tiistai 8. heinäkuuta 2014

Tarinoita Arkansasista

Koska mieheni on ollut yhteensä noin kuukauden Arkansasissa Little Rockissa, ajattelin kirjoittaa hiukan hänen kokemuksistaan. Ja kuviakin olisi tarjolla, kaikki miehen ottamia (kuten aina, kuvat saa klikkaamalla isommiksi)! Little Rock, joka on Arkansasin pääkaupunki, on nimensä mukaisesti pieni. Asukasmäärältään kaupunki vastaa suurin piirtein Turkua.
Little Rockin pieni downtown. Valitettavasti minulla ei ole antaa vertailukuvaa San Josen downtownin siluetista, joka sekin on aika säälittävä. :D
Arkansasin osavaltion lempinimi tai slogan on ollut aiemmin The Land of Opportunity. Nykyään slogan kuuluu The Natural State. Mielestäni mielenkiintoinen muutos. Ovatko Arkansasissa asuvat hoksanneet, ettei alkuperäinen slogan pidä paikkaansa vai mitä tämän muutoksen takana mahtaa olla?

Bill Clinton on Arkansasista, joten kaupungista löytyy tietenkin Bill Clinton Center. Mies kävi siellä tutkailemassa, paljolti minun painostamana.
Bill Clinton Center.
Billin työhuone.
Bill Clinton Centerin antama kuva presidentistä on kuulemma todella yksipuolinen. Luonnollisesti. Legendaarista Monica Lewinsky -skandaalia ei mainita edes ohimennen. Olisi kyllä tehnyt tuosta työhuoneesta hieman mielenkiintoisemman... ;)

Little Rockista löytyy myös Washington DC:ssä olevan kongressitalon eli U.S. Capitolin kopio, joka on osavaltion oma Capitol eli Arkansas State Capitol. Mies kutsuukin nyt Little Rockia Köyhän miehen Washingtoniksi. (Edit 13.7.2014: Jahas, Jenni kommenteissa kertoi, että monessa osavaltiossa State Capitol on tämän näköinen. Tarkistin, että myös Kaliforniassa.)

Arkansas State Capitol.
Kuten monessa paikassa Amerikassa (mutta ei täällä Bay Areassa), avolava-autot ovat erittäin suosittuja Arkansasissa. Siis ihan normaalina kulkuneuvona. Kolmekymppiset arkansasilaiset kysyivät mieheltäni, onko todella niin, että Suomessa on "more cars than trucks". Ja olivat hiukan ihmeissään, kun mies kertoi, ettei kukaan Suomessa aja pick-upilla/truckilla.
Arkansasilainen motari. Sen verran kauan olen täällä jo asustellut, että tämä on mielestäni aika pieni kinttupolku. ;) Carpool-kaistoja Arkansasissa ei taida olla.
Täällä Pohjois-Kaliforniassa pick-upit ovat selkeä pieni vähemmistö eikä niitä näy koko ajan. (Mutta kun näkee, kuskina on usein joku pieni nainen.) En tiedä, ovatko pick-upit yleisempiä juuri etelän- ja keskilännen osavaltioissa kuin muissa osavaltioissa.
Hiljaista liikennettä Little Rockissa ja paikalliset pick-upit.
Toinen nuoria arkansasilaisia kiinnostava puheenaihe oli metsästys. Ja aseet. Kummallisen hyvin mies kuulemma löysi yhteisiä puheenaiheita myös työasioiden ulkopuolelta.

Metsästysveitsiä myytiinkin Little Rockissa ihan paikallisessa Walmartissa. Halusin niistä valokuvan. Käytiin seuraava keskustelu:

minä: Ota niistä kuva!
mies: En oo ihan varma, viittiikö siellä valokuvata.
minä: No jos joku tulee valittamaan, niin sano, et otat kuvaa vaimolle.
mies: Jaa et mä sanon, et otan tässä nyt sit kuvaa veitsistä ja aion lähettää sen mun vaimolle? Kuulostaa toooosi hyvältä.

Kuva tuli kuitenkin otettua.
Veitsiä Walmartissa.
En kyllä tiedä, mitä täältä San Josenkin Walmartista löytyy. Voi olla, että noita samoja veitsiä. Kyllä tuo valikoima silti naurattaa mua. :D

Arkansasilaisen kolmekymppisen, menestyneen firman toimitusjohtajan mielestä hyvä paikka säilyttää vauvaa on tiskiallas. Puutarhajuhlien aikana vauva laitettiin istumaan tiskialtaaseen joksikin aikaa. Kuinka moni lukijoistani on vanhempi ja kuinka moni on kokeillut samaa?

