maanantai 10. heinäkuuta 2017

Matka kohti Green Cardia, osa 6: Green Cardit kädessä!

Nyt olemme viimein saaneet fyysiset Green Cardit käsiimme. Haimme korttimme sunnuntaina Espoosta kauppakeskus Sellosta. Kaverimme olivat napanneet ne mukaan postilaatikostamme, kun he tulivat omalle reissulleen Suomeen. En muuten ole koskaan aiemmin käynyt Sellossa. Nyt sillä on aina mielessäni oma pieni sopukka.
Sellossa kääntymässä nopeasti. 
Tällaiset kuoret löytyivät kavereiden laukusta keskellä yhtä Sellon vaatekauppaa. Äitini mielestä on uskomatonta, että näin tärkeitä kortteja lähetellään tavallisessa amerikkalaisessa postissa eikä kirjattuina kirjeinä. Mutta USA:ssa nyt postitellaan kaikenlaista, jopa isoja shekkejä.  
Green Cardiemme saaminen Suomeen oli nyt sitten loppujen lopuksi oikein sulavaa. Onneksi ehdimme jättää postilaatikon avaimen kavereille ja onneksi he olivat tulossa Suomeen. Vaikka olisimme varmaan päässeet takaisin Yhdysvaltoihin ilman niitä fyysisiä vihreitä korttejakin Combo Cardimme (AP-statuksen) kanssa, halusimme mennä mahdollisimman vähällä stressillä. Combo Cardeilla USA:aan meneminen tarkoittaa (lähes?) automaattisesti ylimääräistä tarkistusta, johon meillä ei ole intoa pitkän lennon jälkeen, jos helpommallakin pääsee. Sitä paitsi kun lakifirmamme sanoi, että GC:t on parasta vain saada käsiinsä ennen USA:an palaamista, niin näimme parhaaksi toimia näin, kun se kerta oli helppoa.
Green Card eli vihreä kortti on oikeastikin vihertävä. Kortin mukana tuli tuollainen ohut paperinen kuori, joka tekstin mukaan suojaa korttia elektroniselta hyökkäykseltä. Vähän ihmettelimme tuota, mutta kieltämättä Vihreän Kortin takapuolella on isot hologrammit ja jotain tietoa sinne on varmaan tallennettu. Silti aika huvittava kuori.
Nyt on sitten Green Cardit. Olemme virallisesti Permanent Resident eli vakituisia asukkaita ja ihan kunnon maahanmuuttajia. Saamme asua ja työskennellä Yhdysvalloissa niin kauan kuin mieli tekee. Tai no, Green Cardit ovat voimassa 10 vuotta ja sitten ne pitää kyllä uusia. Me luulimme voimassaoloajan olevan vain viisi vuotta, mutta mukava yllätys tämä kymmenen. Eipähän tarvitse heti murehtia uusintaa. Äänestää greencardilainen ei muuten saa, äänen antamista varten pitäisi olla kansalainen.
Korttien mukana tuli uuden maahanmuuttajan infolehtinen. Netistä saa ladattua oppaan, jossa neuvotaan siinä, miten sopeutua Yhdysvaltoihin. Neuvoja löytyy esimerkiksi siihen, miten löytää työpaikka ja hoitaa terveysvakuutus. Onneksi meillä nämä ovat jo kondiksessa. Green Cardin voi siis tosiaan saada monella eri tavalla, eikä kaikilla saajilla ole välttämättä mitään töitä valmiina. 
Koimme muuten pienen järkytyksen, kun näimme Green Cardeissamme olevat valokuvat. Silloin aikoinaan hakemukseen liitettiin kuusi valokuvaa per hakija. Luonnollisesti luulimme, että nämä valokuvat ovat ne, jotka korttiin tulevat. Vähän siis panostimme kuviin, hiukset oli hienosti ja ryhtikin nostettu. Mielestäni saimme oikein onnistuneet kuvat. Mutta arvatkaapa vain, päätyivätkö nuo kuvat niihin kortteihin? No eivät näköjään. Jostain käsittämättömästä syystä hakemukseen piti liittää 6 valokuvaa, mutta sitten korttiin lätkäistäänkin valokuva, joka otettiin ohimennen ja nopeasti sormenjälkien antamisen yhteydessä. Minulla on kuvassani kaulahuivi, miehelläni auki oleva talvitakki, jonka kaulus on pystyssä. Minä kun luulin, että virallisia valokuvia koskevat tarkat ohjeet ja rajoitukset. Ja niinhän niitä koskevatkin - paperilla ainakin. Näköjään käytännössä kuva saa olla minkälainen tahansa.

