torstai 23. maaliskuuta 2017

Amerikkalaisessa hammaslääkärissä

Kun olin asunut täällä Piilaaksossa vain ihan hetken, olin jo kiinnittänyt huomiota siihen, miten joka nurkan takana on Starbucksin ja jonkun pikaruokapaikan lisäksi dental-paikka. (Kirjoitinkin tästä huomiosta kesäkuussa 2014.) Aluksi luulin niiden olevan vain hampaidenvalkaisua tarjoavia paikkoja, mutta ei, ihan oikeita hammaslääkäreitä ne ovat. Hammaslääkäreitä, jotka tekevät myös hampaidenvalkaisuja. Koska Kalifornia. Valkaistut hampaat ovat täällä vakiovaruste.

Myöhemmin hoksasin sen, että porukka tuntuu ravaavan täällä koko ajan teeth cleaningissa eli hammaskiven poistossa. Ihmettelin, miksi sellaisessa pitää koko ajan käydä. Suomessa kun oli tottunut siihen, että hyvä jos kerran vuodessa käydään, yleensä se oli enemmänkin kerran kahdessa vuodessa, jos asioi julkisella. Yksityisellä tietenkin pääsisi niin usein kuin haluaisi. Sitten syy tuohonkin ihmettelyyn selvisi: hammasvakuutukset korvaavat täällä monesti hammaskiven poiston 6 kuukauden välein.

Minä hoidatin hampaani kuntoon ennen muuttoa tänne, yli kolme vuotta sitten. Vähän ajattelin, että jos asumme täällä vain kaksi vuotta, niin turhaankos sitä täällä mihinkään hammaslääkäriin menee. Etenkin, kun olen kuullut paikallisilta suomalaisilta vähän kauhujuttuja amerikkalaisista hammaslääkäreistä: Röntgen-kuvia otetaan monta ja koko ajan, eikä niistä voi kieltäytyä, koska sitten lääkäri kieltäytyy hoitamasta... Pienetkin alkavat reiät halutaan ehdottomasti paikata, eikä hammaslääkäri tunnu antavan edes muuta vaihtoehtoa... Suomessa tai ylipäänsä Euroopassa tehtyjä paikkoja pidetään huonoina ja ne halutaan korvata... Koko suu halutaan laittaa priimakuntoon... Ehkä huhupuheet vain leviävät, todennäköisesti negatiivisista kokemuksista puhutaan enemmän kuin positiivisista ja varmasti epäluulo ruokkii epäluuloa, mutta joka tapauksessa tällainen saamaton ihminen kuin minä ei saanut sitten koskaan aikaiseksi etsiä itselleen sitä hammaslääkäriä.

Olen ollut hyvä asiakas hammasvakuutukselle, koska minulla on ollut vakuutus jo kolme vuotta, mutten ole käyttänyt sitä vielä kertaakaan. Olisin päässyt tässä ajassa jo kuusi kertaa hammaskiven poistoon ilmaiseksi. Miehelläni on sama juttu, hänkään ei ole koskenutkaan vakuutukseensa. (Monesti (usein?) terveysvakuutus ja hammasvakuutus ovat täällä erikseen, samoin kuin silmälääkärivakuutus. Meillä on esimerkiksi perusterveysvakuutus ja sitten yhdistetty silmä- ja hammaslääkärivakuutus.)

Nyt oli kuitenkin vihdoin aika mennä hammastarkastukseen, kun näköjään kerta jäimme asumaan tänne toistaiseksi. Täällä toimii yksi suomalainen hammaslääkäri, jolla monet suomalaiset käyvät, ja hänen asiakkaakseen meno olisi ollut helppo ratkaisu. Minä olen kuitenkin asunut täällä jo sen verran aikaa, että pahin epäluuloni kaikkea uutta kohtaan on hälvennyt, ja päätin haluta ihan vain reilun rehelliselle paikalliselle hammaslääkärille (jota se suomalainenkin toki on, mutta ehkä nyt ymmärrätte pointtini). Halusin sellaisen oikean amerikkalaisen kokemuksen. Pari suomalaista kaveriani on käynyt täällä muilla hammaslääkäreillä kuin sillä suomalaisella, joten kyselin heidän kokemuksensa, tsekkasin vähän Yelp-arvosteluja (tämä on tärkeä vaihe, kun täällä valitsee terveydenhuoltoa - lääkäriasemia arvostellaan Yelpissä kuin ravintoloita) ja valitsin sitten itselleni paikan.

