maanantai 12. joulukuuta 2016

Kaksi tilannetta, joissa amerikkalainen apteekki toimii yllättävän tehokkaasti

Olen jo aiemmin kertoillut täällä erinäisissä postauksissa siitä, miten tehotonta touhua amerikkalaisissa apteekeissa mielestäni on: Ensin jonotetaan drop in -tiskille, josta tilataan lääke. Sitten odotellaan jonkin aikaa, yleensä ainakin 20 minuuttia niissä apteekeissa, joissa olen itse asioinut. Apteekit ovat hervottomia kauppoja, joissa usein myydään kaikkea muutakin kosmetiikasta ja krääsästä muroihin, karkkeihin ja alkoholiin, joten siinä voi sitten shoppailla odotellessa. Tai sitten apteekki on ruokakaupan yhteydessä niin kuin se apteekki, jossa minä aina asioin. Työntekijöitä pienen tiskin takana on useita ja vaikka muita asiakkaita ei näkyisi, lääkkeiden valmiiksi saaminen kestää ihmeellisen kauan. Varmaan siksi, etteivät lääkkeet täällä ole valmiina paketeissa, jotka annetaan asiakkaalle, vaan oikea lääkemäärä lajitellaan sellaisiin pieniin, tv:stä tuttuihin oransseihin purkkeihin asiakkaalle. Mutta ehkä myös siksi, että työntekijät vaikuttavat usein tekevän kaikenlaista muutakin siinä sivussa (kuten esimerkiski juoruavat keskenään). Odotusajan jälkeen jonotetaan pick up -tiskille, jossa lääke maksetaan. Maksun jälkeen pitää vielä odottaa sitä, että farmaseutti tulee ja ojentaa lääkkeen kolmannelta tiskiltä ja antaa ohjeistuksen - ohjeistus tarkoittaa sitä, että farmaseutti lukee lääkkeen määränneen lääkärin kirjoittaman annostuksen purkin kyljestä. Tähän isoon urotyöhön tarvitaan farmaseutti. Mihinkään kysymyksiin en vielä kertaakaan ole saanut vastausta. Kahdesti olen kysynyt jotain, molemmilla kerroilla eri farmeseutti kaivoi esiin lääkkeen tuoteselosteen ja alkoi tavata sieltä. Saman olisin voinut tehdä itsekin. Ja vaikka työntekijöitä tiskin takana olisi useita, pienessä apteekissa heistä tyyliin yksi on tällainen farmaseutti, joka saa oikeasti antaa lääkkeet asiakkaalle. Kerran tämä tyyppi juuri lähti lounaalle - odotusaikani oli tunnin!
Apteekki keskellä ruokakauppaa.
Jos joku nyt epäilee vian olevan minussa tai siinä apteekissa, jossa käyn, voi lukea vaikkapa myöskin Piilaaksossa asuvan Katjan postauksen hänen kokemuksistaan. Vika ei tosiaan ole vain minussa.

Viime aikoina olen kuitenkin huomannut, että ainakin kahden eri tilanteen kohdalla amerikkalainen apteekki toimii hyvinkin tehokkaasti.

Tilanne 1) Olen lääkärillä ja lääkäri kirjoittaa minulle sähköisen (!) reseptin suoraan tiettyyn apteekkiin. Tietojärjestelmät tällaisessa jättimäisessä maassa ovat luonnollisesti vähemmän kehittyneitä ja kattavia kuin jossain Suomessa ja moni asia tuntuu kulkevan paperilla. Reseptit eivät ole tästä poikkeus. Olen aina saanut kaikki reseptini paperilla, kunnes sitten ENT-lääkärini kirjoitti minulle reseptin sähköisesti. Opin siis, että sähköinenkin resepti on olemassa. Tällainen resepti on osoitettu vain yhteen tiettyyn apteekkiin, joka pitää päättää lääkäriasemalla asioidessaan. Saman ketjun eri toimipiste tai jokin muu apteekki ei käy, vaan resepti menee sähköisesti juuri siihen tiettyyn potilaan valitsemaan apteekkiin.

