tiistai 15. elokuuta 2017

Kotiovelle saa tilattua mitä vain, myös reseptilääkkeet

Yksi tehokkaimmista ja kivoimmista asioista USA:ssa asuessa on se, että mitä vain saa tilattua kotiin ja todella nopeasti. Tuoretta ruokaa ja kauppakasseja tuovat erilaiset palvelut ovat todella yleisiä, juomavettä saa suoraan kotiovelle isoissa kanistereissa tai pulloissa, Amazon Primella saa tilattua ilman postituskuluja ja kamat ovat perillä yhden tai kahden vuorokauden sisällä, ihan näin vain muutaman esimerkin mainitakseni. Posti jaetaan kuutena päivänä viikossa, ja tietyt jakelutahot toimittavat nettitilauspaketteja koteihin myös sunnuntaisin. Ja mikä parasta, paketit tulevat suoraan kotiovelle tai asuintalomme vuokraustoimistoon; mihinkään postiin ei todellakaan koskaan tarvitse lähteä.

Uuden terveysvakuutuksemme myötä minulle on auennut myös uusi puoli tässä postitustehokkuudessa: reseptilääkkeet saa tilattua apteekista suoraan kotiin postitse. Voi vitsit mitä ihanuutta!

En ole koskaan syttynyt amerikkalaisille apteekeille, joissa säheltää monta työntekijää, mutta silti mitään ei saada tehtyä tehokkaasti. Ensin asiakkaan pitää mennä drop off -luukulle reseptin kanssa, sitten odotellaan 15-30 minuuttia, että joku annostelee lääkkeet sellaiseen tv:sta tuttuun oranssiin muovipurkkiin, sitten jonotetaan pick up -luukulle maksamaan ja sitten vielä odotellaan tovi farmaseuttia luukulla numero 3. Ei mitään järkeä. Lääkkeiden uusintojen kanssa tai kerran sähköisen reseptin kanssa kuvio on ollut hiukan helpompi, mutta kuka sitä nyt ehdoin tahdoin haluaa ajaa jonnekin ja mennä jonottelemaan.
Yksi amerikkalainen apteekki ja sen kolme luukkua. Vaikka jonoja ei ole näkyvissä, odottelua kesti 20 minuuttia. 
Eipähän tarvitse enää jonotella. Nykyisen lääkäripalveluni nettipalvelun kautta saan uusittua reseptini ja tilattua lääkepurkin kotiin tarvittaessa. Toimitusaika on noin viikon. Aiemman terveysvakuutukseni kanssa sain asioida missä tahansa apteekissa ja asioin yleensä samassa, mutta minulla ei ollut koskaan säännöllistä lääkitystä, eikä näin ollen tarvetta selvittää, olisiko postitus sielläkin ollut mahdollista. Todennäköisesti olisi.
Tällainen lääkkeet sisäänsä kätkevä pussukka pöllähtää postiluukkuun. 
Ainoa miinuspuoli lääkekuvioissa täällä on edelleen se, että lääkkeet saa vain 30 päiväksi kerrallaan. Tai näin on ainakin ollut kaikissa niissä apteekeissa, joissa olen asioinut - ja olen kyllä yrittänyt pyytää kahden kuukauden lääkkeet kerralla.

Mutta esitinpä tuossa miehelleni kysymyksen, johon hänkään ei tiennyt vastausta. Saako Suomessa nykyään reseptilääkkeitä tilattua kotiin? Joskin mikäli olen oikein ymmärtänyt, siellä ei kohta enää jaata edes postia joka arkipäivä...

2 kommenttia:

 1. Ensinnäkin kiitos kivasta blogista! Todella mukava lukea kirjotuksia amerikkalaisesta elämänmenosta suomalaisin silmin. :-)

  Mutta Suomessakin edistytään nettiostostelun maailmassa eli nykyisin myös Suomessakin on mahdollista ostaa internetin kautta ihan reseptilääkkeitäkin. Ainakin Yliopiston Apteekki tarjoaa tätä palvelua. Paketin voi noutaa lähimmästä apteekin toimipisteestä, Postin pakettiautomaatista tai kättä taskuun pistämällä saa paketin ihan kotiovellekin kiikutettuna.

  Ja joo, postia ei enää jaeta kaikkina arkipäivinä eli tiistaisin on turha odotella kirjepostia kolahtavan postilaatikkoon. Eiköhän kohta Posti ala täällä veloittaa kaikenlaisesta postinjakelusta... nykyisin jo omakotialueilla pakottava postilaatikoita sijoittelemaan yhteen pisteeseen useamman talon osalta. Onneksi ei vielä meillä, ihan pyllystä jos ei enää voi hiippailla yökkärissä sitä aamun Hesaria hakemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kehusta! :)

   Iso peukku YA:lle! Ajattelinkin, että varmasti moinen jo nykyään onnistuu, ehkä onnistunut jo kauankin, en ole vain ajatellut asiaa.

   Täällä ei muuten tällaisessa apartmentissa asuessa mitään normipostia (paitsi ne paketit) tule kotiovelle, kun ei ole postilaatikkoa ovessa. Kaikki haetaan postihuoneesta alakerrasta omasta laatikosta. Jos tilaisi lehden, se olisi jossain ulkona pihamaalla. Se olisi kyllä kamalaa hakea jotain lehteä jostain kaukaa ulkoa, hah.

   Poista