Ajan varaaminen oli helppoa ja sen sai melkein heti seuraavalle päivälle, jona hammaslääkärimesta oli auki. Monet hammaslääkäripaikat täällä taitavat olla pieniä yhden tai kahden lääkärin toimipisteitä, esimerkiksi monen strip mallin (ulkoilma"ostarin") yhteydessä on hammaslääkäripaikka. Minun valitsemani paikka sijaitsi rakennuksessa, jossa oli monia erillisiä, toisistaan riippumattomia terveyspalvelujen tuottajia omissa toimistoissaan. Kävin aikoinaan jalkaongelmani kanssa samantapaisessa paikassa. Jos olisin ekan tai tokan vuoden aikana eksynyt moiseen mestaan, olisin varmaan ollut ainakin ihmeissäni, ehkä jopa vähän hädissäni, mutta nyt vain tiesin, että monet lääkärit ja terveyspalvelut sijaitsevat täällä tällaisissa paikoissa, eikä siinä ole mitään kummallista.
Tämän näköisiä rakennuksia oli vierekkäin pari ja niissä jokaisessa on erillisiä toimistoja erillisille terveyspalveluille, joilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.
Ulkokäytävien varsilla oli erillisiä toimistoja.
Aikani oli tiistaina. Minut otti vastaan hammashoitaja tai -hygienisti. En tiedä, ovatko ammattinimikkeet samanlaisia täällä kuin Suomessa. Hän otti ensiksi röntgen-kuvat. Niitä otettiin monta. Sekosin laskuissa viiden kuvan jälkeen, mutta epäilen, että ehkä noin 8-10 kuvaa. Kaverillani yhdessä toisessa paikassa oli otettu kuulemma 12 kuvaa. Hampaistani ei ole varmaan yhteensä koko aiemman elämäni aikana otettu yhtä montaa kuvaa! Syy lukuisiin kuviin on kuitenkin selvä: (ainakin minun) vakuutus maksaa röntgen-kuvat kokonaisuudessaan tietyin väliajoin, joten totta kai niitä kuvia sitten otetaan kaikista mahdollisista kulmista.

Kuvien jälkeen hoitaja aloitti poistamaan hammaskiveä. En muista paljon entisten kotikaupunkieni Vaasan tai Turun käynneistäni, mutta minusta tuntuu siltä kuin täällä homma olisi tehty huomattavan paljon rauhallisemmin ja hitaammin. Työ kesti ainakin 45 minuuttia, todennäköisesti vähän kauemminkin. Joka välissä huuhdeltiin. Siis oikeasti ihan joka välissä. Hoitaja aina sanoi "I'm going to rinse now, do not close your mouth", varmaan koska ekoilla kerroilla vain suljin suuni ja nielin. Huuhtelulla yritettiin todennäköisesti välttää sitä, ettei kellään tulisi kirjaimellisesti veren maku suuhun. Jotenkin vähän paapomista minun mielestäni. Yhdellä kaverillani on traumoja hammaslääkäreistä ja hän oli maininnut peloistaan käydessään täällä hammaslääkärillä (eri kuin tämä minun) ja siitä paapomisen määrästä ei sitten ollut meinannut tulla loppua, häntä oli kohdelta kuin herkkää höyhentä. Hammashuolto on vähän kuin asiakaspalvelua täällä, joten asiakkaalle pitää jäädä hyvä maku suuhun. Kirjaimellisesti. Minulla meinasi kuitenkin loppua kärsivällisyys kaiken sen huuhtelun keskellä, mutta toisaalta olen ehkä poikkeuksellinen tyyppi, sillä pidän hammaskiven poistosta ja siitä raaputtelusta ja pieni veri suussa on aina vain kivaa vaihtelua.
Hammaslääkärin pieni odotushuone. Tämä odotushuone herätti paljon keskustelua etukäteen, sillä Yelpissä oli muutaman vuoden takainen kuva, jolle minä ja mieheni nauroimme. Siinä näkyi kokolattiamatto, kamala tapetti ja muutenkin sen verran kulahtanut olemus, että jälleen kerran mieheni kanssa mietimme, miksi monet paikat täällä näyttävät siltä kuin ne olisivat jostain 70-luvulta. Kaverini, jonka mielestä suhtaudun amerikkalaiseen terveydenhuoltoon pessimistisesti ja epäluuloisesti, ei pitänyt lainkaan kommenteistani. Hän oli käynyt tässä paikassa, eikä ymmärtänyt mielipidettäni. Noh, nyt selvisi ainakin yksi mahdollinen syy siihen, miksi ei - paikka oli selvästi tehnyt remontin sitten sen Yelp-kuvan. Oli miten oli, tällaisen modernin odotushuoneen minäkin hyväksyin mukisematta. ;) 
Kun hampaat oli putsattu, minun piti nousta ylös huuhtelemaan suutani. Sitten istuttiin takaisin alas ja odoteltiin ihan pieni hetki sitä, että hammaslääkäri tulee tekemään tarkistuksen. Kuvio kulki siis täysin päinvastaista suuntaa kuin minulla on kulkenut Vaasassa ja Turussa, jossa hammaslääkäri ensin tarkistaa ennen kuin mitään muuta tehdään. Sanoisin, että paljon kätevämpi tapa tämä paikallinen. Suomessa ainakin Turussa ensin olisi ollut tarkistus lääkärin kanssa, sitten uusi aika hygienistille hammaskiven poistoon ja sitten vielä mahdolliset toimenpideajat. Niin paljon kätevämpää hoitaa putsaus ja tarkistus samassa tilassa ja samalla kertaa.

