perjantai 5. lokakuuta 2018

Vierailulla Facebookin pääkonttorilla

Pääsin tällä viikolla vierailemaan Facebookin headquartersilla eli pääkonttorilla Menlo Park -kaupungissa. Vaikka olen aiemmin käynyt fiilistelemässä pääkonttorin edustalla, en ole aiemmin päässyt kampusalueelle sisälle, sillä sinne ei turisteilla ole asiaa. Kaverini aviomies on pari kuukautta sitten mennyt töihin Whatsappille (jonka FB omistaa) ja työskentelee nykyään Facebookin pääkonttorilla. Työntekijät saavat tuoda vieraita kampusalueelle, joten meidät kutsuttiin. Olen pitkään halunnut käydä FB:n porttien sisäpuolella ihan vain mielenkiinnosta, sillä olen kuullut sisäpihan olevan kuin pieni oma kylänsä.
Joku mystinen kulma Facebookin toimistolla. Mielenkiintoista mietittävää iskulauseissa.
Niinä kahtena kertana, kun olen ollut Facebookin pihalla vieraidemme kanssa katsomassa, jostain kulman takaa on ilmestynyt vartija heti kyselemään, millä asioilla liikutaan. Molempina kertoina vartija on ilmoittanut, ettei Facebookilla ole turisteille mitään muuta katsottavaa kuin kadun varressa oleva iso peukkukyltti. Facebook on tässä suhteessa aika tyly ja sisäänpäinkääntynyt. Esimerkiksi Google on paljon avoimempi: sen pääkampusalueen pihat ovat kaikille avoinna, niissä on valokuvausmahdollisuuksia mm. Android-hahmojen kanssa ja pääpihalla on jopa kesäaikaan työntekijä vastailemassa turistien kysymyksiin. Facebookin pihalla on kuitenkin keskitytty näköjään vain olennaiseen; onhan kyseessä kuitenkin työpaikka, ei mikään turistinähtävyys. Vaikka itse asiassa sanoisin kyllä, että tuo pääkonttori peukkukyltteineen on kyllä turistinähtävyys, sillä joka kerta siellä on pyörinyt turisteja ja niin nytkin - muitakin kuin siis minä ja mieheni, hah.

Olen kirjoittanut Facebookin pihalla käymisestä aiemmin täällä.
Facebookin pääkonttori sijaitsee osoitteessa Hacker Way 1, Menlo Parkissa. Tämä peukkukyltti on suosittu paikka turisteille ottaa valokuvia. Ja tämä onkin ainoa julkinen paikka, jonka Facebook tarjoaa niille, joita ei ole kutsuttu sisälle kampusalueelle.
Emme olleet mieheni kanssa seisoneet toimiston edessä kovinkaan kauaa ennen kuin sellainen vartija taas ilmestyi jostain kyselemään asiaamme. Hänen kanssaan piti hetkikin jauhaa siitä, ketä olemme tulossa tapaamaan ja missä rakennuksessa henkilö on töissä ja missä me aiomme odottaa. Vähän tylyä ehkä.

