perjantai 18. marraskuuta 2016

Ripsien värjäys kielletty Kaliforniassa, mutta silti sitä tehdään?

Jokin aika sitten Piilaakson suominaisten naamakirjaryhmässä eteeni tuli kysymys: Mistä ostaa väriä ripsien värjäykseen nyt kun ripsien värjäys on kielletty Kaliforniassa?

Minä olin ihan että mitä ihmettä. Olin nimittäin juuri käynyt värjäyttämässä sekä ripseni että kulmani eräässä kauneushoitolassa. Koskaan en ollut kuullut tällaisesta kiellosta. Kaverini käy samassa hoitolassa värjäyttämässä ja hän kertoi minulle hoitolan työntekijän kertoneen hänelle kiellosta. Työntekijä oli sanonut, että he tekevät edelleen värjäyksiä, mutta vain tutuille, eivätkä mainosta toimenpidettä enää nettisivuillaan eivätkä kerro siitä puhelimessa, jos joku tuntematon soittaa ja yrittää varata aikaa.

Muutaman viikon päästä tästä minulla oli jälleen aika värjäykseen. Kukaan ei sanonut mitään. Väri kulmiin ja ripsiin ja se siitä. Minäkään en sanonut mitään. Muistaakseni paikalla oli ainakin yksi toinen asiakas.

Meni kuukausi ja jälleen koitti aikavaraus. Tällä kerralla hoitolassa oli muitakin asiakkaita. Työntekijä tuli luokseni ja kysyi hiljaa, haluanko myös ripsienvärjäyksen tällä kertaa. Sanoin haluavani. Hän ilmoitti, että meidän täytyy tehdä se takahuoneessa, hoitohuoneessa, ei kaiken kansan nähtävillä peilin edessä kampaamotuoleissa. Koska "We're not technically supposed to do these anymore".

Hoitohuoneessa kysyin Kalifornian kiellosta. Työntekijä totesi osavaltion asettaneen värjäyksille kiellon (ban).  Syyksi hän kertoi sen, että jotkut asiakkaat ovat saaneet pahoja allergiaoireita värjäyksestä, minkä takia päättävä taho kielsi koko homman sen sijaan, että olisivat yrittäneet tutkia, mitkä värjäysaineet aiheuttavat allergiaoireita ja mitkä eivät. "They can't regulate the product. Or actually they don't want to. That's why they banned it totally", työntekijä sanoi. Hänen mukaansa he saisivat sakon, jos jäisivät kiinni värjäystöistä.

Tänne päin maailmaa mahtuu kaikenlaista toimijaa. Aikoinaan värjäytin ripsiäni ja kulmiani kosmetologini luona ja hän varoitti minua menemästä esimerkiksi ostareille brow shaping -paikkoihin tai (aasialaisten pitämiin) kynsisaloinkeihin, sillä hänen mukaansa osa paikoista käyttää ripsien ja kulmien värjäykseen hiusten värjäykseen tarkoitettua ainetta. "You can never know what you get", hän sanoi. Myös tämän nykyisen hoitolani työntekijä sanoi minulle kiellosta puhuessaan, että allergisia reaktioita ovat varmasti aiheuttaneet hiusvärit. Selvähän se on, että siinä käy huonosti, jos tunkee hiusväriä silmiin. Kaiken lisäksi myös ihan ripsien ja kulmien värjäykseen tarkoitettuja aineita on erilaisia. Minäkin olen huomannut tämän: Suomessa värjäytin ripsiäni parissakin eri paikassa ja värjäys kirveli aina hiukan. Täällä asuessa kosmetologillani värjätessä ei kirvellyt koskaan. Tässä hoitolassa kirvelee vähän kuten Suomessakin, vaikka he käyttävät vain kasviperäistä väriä.

Älyttömintä tästä kuitenkin tekee sen, että nämä paikat edelleen tarjoavat ripsien värjäystä. Eivät ehkä mainosta sitä, mutta tekevät kyllä. Tällä viikolla kävin jälleen värjäyttämässä ripseni ja nyt ei edes menty takahuoneeseen. Siinä istuttiin avoimen ulko-oven edessä. Paikalla oli yksi muukin asiakas.

Ei siis kovin loogista toimintaa. Sanoisin, että on jotenkin vähän taas sellaista amerikkalaista. Sääntöjä on olemassa, mutta ei niitä noudateta. Ei niin kuin Suomessa. Piilaaksossa asuessa olen oppinut sen, että sääntö on enemmän sellainen suuntaa antava ilmaisu. Oli sääntö mikä tahansa: nopeusrajoitus, asuinkompleksin asettamat säännöt, kuntosalien asettamat säännöt... Antavat suuntaa, mutta kukin toimii kuten itse parhaimmaksi näkee. Jos nyt hiukan kärjistellään.

Googlettelusta huolimatta en löytänyt paljoa tietoa tästä kiellosta. Löysin vain Board of Barbering and Cosmetologyn tiedotteen siitä, että FDA:n (U.S. Food and Drug Administrarion) mukaan hyväksyttäviä värjäystuotteita ei ole löydetty ja että jos alan toimijoilta löytyy värjäysaineita, niistä voidaan antaa sakko (lähde).

Kalifornian osavaltio on aika omaa laatuaan tässä asiassa, jos hoitolan työntekijään on uskominen. Hänen mukaansa vain Massachusettsissa on samanlainen kielto. En tosin ymmärrä, miten FDA:n toteamus ei muka vaikuttaisi koko liittovaltiotasolla...?

2 kommenttia:

 1. Minäkin yritin ostaa joskus paikallisesta kosmetiikkakaupasta kulmaväriä kotikäyttöön, mutta hylly ammotti tyhjänä. Myyjä sitten kertoi, että tietyn ainesosan vuoksi värit olisi vedetty pois myynnistä koko Kaliforniasta tai USA:sta (en muista enää kumminko myyjä sanoi), koska niiden olisi todettu aiheuttavan jopa sokeutumista. No, kiersin sitten ongelman omalla tavallani. Täällähän ei myöskään taida olla myynnissä uutuusripsiväriä, joka pitempään käytettynä pitäisi kestovärjätä ripset. Suomessa sitä myydään.
  Mutta onpa erikoinen juttu tuo hoitoloiden käytäntö. Tekevät siis salassa värjäyksiä edelleen. Ja ilmankos ei ole mainoksia toimenpiteestä enää näkynytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulmaväritkin? Tosin ne on varmaan tietty samoja värejä ripsien värien kanssa. Kiintoisaa. Ja pelottavaa tuo sokeutuminen. Mutta toki kaikessa on aina riskinsä. Joillakin valitettavasti sitten pamahtaa todellisuudeksi juuri se pahin riski.

   Tuollaisesta uutuusripsarista en oo kuullutkaan. Huvittavaa, että jotain tuollaista saa Suomesta, mutta ei täältä.

   Poista