Yllätyksekseni minulla ei ollut reikiä, vaikka edellisestä käynnistäni oli yli kolme vuotta ja vaikka hampaani reikiintyvät todella helposti. Lääkäri sanoi, että minulla on yksi pieni reiänalku, mutta sitä ei kannata lähteä paikkaamaan. En päässyt siis testaamaan, miten paljon olisin joutunut maksamaan reikien korjauksesta. Täsmälleen samalla vakuutuksella liikkeellä oleva kaverini on kertonut minulle omien toimenpiteidensä omavastuuosuuksia, ja täytyy kyllä sanoa, että ehkä voisin olla vähän taas vaihteeksi ärsyyntynyt tästä terveysvakuutussysteemistä, jos jotain kamalan suurta olisi pitänyt tehdä. Mutta nämä asiat ovat tietenkin vakuutuskohtaisia.

Jos jotkut suomalaiset täällä levittävätkin kertomuksia siitä, että paikalliset hammaslääkärit yrittävät kehittää työtä kaikesta pienestä, jotta saataisiin rahat vakuutuksesta, minun kokemukseni on päinvastainen. Pientä reiän alkua ei todellakaan haluttu operoida, ja kaikki vanhat Suomessa tehdyt paikkani (ja niitä on muuten monta! Hoitaja ihmettelikin sitä, miten minulla on niin paljon paikkoja, haha) hyväksyttiin mukisematta. Minulla on myös yöhammaskisko, joka on aika vanha ja joka oli mielestäni todella kulahtaneen näköinen, ja olin varma hammaslääkärin sanovan, että tarvitsen uuden. Sittenhän he saisivat paljon työtä minusta, sillä sellaisen kiskon tekeminen ei ole mikään ihan pieni prosessi. Lääkäri kuitenkin katsahti kiskoani hetken, sanoi sen näyttävän oikein hyvältä ja lupasi hoitajan putsaavan sitä. Odottelin viitisen minuuttia ja sitten hoitaja toi minulle puhdistetun ja jälleen kiiltävän kiskon.

