päätyivät vain rikkomaan itsensä ja joutuivat sairauslomalle. Olen kuullut muutamasta. Välillä siis mietinkin, pitäisikö luopua joistakin tunneista ja panostaa sen sijaan enemmän siihen omaan vapaa-aikaan ja oman kunnon kehittämiseen. Tilanne vain on se, etten oikein osaa luopua mistään. Joskus mietin, että voisin luopua vaikka siitä ja siitä tunnista ja sitten menen ohjaamaan sitä tuntia, tapaan kaikki ihanat osallistujat ja kuulen lauseita kuten "You make my day!" tai "I didn't wanna wake up today, but then I remembered it's your class, so I came!". Enhän minä halua pettää ihmisiä, joiden luottamuksen olen saanut ja joiden edistymistä olen päässyt seuraamaan. Minulla on ihanat osallistujat, saan jakaa heidän kanssaan kauniita kokemuksia, enkä vain osaisi helposti luopua niistä enää.
Mutta tällaista siis kuuluu nykyään kotirouvailijajumppaohjaajan arkeen. Ylämäkeä ja välillä vähän alamäkeä. Tiivistettynä aikamoista menoa ja meininkiä! Välillä oikein on pakko pysähtyä ihmettelemään sitä, miten minun elämästäni on yhtäkkiä tullut tällaista. Ja sanon tämän hyvin positiivisesti! Minusta on tullut jumppaohjaaja! Vau! :)