keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Savuista menoa - Kalifornian maastopalot tuntuvat Piilaaksossa saakka

Suomessa ilmeisesti tulvii, mutta täällä meillä Kaliforniassa roihuaa. Nimittäin maastopalot. Koko osavaltioon on julistettu hätätila monien erinäisten maastopalojen takia. Ihan meidän naapurustossa ei pala, mutta esimerkiksi meiltä reilut 100 kilometriä pohjoiseen Napan ja Sonoman viinialueilla tuli roihuaa ja pahasti muuten roihuaakin. Ainakin 22 ihmistä on kuollut, satoja on kateissa ja 20 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Tuhoalue on iso. Kaikesta tästä on uutisoitu Suomenkin mediassa ja pääuutisissa, taisi olla eilen.
Meiltä pohjoiseen palaa aika pahasti. Välimatkaa karkeasti reilut 120 kilometriä. Myös tuossa etelämpänä on iso maastopaloalue, mutta rajasin sen nyt vahingossa tästä pois enkä jaksa ottaa toista kuvaa. Kartta otettu Kalifornian osavaltion nettisivuilta täältä
Tänään maastopalot tuntuivat meillä asti, vaikkei ihan vieressä palakaan. Menin aamulla yhdeksältä kuntosalille, enkä huomannut silloin mitään muuta kuin sen, että oli jotenkin sumuista ja pilvistä. No, eihän se ollut sumua eikä pelkkää pilveä, en vain tajunnut. Tein oman treenini, ohjasin tuntini ja lähdin ulos salilta vasta puoleltapäivin. Kollega oli jo sisällä varoitellut huonosta ilmasta, ja tosiaan salin ovesta ulos astuessani kamala ilma löi vasten kasvoja. Savun haistoi ja sen tunsi. Olen yhden kerran aiemmin ollut isojen maastopalojen lähellä Portlandissa pari päivää ja silloin sain allergisia oireita, silmiä kirveli ja kurkkuun alkoi sattua nopeasti. Nyt tilanne ei ollut ihan niin paha onneksi, tosin minun ei tarvinnut olla ulkona ollenkaan.
Ei ehkä näytä miltään tässä, mutta tällainen harmaus ei ole kovin tyypillistä meidän kotirnurkille. 
Muutaman tunnin kuluttua iltapäivällä lähdin takaisin liikenteeseen kohti kiropraktikkoa. Tilanne oli pahentunut. Moottoriteillä näki, miten ilma oli täynnä savua, sillä Piilaakson kukkuloita ei näkynyt lainkaan. Ilma oli myös harmaan ja likaisen oloista. Lievä savun haju tunki sisään autoon, vaikka ikkunat olivat kiinni.
Edessä nousevat Piilaakson kukkulat, kokonaan savun peitossa.
Ilmanlaatu muuttui päivän aikana ihan virallisesti epäterveelliseksi. Air Quality Index (AQI) San Josessa meidän kotimme zip coden alueella oli tuossa illalla puoli kuuden aikoihin 183 ja äsken, kun katsoin, niin jo 191. Ilmanlaatu luokitellaan luokkaan unhealthy, kun luku on 151-200. Epäterveellisestä ilmanlaadusta sanotaan näin: "Everyone may begin to experience health effects, members of sensitive groups may experience more serious health effects."
Ei paljon tee mieli hengittää hei. AQI:ta voi tutkia omalta zip code -alueeltaan täältä: AIRNow
Voipi olla, ettei tänä iltana viitsi ollenkaan avata ikkunoita kämppää tuulettamaan. Kuulin radiosta, että ilmanlaatu pysyy huonona vielä muutaman päivän ja ehkä vielä huononeekin.
Savua edessä, ainakin jos kuvittelee sen tähän kuvaan oikein tarkkaan. 
En kyllä muuten tiedä, mikä AQI San Josessa normaalisti usein on. Kuulin nimittäin yhdeltä kaveriltani Piilaakson AQI:n lähentelevän useasti hyvin epäterveellisiä lukemia ja vetävän välillä ihan vertoja Aasian suurkaupunkien lukemille... Hän tsekkailee AQI:n säännöllisesti ennen kuin päättää, lähteekö ulkoilemaan vai ei. Itse en ole usein asiaa ajatellut, mutta tokihan liikennemäärät ovat täällä suuret ja muutakin saastetta varmasti riittää.

4 kommenttia:

 1. Joo, Suomessa tosiaan uutisoidaan noista maastopaloista ahkerasti. Karseita kuvia Santa Rosasta oli tänään Hesarissa https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005405789.html?share=a06ce59cac8eb6c7bc200a7f30232a7f. :(

  Mäkin seurailin tuota AQI:ta siellä asuessa tarkasti, kun hämmensi se miten keuhkoihin sattui ulkona urheillessa. Mutta sitten palasin Suomeen ja kaikki keuhkokivut hävisivät, joten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistelinkin, et sä joskus puhuit vaivoista. Jotenkin aika pelottavaa. Mä en koskaan ole seurannut AQI:ta, mut varmaan ehkä mielenkiinnosta voisi joskus vilkuilla sitä.

   Hyvä, että sun kivut hävisi! Se on se Suomen raikas ja puhdas luonto... ;)

   Poista
 2. Hei,

  Arvo 191 PM2.5 on Kiinassa ihan kohtuullinen talvipäivän lukema. Pahimpina talvipäivänä mittari menee ihan tappiin eli 500. Toki Kaliforniassa 191 on varmasti katastrofilukema. Toivottavasti tulipalot saadaan haltuun ja merituuli raikastaa ilman.

  vakkarilukija

  VastaaPoista
 3. Tästä on taas kadonnut yksi Anonyymin jättämä kommentti, joka tullut sähköpostiin mulle. Selvästi Blogger sensuroi anonyymeja vai mitä ihmettä...?

  Tässä kommentti kopioituna:

  "Hei,

  Arvo 191 PM2.5 on Kiinassa ihan kohtuullinen talvipäivän lukema. Pahimpina talvipäivänä mittari menee ihan tappiin eli 500. Toki Kaliforniassa 191 on varmasti katastrofilukema. Toivottavasti tulipalot saadaan haltuun ja merituuli raikastaa ilman.

  vakkarilukija"

  Mä en varmaan pystyisi elämään tuollaisessa. 500 kuulostaa ihan järkyttävältä. Tai ehkä siihen(kin) tottuu...?

  VastaaPoista