Sähköisen reseptin kanssa asiointi apteekissa helpottuu hieman. Minulla on nyt kahdesti ollut resepti tällä tavalla ja apteekissa työntekijät ovat laittaneet lääkkeet valmiiksi. Minun ei siis ole tarvinnut ensin mennä drop in -tiskille tilaamaan lääkettäni, odottaa pariakymmentä minuuttia ja sitten jonottaa pick up -tiskille lääkettä maksamaan ja hakemaan. Olen voinut suoraan noutaa lääkkeeni pick upista. Kerroin tästä miehelleni ja hän oli ihan että vau, onpa kehittynyttä. Pointsit amerikkalaiselle apteekille siis! Tosin olen molempina kertoina sähköisen reseptin saamisen jälkeen odottanut päivän tai pari ennen kuin olen hakenut lääkkeeni ja apteekista on tullut jopa muistutussoitto perääni. Jos yrittäisi heti hakea lääkettä, sitä tuskin olisi annosteltu valmiiksi.

Tilanne 2) Toinen seikka, jonka kanssa amerikkalainen apteekki hehkuu tehokkuudellaan, on se, että apteekeista saa rokotukset suoraan. Mieheni haki aikoinaan työmatkaansa varten rokotuksen apteekista, joten olemme tienneet tämän kätevyyden pitkään, olen tainnut jopa kirjoittaa siitä johonkin postaukseen. Nyt olen kuitenkin saanut itse omaa kokemusta.

Green Card -prosessimme on edennyt ja siihen liittyen jouduin hankkimaan jäykkäkouristusrokotuksen ja influenssarokotuksen. (Näistä GC-jutuista postaus tulossa.) Suomessahan tarvitsisi ensin mennä terveydenhuoltoasemalle hakemaan resepti, sitten rokotus pitäisi ehkä itse hakea apteekista ja sitten mennä vielä uudelleen terveydenhuoltoon alan ammattilaiselle piikitettäväksi. Aikamoista rumbaa siis pahimmillaan.

Täällä moiseen temppuiluun ei tarvitse ruveta. Koska apteekeissa on lääkäri (tai ainakin niissä, joissa minä olen asioinut, on sellainen), reseptin tarvitsemaansa rokotteeseen saa sieltä, eikä mihinkään muualle tarvitse välttämättä mennä. Kukaan ei ole kysellyt mitään, ei minun jäykkäkouristukseni suhteen eikä mieheni hankkimien hepatiittirokotusten suhteen. Lääkäri myös iskee rokotuksen käsivarteen siellä apteekissa. Odotusaikaa toki on, mutta sanoisin silti, että aika kätevää ja helppoa.

Toki täällä rokotukset saa siellä omalla lääkäriasemallakin, eikä apteekkiin tarvitse mennä. Mutta esimerkiksi hepatiittirokotuksen kanssa oli äärimmäisen helppoa, sillä mieheni ei koskaan asioinut kenenkään lääkärin luona eikä missään terveydenhuoltoasemalla. Hän vain päätti tarvitsevansa tämän rokotuksen ja marssi apteekkiin sitä pyytämään.
Lähiruokakauppamme sisällä keskellä kauppaa on pieni apteekki, jonka luota löytyi tällainen odotushuone. En ollut tiennyt odotushuoneen olemassaolosta ennen kuin minut viikko sitten ohjattiin sinne odottamaan sitä, että lääkäri tulee piikittämään minut.
Jo ensimmäisenä asuinvuotenamme täällä naureskelimme hiukan sitä, kun lähiruokakauppa mainosti, miten influenssarokotuksen saa kauppakäynnillä. Ei muuta kuin apteekin jonoon ja sieltä sen saa, helposti shoppailun lomassa. Koska ihmisiä halutaan motivoida flunssapiikille, apteekki antaa vielä 10 prosentin alennuskupongit kauppaan jokaisesta rokotuksesta. Meillä on tuollaisia kuponkeja nyt useampia. Emme koskaan muista käyttää niitä...
Jokaisen rokotteen, ei vain flunssapiikin, jälkeen saa alennuskupongin kauppaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti