perjantai 18. heinäkuuta 2014

Vielä kuivasta ruohosta ja myös kuivasta tukasta, jonka kampaaja tänään pelasti

On tämä Amerikka kyllä kummallinen maa. Alkuviikosta uutisoitiin uudesta asetuksesta, jonka mukaan veden tuhlauksesta voi elokuusta alkaen saada sakon ja josta juuri eilen kirjoitin tänne. Tänään sitten bongasin uutisen siitä, miten eräs eteläkalifornialainen pariskunta oli juuri saanut kotikaupungiltaan uhkakirjeen, koska eivät olleet kastelleet pihanurmikkoaan tarpeeksi ja nurmikko oli kuivunut. Brown lawn warning. En edes tiennyt tällaista varoitusta olevan olemassa.

"On the same day the state approved mandatory outdoor watering restrictions with the threat of $500 fines, the Southern California couple received a letter from their city threatening a $500 penalty for not watering their brown lawn." (Ks. artikkeli täältä.)

Siis onhan tämä nyt hiukan hullua! Onneksi meillä ei ole omaa pihaa, niin ei tarvitse yrittää löytää sitä kultaista keskitietä veden liikakulutuksen ja liian vähäisen kulutuksen välistä.

Kuivuusongelmista minäkin kuitenkin kärsin. Nimittäin kuivasta tukasta! Kävin leikkauttamassa hiuksiani maaliskuussa ennen tänne muuttoa, ja nyt latvat olivat niin järkyttävän kuivassa kunnossa, että oli vihdoin aika etsiä käsiin kampaaja. Sain miehen kollegan vaimolta suosituksen kampaajapaikasta, jossa hän oli käynyt muuttamassa hiusmalliaan. En hirveästi jaksanut alkaa etsiä vaihtoehtoja, joten päätin mennä samaan paikkaan. Toki tsekkasin hieman paikan saamia arvosteluja myös Yelpistä.

Halusin ehdottomasti mennä professional hairdresser -paikkaan, vaikka se tarkoittaakin enemmän hintaa. Täältä löytyy pilvinpimein aasialaisten partureita ja kampaamoita, joissa hinnat ovat alhaisia. Vaikka itse halusin nyt vain latvojen tasoitusta, haluan hiuksiani saksilla lähestyvän ihmisen olevan kuitenkin ammattitaitoinen ja koulutettu "oikea kampaaja". Okei, saatan olla nyt aika ennakkoluuloinen, en kiellä sitä. Mutta mieheni kävi aasialaisessa paikassa ja vaikka hän olikin tyytyväinen, minun mielestäni tulos oli vähän sinne päin tehty (verrattuna parturin tekemään jälkeen Suomessa).

Valitsemani kampaamo on valittu Piilaakson parhaimmaksi kampaamoksi useana vuotena jonkun lehden tai jonkin tuollaisen äänestyksessä. Ei voi siis olla huono paikka, ajattelin. Ajan sai varattua kätevästi netin kautta, ja aina on plussaa, jos ei tarvitse soittaa! Ja ajan sai vielä parin päivän sisälle, kun on tällainen päivisin vapaa kotirouva. Kaiken lisäksi kampaamo sijaitsee "lähes naapurissa". Ei tarvinnut kuin rynkytellä autolla yhtä ja samaa, kotimme nurkilta lähtevää suoraa tietä pitkin 12 kilometriä ja sitten kääntyä hiukan vasemmalla ja siellä se oli. ;)

Paikka oli supertrendikkään oloinen. Ihmeellistä, miten täällä ei kauheasti mitään tosi tyylikkäitä ihmisiä näy, ja sitten sitä vain yhtäkkiä pelmahtaa sisälle kauhean autotien varressa olevaan kampaamoon, josta sisältä löytyy tosi fancya porukkaa. Ja musiikki soi kovaa. Siis oikeasti kovaa.

Leikkaus oli ihan jees, ei mitään ihmeellistä. Vähän kummallisesti kampaaja ehkä saksi latvoja lopuksi, sillä tavalla vähän niin kuin hiukan kerrostaen, vaikka sanoin, etten halua kerrostusta. Ehkä täällä vain leikataan noin, vaikea sanoa. Lopputulos on kuitenkin ihan mukava. Kampaajan mielestä olisi voinut ottaa vain noin inchin kuivia latvoja pois, mutta halusin, että kerralla lähtee kunnolla, joten päädyimme neljään inchiin. Eli noin 10 cm lyheni.

Mielenkiintoista oli se, ettei kampaaja harrastanut mitään small talkia. Pelkäsin etukäteen, että joudun kertomaan taas kaiken itsestäni, koska täällä nyt vain koko ajan udellaan ja yleensähän kampaajat vasta puhuvatkin. Viimeinen asia, mitä haluan, on keskustelu kampaajalla - siis ihan Suomessakin. Turussa minulla oli ihana kampaaja, joka ei puhunut, koska varmasti oli huomannut, että haluan vain lukea lehtiä. Parasta maailmassa on hiljainen tukan leikkaaja! :) Ehkä minusta huokuu jotain sellaista "älä puhu minulle" -fiilistä, koska tämäkin amerikkalainen kampaaja tajusi olla hiljaa.

Amerikkalainen kampaaja ohjaa aika vahvasti. Pesun jälkeen hän ilmoitti, että: "You can now go back to my station, I'll join you in a minute." Ja hän lähes käveli perässäni. Hiusten tultua valmiiksi hän sanoi taas: "You can now go to reception, I'll be there soon." Ja taas meni ehkä 20 sekuntia ennen kuin hän ilmestyi.

Maksutiskillä kampaaja latoi pöytään kaikki tuotteet, joita oli käyttänyt. Suomessakin kampaajat yleensä aina mainostavat, ja on minulle usein näytetty, mitä tuotetta on käytetty. Mutta ensimmäistä kertaa tuotteet tuodaan oikein riviin näytille. Ostin hoitosuihkeen, koska jätettävälle hoitoaineelle on oikeasti tarvetta. Merkki on Oribe, josta en ole koskaan kuullutkaan. Hinta oli veroineen noin $26 eli sellaiset 20 euroa. Näköjään kampaamotuotteet ovat täälläkin hinnoissaan, vaikka Suomen yleisiä kampaamotuotteita (esim. Tigia) saa täältä marketeista halvalla.

Itse leikkaus (sis. pesun, leikkauksen, föönauksen ja suoristuksen) maksoi $75. Tähän päälle tuli tietenkin tippi. Kampaamoissa kuuluu useasta lähteestä saamani tiedon mukaan tipata 15-20 % hinnasta (työn hinnasta; mahdolliset ostetut tuotteet laskutetaan erikseen omalla maksutapahtumalla). Olin lukenut, että jos hiukset pesee eri henkilö kuin leikkaaja, myös pesijää tulee tipata erikseen esimerkiksi vitosen setelillä. Panikoin tätä hieman etukäteen, koska en ollenkaan tiennyt, koska ja missä pesijää tipataan. Kassalla kun laskuttaja on yleensä kampaaja, joka laskuttaa vain oman työnsä.

Minun kampaajani ei kuitenkaan vissiin ollut ihan niin tärkeä tapaus, koska hän pesi ihan itse hiukseni (erillinen pesijäkin mestassa oli: tympääntyneen näköinen nuori blondi vahvalla meikillä buutsit jalassa - taisi kyllä kaikilla kampaajillakin olla joitain nilkkuribuutsien tapaisia kenkiä). Annoin kampaajalle 18 % tippiä eli hintaa leikkaukselle tuli $13,50 lisää. Yhteensä leikkaus kustansi siis $88,50 eli noin 65 euroa.

Tippausta ylipäänsä jännitin etukäteen, koska matikkapääni on surkea, enkä tiennyt, miten pystyn kassalla tuijotuksen alaisena nopeasti keksimään oikean tipin määrän. Ravintoloissa lasken tipin sales taxin perusteella, mutta kampaamopalveluun ei veroa tule. Olin nyt jotenkin mukamas huomaamattomasti kaivanut kännykän esille laskinta varten. :D Kampaajani käytti kuitenkin näppärää kännykkäappia: kännykässä oli kortinlukija ja näyttö tarjosi valmiiksi tippivaihtoehdot 15%/18%/20% (omankin summan olisi saanut näppäillä). Helpotuksen huokaus!

Ja tuollainen 75 dollarin hinta leikkauksesta taitaa olla täällä kallis! Samanlainen keikka Turussa maksoi minulla yleensä 80-90 euroa (kyllä, törkeän kallis pelkästä pesusta ja tasoituksesta, mutta olen varmaan vain käynyt pintaliitomestoissa), joten itse en nyt osaa kokea tämän päivän paikan hintaa kalliiksi. Uskon kuitenkin, että saman palvelun saisi täällä halvemmallakin, jos vähän etsisi. Ilman, että turvaudutaan aasialaisiin. Toisaalta muistan kuulleeni, että professional hairdressing on Amerikassa kallista.

Itse asiassa tuolla kampaamossa oli eritasoisia kampaajia, joista omani ei ollut edes kallein. Leikkauksen hinnaksi hinnastossa on ilmoitettu $55-$95 (priced by stylist level). Ja jokaiselle kampaajalle on ilmoitettu oma level.

6 kommenttia:

 1. Nurtsin kastelusta sen verran, että meillä kastelua säädellään eri stageilla. Nyt on voimassa stage 3, joka tässä kaupungissa tarkoittaa, että nurtsia saa kastella joka toinen viikko. Lisäksi alueet on jaoteltu ja esim. meillä kastelupäivä on joka toinen sunnuntai. Ja sadettimet ei saa olla päällä 10am-6pm välisenä aikana. Tarkkaa puuhaa siis. Täällä ilmeisesti jotenkin kastelua valvotaan, sillä edellinen asukas oli saanut varoituksen, kun oli ajastanut sadettimet toimimaan väärälle päivälle. Soo soo.

  Parturissa, jos otat sekä leikkauksen että värin, niin ainakin siellä mestassa missä itse aikoinani kävin, yksi kampaaja laittoi raidat ja toinen leikkasi. Eli loppulaskussa piti muistaa tipata molempia. Ei ollut siis mitenkään edullisimmasta päästä se hiusten uudistus. Nykyään olenkin tyytynyt kasvattelemaan hiuksiani. Kesäkuussa kävin Suomen reissulla parturissa vähän siistimässä lettiä ja kustansi huikeat 35e. Tuntui siis edulliselta, kun oli tottunut näihin hintoihin. Täytyy sanoa, että tippaus-systeemin ansiosta päässälaskutaito on parina viime vuonna kehittynyt huimasti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täällä on myös käsittääkseni rajotettu sekä päivät että kellonajat, jolloin saa kastella pihaansa.

   Tipit kyllä nostaa noita kampaamohintoja ihan kivasti - etenkin jos täytyy tipata pesijää, leikkaajaa ja värjääjää erikseen (huh!). Onneksi en värjää enää tukkaani.

   Poista
 2. Kamalat hinnat siellä. :O Kerrohan sitten kuinka kävi, saitko hyvän korjauksen?

  Itse kävin täällä ensin pari kertaa (ei-aasialaisessa) halpisketjussa kympillä, mutta sieltä sai aina saman lopputuloksen oli selkeästi ilmaistut toiveet mitä tahansa. Hmm, ehkä sun pitäisikin mennä sellaiseen, sillä itse en saanut kerrostusta sieltä vaikka kuinka väänsin rautalangasta... Luulin löytäneeni vakipaikan, mutta se vaihtoi pian omistajaa, ja $20 hinta oli historiaa. Muutamassakin paikassa olen saanut hyvän leikkauksen $35:lla (+$7 tippi), joten sitä pidän nyt kipurajana, kun kerran sunnuntaihädässä ainoaan aukiolevaan mentyäni maksoin kympin enemmän enkä huomannut mitään eroa. That being said, Chicago taitaa olla maan halvin/mpia miljoonakaupunkeja, ja esikaupungeissa vielä halvempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, ootpa päässyt halvalla. Täällä on varmaan jotkin Piilaakson hinnat myös kampaajapalveluissa niin kuin monessa muussakin asiassa. Mutta tosiaan olihan toi mun valitsema paikka aika fancy salonki, joten eiköhän täältä löydy niitä halvempiakin, kunhan etsii. Tällä kertaa rahalla ei selvästikään saanut parempaa... tai sitten kävi vain huono tuuri.

   Poista
 3. Mä olen käynyt Great Cutissa ja muissa halvoissa ketjupaikoissa, ja yleensä tippeineenkin loppulasku on alle $20. Mutta mulla nyt ei ole erityisiä toiveita leikkauksen suhteen (lähinnä latvat pois), ja olen tyytyväinen, kunhan ei ole mikään katastrofi. Ihan hyvältä on näyttänyt aina. Siksi en pystyisi kuvitellakaan maksavani noin paljon hiustenleikkuusta - Suomessakin kävin lähinnä miesten suosimassa halpiskampaamoparturissa, jossa maksoin 22 euroa leikkuusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ja mun mielestä tosiaan tämä omani oli nyt halpa, kun vertaan Suomessa maksamaani hintaan. :D Täytyy etsiä täältä paikalliset ketjumestat. Pari muuta salonkia, joita mulle suositeltiin, pyörivät samoissa hinnoissa tämän nyt valitsemani kanssa...

   Poista