sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Minä ja Waste King

Kun muutimme tähän asuntoon, ilmoitin kovaan ääneen, etten ymmärrä keittiön tiskialtaasta löytyvää laitetta nimeltä Waste King. Se on se kuuluisa jätesilppuri. Miksi ihmeessä amerikkalaiset haluavat tunkea ruokajätteensä putkistoon? Miksi jätettä ei voi laittaa roskikseen? Miksi?

Olisi pitänyt arvata, että jos ensimmäinen reaktioni on tuomitseminen, jonkin ajan kuluttua olen vähintäänkin hieman ihastunut. Ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, että mieleni muuttuu täysin näin.

Minun ja Waste Kingin yhteinen taival on tähän saakka ollut selkeä prosessi. Prosessi on mennyt näin:

1) Täydellinen torjunta. En voi ymmärtää. En voi käsittää. Enkä edes halua ymmärtää. En aio käyttää. Piste.

2) Hienohko tutkailu. Hiukan Jätteiden Kuningasta piti kuitenkin tutkailla. Sillä tavalla turvallisesti kaukaa. Piti vähän googletellakin. Täytyyhän se nyt tietää, mitä omasta keittiöstä löytyy.

3) Lähempi tuttavuuden tekeminen ja varovainen kokeilu. Lopulta uskaltauduin tutkimaan silppuria ihan läheltä. Sitten piti hiukan kokeilla. Ihan vain vähän ja varovasti.

4) Kätevyyden tajuaminen, mikä voi johtaa käyttöön osana arkipäivän askareita.

Lopputulos on siis se, että olen ymmärtänyt jätesilppurin olevan ihan käytännöllinen. Nykyään Waste King ja minä olemme jo vähintäänkin ihan hyviä tuttavia. Perunat ja porkkanat sun muut on helppo kuoria tiskialtaaseen ja tunkea sitten kuoret silppurista lävitse. Mikä ettei.

Myönnän silti, etten edelleenkään ihan ymmärrä ideaa tämän silppurin takana. Minne tuo jäte menee? Eikö se ole haitallista putkille? Haluan kuitenkin uskoa miljoonien amerikkalaisten tietävän, mitä he tekevät...

Ja edelleen tuo laite hieman pelottaa! Kamalaa mekkalaakin se pitää!

Koska minulla ei ollut muuta tekemistä, yritin kuvaamalla vähän demonstroida minun ja Jätteiden Kuninkaan välistä tuttavuuden hieromista. Kuvaamisen jälkeen tutustuin kyllä aiheeseen vielä lisää Youtubessa ja hoksasin, että vesi pitäisi pitää juoksemassa silppuroinnin aikana. Eikä tuo nyt muutenkaan ihan aidon amerikkalaisen professionaalista touhua ole vielä. :D Oh well...

Joo ei minusta ehkä mitään videobloggaajaa tule...

Tämä kuorien tunkeminen silppuriin ei muuten ole mitään verrattuna siihen, mitä kaikkea tuonne voi tunkea. Youtubesta löytyy mm. videoita siitä, kun porukka tunkee silppuriin kanan luita. Ja en nyt tarkoita mitään sellaista pientä surullista koipipalaa, vaan ihan kunnon kokonaisen kanan luita. Hyi kamala sitä luun murskaantumisen ääntä!

7 kommenttia:

 1. Ootas vaan kun se menee tukkoon :). Meillä meni tai ainakin piti järkyttävää ääntä, ja sitten katsoinkin aika monta Youtube-videota sen aukaisusta. Lopulta oman elämäni putkimiehenä kaivoin sieltä pihdeillä ruuvin! Olipa aika kokemus sekin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, toivottavasti mun ja Waste Kingin yhteistyöhön ei ihan heti tule tuollaista ryppyä. :D

   Poista
 2. Vastaan noihin sun ihmettelyihin, kun itse tätä taannoin selvitin juuri samojen asioiden äärellä, että jäte menee (tadaa) biojätteenkäsittelyyn! Esimerkiksi Tukholmassa joillain alueilla on biojäteastiat korvattu kokonaan tuollaisella putkistopohjaisella systeemillä, ja lopputulos on, että kunhan putkistosta tulevaa lietettää käsitellään asianmukaisesti, tämä on paljon ympäristöystävällisempää kuin biojäteastiat (ajattele sitä rekkarallia) tavalliseen roskikseen biojätteen laittamisesta puhumattakaan (ajattele niitä metaanikaasuja kaatopaikalla...). Tukholmassa lietteestä tehdään käsittääkseni biokaasua, Jenkeissä loppukäsittely vaihtelee alueittain.

  Minä siis nykyään tästä tiedosta rikastuneena tungen aivan kaiken biojätteen tuonne mitä vaan syntyy ja mikä ei tuki myllyä (minullakin on tästä kokemusta). Hedelmien kivet ja maissintähkät menevät roskiin, mutta kaikki muu putkistoon - ja ymmärtääkseni luonto kiittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kuulostaapas jotenkin aika fiksulta ratkaisulta. Siis jos pohjaa tähän amerikkalaiseen ympäristöön, josta tosiaan löytyy vain ne kaksi roskista (kierrätettävät ja roskat, ainakin meiltä). Tässä on kyllä siis oiva syy oikeasti käyttää tuota silppuria! Kiitos taas Jenni tiedon jakamisesta! :)

   Poista
 3. Mulla on koko ajan ollu vihasuhde meidän laitteeseen. Varsinkin sen jälkeen kun anoppi hajotti vanhan (meni laittamaan sinne vanhoja kovia limejä) ja meidän piti ostaa uusi -turhaa rahanmenoa mun mielestä :P Tosin ehkä mun täytyy alkaa vaihtamaan mielipidettä tuon Jennin kommentin luettuani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Waste King on ehkä vähän sellainen laite, että sille alkaa lämmetä ajan kuluessa. ;) Mitä sellainen muuten maksaa?

   Poista
  2. Me ostettiin joku halvimmista, oisko ollu satasen paikkeilla. Ei nyt mikään kovin kallis siis, mutta kuitenkin.

   Poista