sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Haluaisitko sinä hengailla autossasi?

Piilaaksossa kukoistaa yhdenlainen ilmiö, joka on ehkä monen suomalaisen mielestä ainakin vähän erikoinen: erinäisillä parkkipaikoilla näkyy autoja, joissa joku ihminen hengaa tai jopa nukkuu.

En muista, koska aloin kiinnittää tällaisiin autoihin huomiota. Varmaan joskus ensimmäisen asuinvuoden aikana. Muistan kuitenkin hoksanneeni nämä autot ensimmäisenä kotini lähellä olevan kuntosalin pihalla. Siellä saattoi joku kököttää autossaan, kun menin jumppatunnille, ja olla paikalla vielä sitten, kun lähdin tunnin tai kahden jälkeen. Joskus joku söi tai luki kirjaa. Silloin tällöin joku nukkui, toisinaan ihan sikeän oloisestikin. Ajattelin joskus, että ehkäpä nämä ihmiset odottavat jotakuta, joka on salilla. Ei kuitenkaan ihan näyttänyt siltä.

Olen aina ihmetellyt, miksi ihmeessä joku haluaisi viettää aikaa autossaan. Jotain kirjaa olisi minusta varmaan kivempi lukea ihan muualla, esimerkiksi kahvilassa. Toki sitten pitäisi ostaa jotain. Suurin osa näistä hengailijoiden autoista on vähän sen tasoisia, etten ihmettele yhtään, jos muutama dollari kahvilaan on iso kynnys. Itse asiassa osa ajoneuvoista on ollut hyvinkin epämääräisen oloisia.

Olen kummastellut myös autojen kuumuutta. Jos nyt ajatellaan keskimääräistä Piilaakson säätä, niin niissä autoissa tulee nopeasti aivan hirveän tukala ja melkein kuukaudesta riippumatta. Tosin osa tietenkin vain sitten pitää sitä autoa päällä. Tästä minulla on ihan tuore kokemus: Tämän vuoden alussa pysäköin autoni kuntosalin parkkiksella yhden sellaisen auton viereen, jonne joku mies oli rakentanut itselleen kunnon nukkumispaikan. Auto oli siinä tyhjäkäynnillä, ikkunat ja yksi ovi auki. Mies veteli sikeitä, kun menin tunnilleni ja nukkui edelleen, kun palasin yli 1,5 tuntia myöhemmin! Tosi ekologista siis. Turvallisuudesta puhumattakaan.

Jossain vaiheessa aloin huomata näitä autoja muuallakin kuin kuntosalin parkkiksella. Esimerkiksi joidenkin kauppakeskittymien pihoilla. Siinä vaiheessa, kun aloin ohjata jumppatunteja Googlella, tajusin, että myös sen kampusten parkkipaikoilla porukkaa joskus hengaili autoissaan.
Tämä kuva on otettu Googlen yhden kampuksen parkkipaikalla joskus viime vuonna. Minä olin hengaillut autossani reilun vartin odottaen tuntini alkua ja huomannut samalla, että yhdessä näissä kuvassa olevissa autoissa hengaili joku muukin. Joku joka ei habituksestaan päätellen välttämättä ihan ollut it-alan työntekijä. 
Tässä vaiheessa aloin jo oikeasti ihmetellä tätä tapaa. Kuntosalit ja kaupat vielä ymmärrän, niiden parkkipaikoilla ei ehkä security ole niin tiukkaa koko ajan ja hyvällä tuurilla ehkä saa olla rauhassa pitkänkin aikaa. Mutta että suuren yrityksen parkkikset? Miksi kukaan hengaisi sellaisella?

Toisaalta siinä vaiheessa, kun minulla alkoi olla paljon omia ohjauksia, aloin myös jotenkuten ymmärtää tätä tapaa. Minusta tuli nimittäin samanlainen autossa istuskelija! Nukkua ei tullut mieleenkään, mutta aina silloin tällöin tuntieni välissä vedin jotain eväsleipää autossa tai surffailin netissä kännykällä. Nämä hetkeni eivät kuitenkaan kestäneet kauaa, maksimissaan parikymmentä minuuttia. Mutta todennäköisesti en ole ainoa, jolla on aikaa tapettavana, joskus paljonkin.

