torstai 30. marraskuuta 2017

Ulkosuomalaisen joulu ainakin alkaa ajoissa - ruoan hamstraamisen suhteen

Joulu alkaa joka vuosi entistä enemmän ajoissa, muistan äitini joskus sanoneen Suomessa. Joulukamat ilmestyvät kauppojen hyllyille jo marraskuussa ja marketeissa alkavat soida joulun pilipalimusiikit. Täällä Piilaaksossa joulun merkkejä on näkynyt kaupoissa jo hetken, mutta Thanksgiving on hiukan rajoittanut joulun tunkua markkinoille. USA:ssa joulutohinat lähtevätkin käyntiin sekunnissa heti kiitospäivän jälkeen. Ja oikeasti sekunnilla tarkoitan sekuntia: joulutavaroiden määrä marketeissa eskaloituu kiitospäivän ja Black Fridayn jälkeisenä yönä, jolloin työntekijät ilmeisesti siivoavat pois loputkin kiitospäivän koristeet ja nostavat tilalle joulun; kiitospäivän jälkeinen viikonloppu on suosittu ajankohta ostaa joulukuusi (ja jo nyt puhutaan kuusien loppumisesta?! Kuusien kasvatuksessa lienee ollut huono sato jossain päin...?) ja kuusi koristellaan heti paikoilleen (olen seonnut laskuissa siitä, kuinka monta koristellun kuusen kuvaa näin viime viikonlopun aikana Facebookkini uutisvirrassa); ja joulukuusen lisäksi amerikkalaiset nostavat esiin muutkin joulukoristeensa ja -valonsa vissiinkin sillä energialla, jota ylenpalttisesta kalkkunan syömisestä on saatu (esimerkiksi meidän ovinaapurimme syksyinen ovikranssi vaihtui Black Fridayn jälkeisenä yönä joulukranssiin kuin taikaiskusta, ja olen kuullut ihmisten virittävän niitä amerikkalaisten övereitä jouluvaloja talojensa pihoihin keskellä yötä).

Vaikka minun joulufiilistelyni käynnistyi autossani jo viikko ennen kiitospäivää, kun eräs paikallinen radiokanava muuttui joululauluja soittavaksi kanavaksi (vuoteni kohokohta - rakastan joululauluja!), en silti missään nimessä kykenisi laittamaan joulukuusta esille ihan vielä. Viime vuonna meillä taisi olla yksi joulukoriste tässä vaiheessa, samoin edellisvuonna, mutta nyt ei ole kyllä sitäkään vähää vielä, koska on vähän laiskottanut.
Piilaakson säät ovat viilenneet 20 asteeseen ja alle, mutta viime viikonloppuna oli 26 astetta päivällä. Nautimme lämmöstä kävelylenkillä mieheni kanssa. Värit ovat enemmänkin syksyisiä kuin jouluisia. 
Sanoisin, että näyttää syyskuulta eikä ihan juuri joulukuun alulta.
Ulkosuomalainen ei kuitenkaan voi olla miettimättä joulua vakavasti tässä kohtaa. Jos nimittäin haluaa jotain Suomesta tuttuja jouluherkkuja, ne on joko pitänyt hamstrata itselleeen jo pari viikkoa sitten tai viimeistään tässä kohtaa. Piparit, glögit, luumuhillot ja joulukinkut ovat itsestäänselviä asioita Suomessa asuville, mutta eihän sellaisia täältä noin vain saa (ellei halua itse tehdä tietenkin).

Luumuhillon tilasin jo viikkoja sitten netistä (sitä saisi ehkä parista kaupastakin, mutten jaksanut mennä etsimään, ja vaikka sen tekeminen itse olisi helppoa, en jaksa sitäkään). Joulutorttuihin sopivaa voitaikinaa sentään onneksi saa vuoden ympäri perusruokakaupoista; tosin en ole omaani vielä ostanut. Glögit ja piparit ostin viikko sitten World Market -nimisestä kaupasta, joka myy esimerkiksi erilaisia eurooppalaisia tuotteita. Suomalainen kaverini totesi minun olevan liikkeellä hirveän ajoissa joulun herkkujen kanssa, mutta kokemuksesta tiedän, ettei glögipulloja ja piparipaketteja välttämättä olisi enää jäljellä pitkään (tai ainakin niiden perässä pitäisi juosta, kuten tein viime vuonna, kun jouduin käymään kahden eri kaupungin World Marketissa etsimässä). Suklaakonvehdeista saa täällä vain uneksia, harmi kyllä. Tosin jonkinlaisia suklaakonvehteja saisi ehkä Ikeasta, ja toki jos kelpuuttaisi vaikka jonkinlaiset saksalaiset konvehdit, niin niitä olisi kyllä tyrkyllä.
Tarpeelliset jouluherkut. Tuli kotoinen olo, kun ruotsalaisessa piparipaketissa oli isolla suomeakin. Tätä glögiä mainostettiin termillä Scandinavian winter drink.
Eilen kävimme mieheni kanssa tilaamassa jouluun myös kinkun. Suomalaista perinteistä harmaasuolattua joulukinkkua vastaa täällä kuulemma Swedish Ham, jota ei todellakaan myydä perusruokakaupoissa. Piilaaksossa on muutama lihakauppa, joka tarjoaa Swedish Hamia, mutta tilaus pitää tehdä hyvissä ajoin ennen joulua. Viime vuonna en tiennyt tällaisesta mahdollisuudesta, mutta tänä vuonna muistin viime vuonna oppimani. Tilauslistassa näkyikin jo monta nimeä ennen kuin sinne rustattiin minun nimeni. Kinkku on nyt siis tilattuna. Saa nähdä, mitä sieltä sitten tulee.
Lihakaupasta löytyisi myös herkkuja, kuten Mozartin kuulia ja After Eightteja (!). Harmi, etteivät ole koskaan kuuluneet minun lemppareihini. 
Seuraava stressin aihe onkin graavattu lohi. Ostin Ikean tarjoamia pakasteita viime vuonna todella ajoissa, mutta nyt ei ole ollut asiaa Ikean suuntaan. Muutamassa ruokakaupassa olen nähnyt graavattua lohta myynnissä, joten täytyy toivoa, että joulunkin aikaan on. Tai sitten laitan meille jouluvieraaksi tulevan äitini tekemään. :)

Ulkosuomalaisen voisi olla helpompi, jos olisi sellainen kätevä emäntä, joka jaksaa tehdä aivan kaiken itse. Mistähän spesiaalikaupasta sitä kätevyyttä ja emännyyttä saisi ostettua...


Mutta hei, kukas muu on jo joulufiiliksissä ja ovatko muut ulkosuomalaiset etsimässä vähänkään tuttuja herkkuja joulupöytiinsä...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti