torstai 3. marraskuuta 2016

Sotku uuden ajokortin saamiseksi, Vol 1.

Ajokorttini on umpeutumassa joulukuun alussa, koska mieheni ensimmäinen työlupakin umpeutuu silloin. Viime viikolla faksasin jatkuvan laillisen maassaolostatukseni todistavat paperit DMV:n (Department of Motor Vehicles) Legal Presence -yksikköön, jotta he käsittelisivät uuden ajokorttini nopeasti. Tähän DMV:n yksikköön saa luvalla faksata paperit, mutta paperit pitää osoittaa tietyillä (nimi)kirjaimilla tietylle henkilölle ja puljuun pitää soittaa viikko faksauksen jälkeen tarkistaakseen, että paperit ovat menneet perille ja ettei mitään puutu. Tuonne taitaa mennä aikamoinen läjä paperia, kun kerta viikko kestää ennen kuin paperit saadaan järjestykseen.
Kuva Disneyn elokuvasta Zootopia. Elokuvassa on kohtaus, jossa DMV:n virkaijat esitetään laiskiaisina (engl. sloths). Aivan hervottoman hauska, mutta aukeaa ehkä vain niille, jotka ovat joutuneet asioimaan DMV:n älyttömän hitaitten työntekijöiden ja byrokratian rattaiden kanssa. 
Tänään sitten soitin. Aamupäivällä ja päivällä ei päässyt edes jonoon, koska linjat olivat niin tukossa, mutta kolmen jälkeen puheluni viimein sujahti jonoon. Jonottelua kesti ainakin tunnin. Lopulta joku maailman tympein mies vastasi puheluun tokaisemalla heti ensimmäiseksi "Give your license number now, please". Minuutin hiljaisuuden jälkeen hän jatkoi: "And your name". Sitten taas minuutti hiljaisuutta, minkä jälkeen hän tokaisi: "You've faxed your papers? Hold, please" ja katosi jonnekin hyvin pitkäksi aikaa. Niin pitkäksi, että ajattelin hänen lähteneen kahvitauolle. Hän meni varmaan hakemaan sitä tyyppiä, jonka nimikirjaimilla faksasin paperit viikko sitten.

Lopulta joku nainen tuli puhelimeen ja ilmoitti, etteivät he voi tehdä hakemukselleni mitään. Nyt on marraskuu ja paperit, jotka toimitin, osoittavat laillisen maassaolostatukseni vasta joulukuusta alkaen. Luonnollisesti, koska nykyinen korttini on voimassa joulukuulle niin kuin alkuperäinen maassaololupanikin ja koska tarvitsen uuden kortin vasta joulukuusta alkaen, sillä siitä alkaen minulla on myös se uusi maassaololupa.

Emme olleet naisen kanssa ollenkaan samoilla linjoilla, sillä minä puhuin ajokortistani, hän puhui väliaikaisesta ajoluvasta. Hän käski minun mennä hakemaan väliaikainen lupa DMV:n toimistolta, koska he eivät sellaisia puhelimitse voi myöntää. Mutta kun en tarvitse väliaikaista ajolupaa, tarvitsen uuden ajokortin joulukuusta alkaen, minä yritin. Nainen ei ymmärtänyt tai ei halunnut ymmärtää. Hän kysyi, onko minulla tällä hetkellä laillinen maassaolostatus, koska paperit kertovat statukseni vasta joulukuusta alkaen. No on on, ei kai minulla umpeutuvaa ajokorttiakaan voisi muutoin olla. Sitten hän puhuu jotain käsittämätöntä siitä, etteivät he voi tehdä mitään, koska lupani "expires less than in 60 days". Tässä nyt ei ole mitään järkeä, ei periaatteessa eikä käytännössäkään, sillä ko. yksikkö myönsi miehelleni uuden ajokortin sen jälkeen, kun vanha oli jo umpeutunut.

Nainen puhelimessa tajuaa jossain vaiheessa itsekin, ettei missään ole mitään järkeä, käskee minun odottaa ja ilmeisesti konsultoi jotakuta muuta. Sitten hän lopulta palaa ja käskee uudelleen minun mennä DMV:n toimistolle hakemaan väliaikainen lupa. Yritän kysyä, miksi he eivät voi myöntää minulle uutta ajokorttia joulukuusta alkaen, koska nykyinen korttini on voimassa joulukuun alkuun. Nainen ilmoitti, etteivät he voi tehdä mitään ennen joulukuuta. En ihan ymmärrä vastausta. Nainen ei varmaan ihan ymmärtänyt tai halunnut ymmärtää kysymystä.

Lopulta hän totesi, että voin soittaa heille uudelleen joulukuussa, jolloin paperini ovat voimassa. Öh, okei. Whatever. En jaksa vängätä vastaan, koska DMV:n virkailijoiden kanssa on ihan turha yrittää käydä vastavuoroista keskustelua. Joudun siis näköjään loppujen lopuksi kuun vaihteessa vierailemaan pitkästä aikaa DMV:n toimistolla, jotta saan väliaikaisen ajoluvan, koska selvästikään en saa uutta korttiani ennen kuin tämä vanha umpeutuu. En olekaan käynyt toimistolla ajokokeeni jälkeen.

Tämä Legal Presence -yksikkö on selvittänyt mieheni ajokorttiasiat jo kahdesti, joten luottomme tätä yksikköä kohtaan oli jotenkuten olemassa, mutta nyt se kyllä katosi. Toistaiseksi en ole postittanut ajokorttihakemustani DMV:lle siten kuin mestan ohjeissa neuvotaan tekemään, koska sitä kautta uutta korttia saa odottaa kuukausia ja koska tämä Legal Presence -yksikkö vaikutti nopeammalta keinolta. (Saimme tietää tästä yksiköstä silloin, kun mieheni ensimmäinen ajokortti katosi jonnekin byrokratian syövereihin. Yksikön puhelinnumeroa ei taida olla listattuna DMV:n nettisivuilla, sen olemassaolo pitää vain saada tietää.) Nyt näyttää siltä, että tällä samalla vaivalla postitan nuo paperit. Onpahan sekin sitten tehty, jos tämä epämääräinen yksikkö ei joulukuussakaan suvaitse auttaa minua.

Katsotaan kuinka monta osaa tähän postaussarjaan vielä tuleekaan. HUOH.

Jotta ei jää itkun maku suuhun, voi katsoa vaikka sen Zootopia-elokuvan laiskiaiskohtausta ja johan alkaa naurattaa.

2 kommenttia:

  1. Pikku hiljaa alkaa tottumaan siihen että mikään ei mene putkeen ja asioiden hoitamiseen menee piiiiiitkä aika. Silti se vielä pääsee joskus yllättämään. Zootopiaa katsellessa meinasi kyllä limut tulla nenästä kun laiskiaiset pärähti ekan kerran ruutuun. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totesinkin tossa miehelleni, että oli varmaan typerää ja naiivia edes kuvitella, että homma selviäisi yhdellä puhelinsoitolla ja faksilla. Luulisi, että näin yli kahden vuoden jälkeen sitä olisi jo aikalailla fiksumpi näissä asioissa.

      Poista