Ihmisillä on totta kai erinäisiä syitä, enkä koskaan saa tietää, mitä kenelläkin on autossa hengailunsa taustalla: ehkä vain sitä aikaa tapettavana ennen työvuoroa, ennen puolison hakua töistä tai ennen treffejä kaverin kanssa tai ehkä koti on liian kaukana ja on vielä muita asioita hoidettavana mutta pitää vähän levätä... Tai sitten ei vain muuta paikkaa olla? Juttelin tästä aiheesta kaverini kanssa ja hänkin kertoi kiinnittäneensä huomiota näihin hengailijoihin sen yhden kuntosalin pihalla. Hän oli seuraillut tilanteita minua enemmän ja epäili osan ihmisistä viettävän öitään nukkuen autossaan parkkipaikalla. Kyseessä on sali, joka on auki 24/7. Kaverini kertoi joskus aamuisin salille mennessään nähneensä, kun salin työntekijät ovat käyneet koputtelemassa autojen ikkunoihin ja ilmoittamassa, että auton pitää lähteä. Periaatteessa parkkiksella saa olla maksimissaan muutaman tunnin.
Kuvituskuva. Autot sentään liittyvät aiheeseen.
Jonkinlainen tuntirajoitus on yleinen monella parkkipaikalla täällä, oli sitten kyse kuntosalista tai kauppakeskittymästä. Nämä autohengaajat ehkä ovat osasyynä rajoitukselle. Monella parkkipaikalla on myös iso kyltti "No overnight parking". En tiedä, kuinka moni oikeasti asuu autossaan, tuskin tilastoja tuollaisesta edes on, mutta jos kerta Piilaaksossa joku nörtti asuu rekassa ja toiset tonnilla vuokratuissa teltoissa, niin en ihmettelisi yhtään, jos joidenkin koti on vain se auto. Kodittomuus on ihan oikea ongelma täällä (olen kirjoittanut aiheesta vähän esimerkiksi täällä), joten mahdollisia autossa asujia ei varmasti haluta pyörimään parkkiksille öiksi.

Kaverini kanssa käydyssä keskustelussa minulle selvisi sellainen uusi seikka, että USA:ssa on yksi kauppaketju, joka sallii (ainakin matkailu-)autoille joidenkin parkkipaikkojensa käytön myös yöllä. Nimittäin legendaarinen Walmart! Tämä edellämainittu kaverini ihmetteli minulle, enkö ole koskaan iltaisin käynyt lähi-Walmartissamme. Hän nimittäin on ja kertoi kaupan parkkipaikan täyttyvän illalla erinäisistä huterista kulkuneuvoista. Hänen kertomastaan ymmärsin parkkiksella olevan ihan tavallisiakin autoja, mutta nyt asiaa tutkiessani Walmartin nettisivut puhuvat vain RV-autoista eli matkailuautoista. En siis tiedä, voisiko henkilöautojenkin kanssa mennä joka yö Walmartin pihalle. Kaikki Walmartit eivät tällaista mahdollisuutta tarjoa, mutta tässä oiva keino välttää rahanmeno lomamatkoilla yöpymiseen, haha.

Nämä ovat nyt siis tietenkin vain mietteitäni tästä aiheesta. Todellisuudesta en tiedä. Mutta jos joku siellä miettii, missä nämä mahdolliset autoissaan asujat käyvät peseytymyssä, niin siitäkin minulla on teoria. Yksi kuntosaliketju, jossa olen täällä töissä, on hyvin halpa. Tarinat kertovat, että niihin on jäsenyys sellaisillakin, jotka eivät ole kiinnostuneita liikunnasta, mutta ovat peseytymistilojen tarpeessa. Tiedä häntä sitten.

6 kommenttia:

 1. Hiljainen lukija täältä eteläisemmästä Kaliforniasta päätti et nyt on pakko jättää kommenttia. :D nimittäin, juuri viime viikolla mietein, että eipä ikinä ennen ole tullut vietettyä esim kahvitaukoja omassa autossaan istuen.... liityn siis jossain määrin näihin hengailijoihin kuten myös moni työkaverini. Meillä syy on yksinkertaisesti se, ettei toimistolla sisällä saa käyttää omaa kännykkää ollenkaan (taukotilassa saa tekstata mutta ääniä puhelin ei saa pitää eikä näin ollen siihen voi myöskään puhua) ja joskus on vain asioita, joita on päivällä hoidettava, ulkona motari pauhaa niin lähellä että virallisempia puheluita varten on yksinkertaisesti mentävä autoon. Joskus kaipaa myös sekunnin omaa aikaa ja käy viettämässä tauon autossaan, osa meistä jopa käy syömässä autossaan. :D En kyllä Suomessa ikinä ole yhtään taukoa käynyt istumassa autossani. ;) maassa vissiin maan tavalla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Raija ja kiitos kommentista sekä tästä avartavasta esimerkistä! Kaikenlaisia syitä sitä tosiaan varmasti löytyy. Tuo sun kuvaama tilannehan on jo järkeenkäypää. :) Tuntuu kyllä jotenkin hyvin amerikkalaiselta tavalta, mutta varmaan siinä on myös olosuhteiden pakkoa.

   Poista
 2. Mä oon nykyisin just tällainen autohengailija. Aamulla vien tytöt kouluun ja siinä välissä jää 20 min aikaa ennen kuin nuorimman koulu alkaa. Hengaillaan autossa tää aika. Välillä täytyy hoitaa joku asia vanhan kämpän lähellä enkä jaksa ajaa välissä kotiin joten saatan taas hengata autossa kun odotan, että lasten koulupäivä loppuu. No kahden viikon päästä tää autossa hengailu loppuu mun osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, sä olet Tiina amerikkalaistunut!! Älä nyt vain päästä irti, kun oot päässyt vauhtiin! :)

   Poista
 3. Pitäisikö ensi syksyllä jäädä johonkin kodin liepeille hengaamaan autoon. :)

  VastaaPoista