Tälle samaiselle vauvalle myös syötettiin tyytyväisenä paloja hampurilaisesta. Kyseessä on siis vauva eli alle vuoden ikäinen lapsi. Eihän minulla mitään vauvoja ole enkä tiedä lasten kunnollisesta ruokavaliosta paljonkaan, mutta en kyllä ihan heti antaisi vauvalle hampurilaista...
Ratsupoliisi on ihan normaali näky keväisenä arkipäivänä Little Rockin keskustassa.
Jotkin asiat Arkansasissa tehdään tiukasti: mitään alkoholia ei myydä sunnuntaisin. Miehen vieraileman perheen luona myös rukoiltiin ennen ruokaa. (Näin tehtiin myös Alabamassa, jossa mies kävi pari vuotta sitten.) Tosin ei kai rukoilussa mitään ihmeellistä ole, tuli vain kuulemma hiukan yhtäkkisesti ja oudosti ilman, että mies ja hänen suomalainen työkaverinsa ensin edes tajusivat.
Paikallinen Cittari?
Kadehdin arkansasilaisia heidän bensan hinnastaan, joka on halvempi kuin Pohjois-Kaliforniassa. Vaikka suomalaisen näkökulmasta bensa täällä meillä onkin halpaa, bensaan saa kulutettua rutkasti rahaa, koska autolla täytyy ajaa koko ajan ja koska välimatkat ovat pitkiä.

Ei Arkansasissa kuitenkaan täysin halvalla pääse. Sales tax eli hintoihin lisättävä vero on Little Rockissa suurempi kuin täällä. Ero ei kuitenkaan ole mikään kovin huima: San Josen vero on 8,75 %, kun taas Little Rockissa se on 9 %.

Sitten vielä terkut Teksasin lentokentältä, jossa mies joutui ikävien tapahtumien vuoksi viettämään hyvinkin paljon aikaa Houstonin kentällä. Kentän nimi on George Bushin lentokenttä, ja sieltä löytyi Georgen patsas:
Miettikää, jos Turun lentokentällä olisi Mauno Koiviston patsas! :D

4 kommenttia:

 1. Hehe hauskoja eroavaisuuksia:)

  Mulle tuli tuosta hampurilais-vauvasta mieleen Matkaoppaista se jakso, jossa taaperolle juotettiin Cokista, ja sitten voivoteltiin "kun ei se mistään muusta tykkää" :D mitenhän se vaaveli on edes päässyt cokiksen makuun? En mä kyllä mitään limsoja ollut edes maistanut varmaan ennen kouluikää.. kaikkea ne vanhemmat lapsilleen juottaa ja syöttää!

  Ja HIH meijän kenttä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi lapsiparan hampaita, kun cokista juo... En kyllä käsitä, mitä joidenkin vanhempien päässä liikkuu!

   Toi patsas on kyllä paras! :)

   Poista
 2. Tähän mennessä joka ikinen mun näkemä State Capitol on ollut ihan saman näköinen kuin Washingtonin Capitol. Coloradossa on ihan saman näköinen, Oklahomakaan ei juuri poikennut, Alabama oli ehkä vähän pienempi mutta silti täysin tunnistettavissa... mutta Georgiassa on lähdetty eriävälle linjalle! Siellä kupoli on nimittäin kultainen.

  Mun henkilökohtaisen kokemuksen mukaan noi pickupit lisääntyy mitä enemmän mennään etelään tai keskilänteen, mutta ehkä vähän eri syistä. Georgiassa pickupit oli sellainen nuoren tai nuoreksi itsensä tuntevan miehen peniksenpidennys, ja niitä oli ehkä neljäsosa autoista. Nyt taas viimeksi Wyomingissa liikuttaessa pickupeja tuntui olevan 80% autoista, mutta ne näyttivät siltä, että ne olivat ihan oikeasti käytössä eivätkä mitään kaupunkipickupeja, sellaisia oikeita modernin cowboyn työvälineitä.

  Melkeinpä harmittaa näitä juttuja lukiessa, että meillä oli Little Rockissa viime joulukuussa pelkästään yksi nopeasti yövytty yö aikaa. Selkeästi paikassa olisi ollut enempäänkin potentiaalia! Siis tuo Bill Clinton Center olisi saattanut olla oikeasti kiinnostava. Hieman veikkaan, että ellei tässä kummia tapahdu, niin en välttämättä ikinä uudestaan eksy kyseiseen kaupunkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, me ei tiedetty, että Capitolit on aina (vai usein?) tuollaisia, eikä tullut mieleen tsekata! Nyt kun katsottiin, niin löytyyhän tuollainen Kaliforniastakin. Kiitos kun kerroit! :) Mies on kyllä nyt vähän pettynyt, kun sen mielestä toi oli niin hauska yksityiskohta. :D

   Munkin mielestä Bill Clinton Center vaikuttaa oikeasti kiintoisalta. En usko, että mies olisi ehkä mennyt sinne, ellen olisi vähän patistellut. ;)

   Poista