Nyt saan sitten tuijotella seuraavat 10 vuotta kuvaa, johon on panostettu tasan nolla sekuntia. Olisipa joku kertonut minulle siitä, mikä kuva korttiin päätyy, mutta toisaalta ehkäpä joidenkin korteissa onkin yksi niistä kuudesta alkuperäisestä kuvasta, ei mikään random-kuva. Eikä sillä kuvalla kai lopulta ole väliä, parempi kuva minulla nyt on kuin ajokortissani. DMV:n toimistolla otetaan aina ihan kamalia kuvia ajokortteihin.
Kävimme pk-seudulla tapaamassa myös kavereita. Yksi kaverini, jota en ole nähnyt kolmeen ja puoleen vuoteen, tarjosi meille ihanan suomalaisen kokemuksen: mansikkakakkua takapihalla auringonpaisteessa ja kahvia muumimukeista. 
Suomi-loma on nyt tullut päätökseensä. Lähdemme tänään tiistaina takaisin kotiin Kaliforniaan. Pääsemme siis saapumaan Yhdysvaltoihin heti näin uusien Green Cardien kanssa.

16 kommenttia:

 1. Onnea Green Cardien johdosta ja hyvää kotimatkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kotimatka sujui oikein leppoisasti, kun oli kerrankin ihan suora lento Helsinki-Vantaalta San Franciscoon :)

   Poista
 2. Paljon onnea Green cardien johdosta:)

  VastaaPoista
 3. Onnittelut korteista ja hyvä, että korttien saanti hoitui noinkin kätevästi!

  VastaaPoista
 4. Onnittelut! Ja tervetuloa kotiin!

  VastaaPoista
 5. Onnea vihreille korteille! :) pakko taas kommentoida, koska mulle kävi ihan samoin... toimitettiin ne 6 kuvaa per nenu vihreitä kortteja varten ja yllätys oli suuri kun kortissa komeili se kuva joka otettiin sormenjälkien oton yhteydessä täysin ohimennen. Meikittä, märät hiukset ja ilme kysyvä. :D minnehän ne säilöö kaikki ne 6kpl tyyppien pärstäkuvia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, loistavaa että muille käynyt sama! ;) Me pohdittiin ihan tota samaa, et mihin ne kaikki 6kpl tarvittiin... Se on aika iso määrä. Varsinkin kun nyt ajatellen ne kuvat oli vähän turhia, kun ei tule edes korttiin. Ehkä ne kerää jotain rekisteriä jossain. :D

   Poista
 6. Onnea, onnea!
  Ja tervetuloa takaisin Kaliforniaan!
  Tänään oltiin menossa juurikin otattamaan noita kuutta valokuvaa, kun odotellessa miestä töistä lueskelin tämän! Ei tarvinnut jännittää niin kovasti kuvauksessa kun tiesi että ne kuvat ei todennäköisesti päädy mihinkään missä niitä joutuu itse katselemaan vielä vuosia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, toivottavasti teillä ei sit juuri noi kuvat päädy siihen korttiin. En ihmettelisi yhtään, vaikka tässä(kin) asiassa olisi erilaisia käytäntöjä. :D

   Kiva, että teilläkin GC-prosessi on jo käynnissä! Mehän majailtiin täällä aika pitkään ennen kuin päätettiin hakea kortteja.

   Poista
  2. Aika paljon tosiaan tuntuu nämä prosessit poikkeavan toisistaan, vaikka lähtötilanne olisi täysin sama. Ihan perus Amerikkaa :D Meillä miehen työnantaja oli sitä mieltä että GC-hakemukset vetämään vaan heti kun on mahdollista, joten tehtiin niin kuin käskettiin. Muutoin ehkä oltais mekin ryhdytty tähän vasta myöhemmin :)

   Poista
  3. Antaahan se GC aika paljon turvaa. Hyvä siis hakea nopeasti, etenkin kun nuo prosessit on niin pitkiä.

   Poista
 7. Onnea korteista! Täytyy sanoa että on ollut mielenkiintoista täysin ulkopuolisena seurata miten vuoden pyörähdys on näin päässyt venähtämään :D Oot jo asiaa jonkun verran käsitellyt, mutta olisi mielenkiintoista tietää, että mitkä asiat Amerikassa ovat mielestäsi paremmin kuin Suomessa? Tai mikä siinä on, että sinne mieluummin jää kuin palaa Suomeen? Kun aina puhutaan vaan miten Suomi on niin täydellinen maa jne jne, niin olisi mielenkiintoista kuulla mikä mielestäsi on huonommin Suomessa kuin Amerikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! Ja kiitos kommentista, hyvä kysymys! Mä en ehkä sanoisi, että päätettiin jäädä toistaiseksi asumaan Yhdysvaltoihin sen takia, että Suomessa olisi asiat huonommin. Enemmänkin päätökseen on vaikuttanut ihan vain se, että meidän elämäntilanne on sellainen, että voidaan hyvin jatkaa asumista vielä täällä ja katsoa, mitä tapahtuu. Suomessa ollaan kuitenkin molemmat asuttu melkein 30 vuotta, USA:ssa vasta 3. Mutta toki koetaan, että täällä on hyvä olla, koska ollaan tänne nyt toistaiseksi päätetty jäädä.

   Mä laitan mietintään tämän postausaiheen, koska oot ihan oikeassa siinä, että monesti puhutaan vain siitä, miten Suomi on niin kiva, mutta onhan Kaliforniassa/USA:ssa myös omat selvästi paremmat puolensa. Munkin postaukset on pitkälti keskittyneet Suomen ikävöimiseen, joten varmaan olisi aika tuoda esiin myös muita puolia. ;)

   Poista