Sisään kampusalueelle päästäkseen kutsun antaneen työntekijän on tultava vastaan sisääntuloaulaan. Aulassa vieraan pitää kirjautua ja näyttää henkilöllisyystodistus. Kaulaansa saa vierailukortin, joka on oltava esillä koko ajan. Vieras ei saa hortoilla yksinään konttorilla, vaan työntekijän on oltava paikalla koko ajan. Vaikka satunnaisille turisteille vastaanotto pihalla on tyly, työntekijöiden kutsumille vieraille sisääntuloaulassa oltiin kovinkin ystävällisiä. "Enjoy your stay!" sanottiin tullessa ja lähtiessä kysyttiin: "Did you have a nice time?"
Vierailuluvan takapuolella oli ohjeet vierailuun. Etuopuolella oli vierailijan nimi sekä hostin eli kutsun antaneen työntekijän nimi. 
Piilaakson isot it-firmat panostavat työntekijöidensä viihtyvyyteen, ja Facebook vaikuttaa satsaavan todella paljon. Sisäpihalla toimistotalojen keskellä avautui pitkä kävelykatu, jonka varrella oli ravintoloita, jälkkärikiska, pankki, aika ajoin sisällöltään vaihtuva pop up -kauppa, Facebookin oma krääsäkauppa, erilaisia oleskelualueita ja pelihalli. Ainakin näin muun muassa. Kaikkea mahdollista siis siihen, että työntekijät viettäisivät mahdollisimman paljon aikaa työpaikallaan. Ravintoloiden annit ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta maksuttomia, niin työntekijöille kuin heidän vieraillensakin. 
Sisäpihan katu. Taustalla jäätelöbaari.
Sisäpihalla oli tilaa.
Kampusalueella on erilaisia ravintoloita. Tämä näytti ihan siltä kuin voisi olla mikä tahansa ravintola jossain kävelykadun varrella terasseineen. 
Hampurilaisravintola, joka ei tosin ollut illalla enää auki.
Syömiseen ja oleskeluun on varattu hyvin tilaa. Bongasin myös koivuja.
Facebookin kirjasto. Tässä oli tarjolla lähinnä fiktiota ajan kuluksi. Alan kirjallisuutta on kuulemma tarjolla sisätiloissa. 
Työntekijät saavat tuoda vieraita rajattomasti. Moni voikin tuoda iltaisin perheensä ja ystävänsä syömään maksuttomaksi. Me olimme toimistolla tiistaina illalla ja silloinkin kampusalueella oli paljon ihmisiä syömässä. Työpaikallaan iltaisin hengaaminen ja syöminen kuulostaa ehkä vähän hassulta, mutta moni haluaa varmasti säästyä pahimmalta työmatkaruuhkalta ja toisaalta säästyypä rahaa, kun ei tarvitse hankkia päivällistä mistään. Kaikki it-firmat Piilaaksossa eivät todellakaan ole näin anteliaita, mutta Facebookin tasoisella yrityksellä on tietenkin varaa tarjota maksutonta ruokaa. Samoin tekee esimerkiksi Google. Kyseessä on tietenkin tietynlaisen imagon luomisesta ja myös työntekijöiden houkuttelusta hyvillä eduilla. Minä en muuten saa viedä Googlelle ketään vieraita, vaikka itse saankin siellä pyöriä ja syödä jumppaohjaajana.
Ulkona oli myös lämmikkeet, jotta voi syödä vilpoisessa Pohjois-Kalifornian illassa ulkona.
Me katsoimme, mitä kävelykadun varrella oli, ja kävimme syömässä. Ruoka oli kuin Googlellakin. Pääsimme myös kiertämään vähän sisätiloissa, sekä Whatsappin että Facebookin puolella, ja katsomaan kaverini miehen työpistettä. Työtiloja ei saanut valokuvata.
Live Instagram seinä. Näyttöihin tulee videoita tietyllä hashtagilla.
Legoista tehty peukku, jota voi ihastella penkiltä kuin mitäkin taideteosta.
Yhteen seinään oli heijastettu maapallo, josta saattoi nähdä maiden Facebook-tilastoja. Teksti ei ehkä erotu, joten tässä faktat: Suomesta on päivittäin 2.3 miljoonaa total visitors (mitä lie tarkoittaakaan) ja kuukausittain 2.8 miljoonaa. Alla kännykällä käyttävien määrät, jotka ovat hiukan alhaisemmat. 
Legoseinä avokonttorissa. Naamakirjalaiset tykkäävät näistä legoista näköjään.
Minusta oli tosi kiva päästä käymään Facebookilla, ja olihan tuo alue aikamoinen. Itse asiassa Facebookin kampusalue on nykyään laajentunut, ja toisella puolella moottoritietä on uudempi kampusalue, jossa on iso kattoterassialue. Ehkä joskus pääsen vielä sinnekin vierailemaan.
Photo Boot Facebookin toimistolla. Kuulemma aasialaiset ovat aivan villiintyneitä tästä. Noh, saattoi joku kuvassa oleva suomalainenkin olla näköjään...

Lempparini oli jätski. Ja kuten kuvasta näkyy, kun tarjolla on ilmaista jätskiä, minä otan ihan reilusti. :D Nämä jäätelöt tehdään Facebookin jätskibaarissa ja nämä olivat todella hyviä!


2 kommenttia:

  1. Vois kyllä olla aika hämmentävää käydä tuolla. Ei osaa ees kuvitella tommosia tiloja työntekijöille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuollainen jotenkin absurdin tuntuista, ellei itse ole kokenut ja nähnyt. Mä olin kuullut tästä paljon etukäteen, mutta silti olin ihmeissäni :)

      Poista