torstai 15. kesäkuuta 2017

Euroopassa naiset eivät kuulemma sheivaa

Törmäsin vähän aikaa sitten Facebookissa keskusteluun, joka pisti minut ihmettelemään sitä, miten hassuja asenteita ihmisillä voikaan olla muualta päin maapalloa tulleista. Tämähän nyt ei ole mikään uutiskynnyksen ylittävä älynväläys, mutta ihmettelenpä ääneen nyt täälläkin.

Eräs kaverilistallani oleva kollegani laittoi kohtalaisen töykeän statuksen, jossa kertoi nähneensä pedikyyrihoitolassa kaksi naista, jotka eivät olleet sheivanneet jalkojaan. Eipä tässä mitään. Tämä henkilö postailee kaikenlaista rumaa viikottain, mutta tällä kertaa en voinut ohittaa statusta, sillä näin kommenteissa vilahtavan sanan Europe useaankin kertaan.

Tälle amerikkalaiselle kollegalleni ja hänen (nimistä päätellen) amerikkalaisille naiskavereilleen toisten naisten karvaiset jalat tuntuivat aiheuttavan suurta ahdistusta. Mikä pahempaa, nämä naiset julistivat tuomionsa nopeasti ja kovaa: eurooppalaiset.

Status keräsi mm. seuraavat kommentit:

"Were they European?"

"Well, you've been to Europe. You know they apparently never shave their legs there."

"What's wrong with people?!? This is not Europe!"

Minä olin vähän ihmeissäni näitä lukiessani. Siis mikä juttu tämä on, etteikö Euroopassa sheivattaisi? Kyseessä on tietenkin vain muutaman ihmisen mielipide, eikä tarkoita sitä, että monet amerikkalaiset luulisivat näin, mutta silti. En ole koskaan aiemmin törmännyt tällaisiin harhaluuloihin eurooppalaisista naisista. Tosin en ole kyllä koskaan perehtynyt sheivauksen historiaan. Nyt eletään kuitenkin vuotta 2017, joten luulisi kaikenlaisten myyttien ja stereotypioiden hautautuneen jonnekin modernin ajan alle. Tai sitten ei. Kukoistavathan tietynlaiset rumat ajatukset tällä hetkellä enemmän kuin koskaan...
Yhden eurooppalaisen todellakin sheivatut jalat. 
Mitähän muita kummallisia uskomuksia eurooppalaisista joillakin amerikkalaisilla on? Minä olen jotenkin aina ajatellut monien tapaamieni amerikkalaisten pääsääntöisesti pitävän eurooppalaisia itseään huomattavasti tyylikkäämpänä (en nyt väitä, että karvat olisivat tyylittömiä, mutta ehkä tajuatte pointtini). Onhan minullekin sanottu usealla eri tavalla viesti tyyliin "I know you are from Europe because you dress so nicely". Minut tunnistaa eurooppalaiseksi kuulemma siitäkin, että käytän syödessäni haarukkaa ja veistä, vaikka lautasellani olisi hampurilainen tai sandwich. Me eurooppalaiset olemme kuulemma niin hienostelijoita, sormilla ei syödä.

Joku saattaisi ehkä tähän väliin huomauttaa, että eurooppalaisten niputtaminen yhdeksi isoksi samanlaiseksi ihmisjoukoksi, jossa kaikki käyttäytyvät samalla tavalla, oli jo lähtökohtaisesti näiltä toisten asioihin puuttuvilta naisilta suuri virhe. Nooh, kyllähän monet eurooppalaisetkin tuntuvat niputtavan yli 300 miljoonan asukkaan Yhdysvallat yhdeksi samanlaiseksi kasaksi, vaikka todellisuudessa eri osavaltiot ja niiden asukkaat eroavat toisistaan välillä hyvinkin värikkäästi. Ihan niin kuin ne Euroopan valtiot. Ennakkoluuloja on siis joka lähtöön

Mutta hei, kun suunnistan reilun viikon päästä kohti Eurooppaa, onko aika jättää karvat ajamatta? :D Onko joku muu joskus törmännyt tällaiseen käsitykseen karvaisista eurooppalaisista naisista? Entä mitä muita ennakkoluuloja olette kohdanneet?

8 kommenttia:

 1. Kyllä olen kuullut tämän kommentin. Eikä edes sen kauempana kuin omassa kotonani... jos minulla on pienikään sänki niin amerikkalainen mieheni herkästi tokaisee, että "te eurooppalaiset". Ärsyttävää! Hänen mukaansa kuulemma esim. rankalaiset ei sheivaa lainkaan. Sitä en ole saanut selville, että mistä tällainen käsitys on tullut valloilleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha voi ei! Siis mä en ollut koskaan kuullut tällaista, mutta selvästi siis enemmän kuin vain näiden naisten käsitys. Vähän googlettelin tätä asiaa ja sieltä tosiaan löytyi tuo näkemys ranskalaisista naisista ja sheivaamattomuudesta. Olisi tosiaan kiva tietää, miten tällaiset jutut leviää...

   Poista
 2. En tiedä muista eurooppalaisista, mutta omassa tuttavapiirissä on muutamia luonnonlapsia, jotka ei sheivaa koskaan. Suurin osa sheivaa tarpeen mukaan eli kesällä useammin ja talvella harvemmin.
  Miehelle tuntuu olevan ihan sama - tai ainakin se on ihan yhtä innoissaan, jos esittelen karvaista tai karvatonta säärtä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on loistava mies siellä! Ja tosiaan "tarpeen mukaan" on hyvä lähtökohta sheivaamiselle. Ehkä sitten eurooppalainen näkemys? ;)

   Poista
 3. Pakko lisätä vielä, että kun lähdin vaihto-oppilaaksi 1997, Suomessa oli tapana sheivata vain polvista alaspäin, mutta jenkeissä opin äkkiä sheivaamaan myös reidet. Avoimeksi jää kysymys, miten ylhäältä suomalaiset nykyään yleensä sheivaa? Täkäläisillä on niin vaaleat karvat, ettei niitä näe, vaikka ne olis tallellakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen kysymys. Mä muistan teini-iästä sen, että vain sääriä alettiin sheivata. Siis jos jaloista on kysymys. Muuta en suomalaisista tavoista tiedä enkä kyllä amerikkalaisistakaan.

   Poista
 4. Olin kuullut tuosta sheivaus asiasta 20 vuotta sitten ja silloinkin sen aiheutti saksalainen CT:ssa. Tällä saksalaisrouvalla oli hyvin voimakas karvankasvu kainaloissa ja hyvin tumma - tämä 'hoitamattomuus' aiheutti ihmettelyä pikku CT kaupungissa. Nykyisinhän tuo sheivaamattonuus taitaa olla enemmän muotia. Joskus olen myös kuullut kommentteja eurooppalaisten erilaisesta hygieniasta - tosin uskon, että suihkussa käyminen ei ole harvinaista Euroopassakaan LOL.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai onko "meillä eurooppalaisilla" myös huono hygieniataso...? Mielenkiintoista. :D Tosin vaatteita ei ehkä vaihdeta yhtä tiuhaan Suomessa kuin USA:ssa (täällä pesuaineet haisee vaatteissa selvästi enemmän), mutta tää nyt on vain puhdas mutu.

   Poista