torstai 25. syyskuuta 2014

Tätä onkin odotettu!

Nousin tänään sängystä sellaisissa tunnelmissa, joissa lapsena yleensä nousi silloin, kun tajusi ensilumen sataneen. Täällä nimittäin satoi aamulla vettä! Sääennustus on koko viikon luvannut sadetta tälle päivälle, mutta en ole uskonut sitä, koska vastaavaa hulluutta se on ennustanut tasaisin väliajoin, eikä koskaan ole kuitenkaan satanut.

Mies nousi aamulla hiukan ennen kuutta ja jo silloin havahduin ihmettelemään, mitä kumman ääntä ulkoa kuuluu. Epäilin sen olevan sadetta, mutta olin hiukan epäuskoinen ja nukahdin uudelleen. Kun sitten parin tunnin päästä heräsin taas, sama ääni jatkui. Ja kyllä, se oli sadetta! Pientä tihkua enää siinä vaiheessa, mutta kuitenkin. Olin aika onnessani. Kyllähän minä nyt Havaijilla näin sadetta, mutta en laske sitä. Täällä kotona en sadetta ole nähnyt neljään kuukauteen! Oli vähän ikävä.
Tässä kuvatodistetta. En siis huijaa! :)
Täällä ei tosiaan ole satanut huhtikuun jälkeen kertaakaan. Jotkut väittävät, että joskus öisin on satanut, koska tiet ovat kuulemma olleet märkiä, mutta itse en ole nähnyt mitään sateeseen viittaavaa, joten en usko, haha. Jotain kastetta kuitenkin vain. Tai ehkä ihan pientä tihkua. ;) Uutisissakin sanottiin, että viimeinen kunnon sade oli huhtikuussa.
Pleasanton Ridge Regional Park tänään päivällä. Sateesta ei enää tietoakaan.
Jos Suomessa uutisoidaankin hirveän paljon säästä ja etenkin ensilumista, täällä tästä sateesta vasta uutisoidaankin. Jo usean päivän aikana lehtien nettisivut ovat olleet täynnä artikkeleita siitä, miten nyt vihdoin ja viimein sataa. Ihan kyllästymiseen saakka.

Täällä Bay Areassa satoi yöllä ja aamulla keskimäärin puoli inchiä eli noin 1,2 senttiä. Ei mitenkään ihan kauheasti tulvimalla siis. Mutta aamulla ainakin kolmella isolla motarilla oli ollut paljon onnettomuuksia, koska porukka täällä ei osaa ajaa sateella. Ja 10 000 kotitaloutta jäi ilman sähköä yön jäljiltä. Asia on totta kai vakava, mutta jotenkin huvittaa se, miten täällä tuntuu tulevan näitä ongelmia heti, kun vähän tihkuttaa. Toisaalta täällä nyt sanotaan, että viime yönä oli myrsky, ei vain sade. Ehkä se selittää nuo sähkökatkokset.
Eipä se sade kauaa kyllä viipynyt. Ennen aamuyhdeksää meillä oli jo lakannut satamasta. Lähdin kotoa kymmenen aikaan ulkoilemaan Bay Arean itäosaan Pleasantoniin vuorille (josta postauksen kuvat ovat). Taivas oli jo kirkastumassa, eikä sateesta ollut enää tietoakaan. Mutta ilma oli kyllä vähän raikastunut! Koska täällä ei sada lähes koskaan, ilma on normaalisti todella tunkkainen, huono ja kuiva. Lämpötilakin oli nyt selvästi viileämpi näin sateen jäljiltä, joten ulkoilu oli ihanaa! Silti edelleen pärjäsi kevyesti sortseilla ja topilla, ainakin näin suomalaisena (taisi olla jotain noin 20 astetta). :)
Pleasantonissa ja vuorilla oli vielä päivällä jonkin verran pilviä, mutta heti kun pääsi takaisin tänne laaksoon, taivas oli jo tavallisen kirkas vailla pilvenhattaraa. Jos ei tietäisi, voisi luulla kuvitelleensa koko sateen.
Oliivipuita, joiden en olisi tiennyt olevan oliivipuita, ellei seuralaiseni olisi niin kertonut. 
Mutta se sade oli sitten ilmeisesti tässä. Ennusteiden mukaan seuraavasta kerrasta ei ole tietoa. Täällä puhutaan paljon sääilmiöstä nimeltä El Niño, jonka pitäisi tuoda mukanaan sateita ja näin pelastaa Kalifornia kuivuudelta. Toiset ovat sitä mieltä, että se tulee, muttei kuitenkaan tuo tarpeeksi vettä, ja toiset taas ennustavat, ettei se edes kunnolla tule. Oli miten oli, helpotusta tähän kuivuuteen ja vesihätään ei kuitenkaan ihan juuri nyt ole näkyvillä, ellei taivas jostain syystä kaikkien odotusten vastaisesti repeä sitten, kun sen kuuluisan sadekauden pitäisi kalenterin mukaan alkaa.

2 kommenttia:

 1. Upeita pilvikuvia!
  Siellä varmaan sadetta kaipaa, vaikka ajatus tuntuukin hiukka oudolta Suomen ilmastossa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kai sadetta voi kaivata ihan missä tahansa ilmastossa, jos hetkeen ei ole satanut. :) En kyllä muista, koska itse olisin viimeksi kaivannut näin paljon.

   Poista