Toki täytyy muistaa, että kertomukset ja kokemukset perustuvat usein vain yhteen käyntiin, niin kuin tämä minunkin tapaus. Mutta summa summarum, tämä kokemus oli loistava! Turhaan olen epäillyt paikalliselle hammaslääkärille menoa. Hyvä maku jäi suuhun. Ja köyhdyin tasan nolla dollaria, kiitos vakuutukseni ja hampaideni kunnon. Nyt kun saisin vielä mieheni motivoitua tälle samalle hammaslääkärille... Ehkä saisimme laajemman kokemuksen, mahdollisesti myös kokemusta omavastuuosuuksista.
Hammaslääkäriltä sai mukaan myös tällaisen goodie bagin. Tai itse asiassa tämän antoi hoitaja. Tämä sisälsi valkaisevan hammastahnan. Hammaslääkäri totesi minulle, etten saa koskaan alkaa käyttää sellaisia. Ei siis ollut ihan yhteydessä sanat ja annetut sponssaustuotteet. 
Nyt olen sitten ilmaisesti pudonnut siihen täkäläiseen tapaan, jossa hampaita käydään putsauttamassa koko ajan, sen kaksi kertaa vuodessa. Minulle ei nimittäin annettu mahdollisuutta mihinkään muuhun kuin 6 kuukauden puhdistusväliin. Hoitaja löi jopa jo sen uuden ajanvarauksen käteeni, se on tasan kuuden kuukauden kuluttua. "We'll see you next time, Hanna!" Noh, tuleepahan olemaan ihanan puhdas olo hampaissa säännöllisesti. Parempi näin.

Seuraava amerikkalainen kokemus voisikin sitten olla se kalifornialainen hampaidenvalkaisu... Olen oikeasti jo kauan haaveillut sellaisesta, sillä kuten jo mainitsin, se on niin vakiovaruste täällä. Itsellä on aina sellainen likainen olo, kun oikeasti lähes kaikilla kaupan kassasta kollegoihin ja lähiraflan tarjoilijoihin on kiiltävän valkoiset hampaat. Nyt en vain saanut aikaiseksi vielä kysyä siitä mitään hammaslääkäriltä. Onko joku haksahtanut moiseen, kun kerta "kaikilla muillakin on"? Tai jostain muusta syystä? Kuulisin mielelläni kokemuksista.

2 kommenttia:

 1. Täällä yksi entinen Kalifornian asukki, jolta hammaslääkäri Redwood Cityssä pilasi hampaan muutama vuosi sitten. Analyysi oli, että hampaaseen voi tulla reikä (ei ollut reiän alkuakaan) ja hammaslekurin mielestä oli hyvä tehdä uusi pinta/täyte. En todellakaan tiennyt etukäteen, että vakuutusta saatettaisiin hyväksikäyttää tai että voisin reippaasti sanoa vain ei kiitos. No täytteestä tuli liian korkea ja hampaat ei koskettaneet toisiaan, kun puudutus kaikkosi. Uusi käynti, täytteen/pinnoituksen poisto ja koko homma uusiksi. Jokin meni pieleen ekalla tai sillä toisella kerralla, koska edelleen kovien asioiden pureskelu aiheuttaa kovaa vihlontaa hampaaseen tietyssä kulmassa osuessa. Nyt pitäisi tässä nykyisessä maassa mennä täysin omalla rahalla hammaslääkäriin. Olen lykännyt ja lykännyt, koska pakko myöntää, että hävettää hieman se, että annoin pilata ehjän hampaan. Muuten kalusto on hyvässä kunnossa, joten kiirehtiä ei tarvitse mutta eipä huvittaisi maksaa toisten töpeksinnän korjaamisesta, jos sille nähtäisiin tarvetta. Lääkäreitä on niin moneen junaan, mutta olisin itse ollut kiitollinen tiedosta, että klinikan saattavat vakuutuksen nimiin tehdä paljon turhaakin tienestit mielessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh huh, onpa ikävää! Lääkäreitä on tosiaan moneen junaan, ihan kaikkialla, maasta ja paikasta riippumatta. Toki isossa maassa ja suurella metropolialueella on varmaan todennäköisempää törmätä huonoon kuin jossain pienemmässä paikassa. Toivottavasti tosta ei seuraa kauheita ongelmia näin jälkikäteen!

   Tuo vakuutusten hyväksikäyttö on kyllä aihe, josta välillä kuulee puhuttavan. Mulle vanhan terveysvakuutuksen kanssa suositeltiin kaikenlaista, mutta kyllä lääkäri aina kertoi vaihtoehdot ja yhdessä päätettiin. Tosin eihän sitä tällaisenä maallikkona osannut oikein sanoa juuta eikä jaata, kova luottamus vain lääkärin sanaan...

   Poista