torstai 9. helmikuuta 2017

San Jose - USA:n 3. paras kaupunki asua?

U.S News and World Reportsin juuri tulleen tutkimuksen mukaan San Jose on kolmanneksi paras asuinkaupunki Yhdysvalloissa. Kärkisijoilla ovat Austin Teksasissa ja Denver Coloradossa. Viime vuonna samaisessa tutkimuksessa San Jose oli sijalla 10. eli jotain mystistä on tapahtunut vuoden aikana. (Tutkimus täällä.)

Tulokset perustuvat mittauksiin mm. työpaikkojen saatavuudesta ja kotitalouksien tuloista sekä survey-tutkimusten tuloksiin kaupungin mielekkyydestä. Kovin tieteellisestä tutkimuksesta ei todellakaan ole kyse, eikä tuota ehkä edes voi kutsua tutkimukseksi, mutta sitä termiä nyt joka tapauksessa käytän. Jokainen voi halutessaan lukea metodologiasta lisää tuolta tuon linkin takaa. Tällaisia kyselyitä ja tutkimuksia on varmasti paljon ja vastauksia niihin on todennäköisesti yhtä runsaasti kuin tutkijoitakin.

Aihe luonnollisesti kuitenkin kiinnosti minua, sillä ensimmäinen kysymykseni oli, miksi ihmeessä San Jose. Eihän täällä ole mitään, voisi nopeasti todeta. Ymmärtäisin Piilaakson, mutta toisaalta se ei ole kaupunki, eikä se sen vuoksi voisi olla tuollaisella listalla. Käsittäisin myös San Franciscon, mutta se on kummallisesti vasta sijalla 16. tuolla listalla.

Mikä sitten tekee San Josesta niin hyvän paikan? Noilla käytetyillä mittareilla homma tietenkin muuttui aikalailla selvemmäksi. Täällä on paljon työpaikkoja ja vahvat työmarkkinat. Sää on mielettömän hyvä (paitsi ehkä viime ja tämän vuoden talvena...), sillä sadekausista huolimatta tilastofakta on se, että aurinko paistaa keskimäärin 360 päivää vuodessa. Ympäristö on kirjava sekä ihmisten että luonnon suhteen. Ja varmasti asukkaat ovat tyytyväisiä, kun täällä elellään ihan omanlaisessa it-alan (rikkaassa) kuplassa.

San Josen kohdalla mainitaan myös ne seikat, joihin itsekin olen tykästynyt ja joista olen kirjoittanut silloin, kun olen ruotinut sitä, millainen paikka San Jose on asua. Ensinnäkin luonto on lähellä, ja ulkoilumahdollisuudet upeat. Toiseksi tämä on hyvin monikulttuurinen paikka. En tiedä virallisista tilastoista, mutta katukuvassa tuntuu ja kuulostaa vahvasti siltä, että suurin osa asukkaista on jostain aivan muualta. Oli se sitten ulkomailta tai muualta päin Yhdysvaltoja. Jos jossain oppii suvaitsevaiseksi, niin täällä, ellei sitten ollut suvaitsevainen jo aiemminkin.

Monikulttuurisuus tuo mukanaan myös runsaan erilaisen kulttuuritarjonnan ja ruokapuolen. Minä olen viimeisen vajaan kahden kuukauden aikana syönyt tajuttoman hyvää intialaista, monia suussasulavia thai-ruokia, mieletöntä sushia, ihania dim sumeja ja sitten vain ihan amerikkalaista ruokaakin, kuten hampurilaisia ja bbq-ruokaa. (Hmm, sanon aina, etten käy paljon ulkona syömässä, mutta miksi tästä listasta tuli helposti näin runsas...?) Olenkin jo aiemmin kirjoittanut postauksen siitä, miten etniset ruoat ovat yksi parhaimmista puolista Piilaaksossa (klik!).

Työpaikkojen saatavuudesta en osaa sanoa mitään (työttömyysaste oli joulukuussa 3,4%; mielenkiinnosta googlasin Turun työttömyysasteen, joka oli joulukuussa 16,8%), mutta sen sijaan silmiini osui tutkimuksen asumiskustannusten vertailu. Tutkimus väittää San Josen mediaanivuokran olevan $1697. En tiedä, missä fantasiamaailmassa tutkimus on tehty, ja oma uskoni tuloksiin romahti saman tien tuon nähtyäni. Meidän asuinalueella North San Josessa ei ole kaksioita (= amerikkalainen kaksio eli 2 makuuhuonetta, olkkari ja keittiö) alle kolmella tonnilla. En tiedä yhtäkään, jolla vuokra kaksiosta San Josessa olisi alle kolmen tonnin. Toisaalta tunnen vain insinöörejä ja heidän vaimojaan, joilla tulotkin ovat sitä luokkaa, että tuollaisia vuokria on varaa maksaa. North San Josessa asuu varmasti vain it-nörttejä, ja toki kun otetaan mukaan kaikki ei-it-alan-ihmiset, meksikolaiset siivoojat ja muut, jotka asuvat jossain itäisen San Josen mörskissä tai eteläisessä San Josessa, niin vuokrat varmasti laskevat. Minä en kuitenkaan ihan heti uskonut, joten googlettelin asiaa.

Olin oikeassa. San Josen kaupungin nettisivujen mukaan keskiarvoinen vuokra kaupungissa oli $2826 viime vuoden lopussa. Myös aiemmat vuonna 2016 mitatut keskiarvot olivat tuota luokkaa. (Lähde.) Totta kai keskiarvo (avarage) on eri asia kuin mediaani, mutten silti usko tuohon tuon tutkimuksen superalhaiseen lukuun. Se niistä inhimillisistä asumiskustannuksista siis. Toisaalta kuten jo sanoin, täällä elellään it-alan kuplassa, jossa vuokrat ovat korkeat sen takia, kun palkatkin ovat suuret.

Samaten älähdin mielessäni kesimääräiselle työmatka-ajalle: tutkimuksen mukaan san joselaisten keskimääräinen työmatka vie aikaa 26,5 minuuttia. San Jose Mercury Newsissa jo naureskeltiin tälle ja todettiin, että moni viettää tuon verran aikaa jo pelkästään jonossa motarille. Fantasiamaailmaa siis jälleen tässä tutkimuksessa. Minulla kestää joskus lähemmäs 20 minuuttia jo vain siihen, että pääsen lähelle motarin sisäänkäyntiä parin kilometrin päähän kodistamme. Toisaalta ehkä moni on onnekas kuten mieheni: kun asuu lähellä omaa työpaikkaa, työmatka saattaa hujahtaa 10 minuutissa. Kaipa nuo onnekkaat sitten laskevat keskimääräistä tilastollista aikaa.

Joku san joselainen "expertti" on kirjoittanut tutkimuksen yhteyteen San Josesta tietoiskun, joka sai minut vähän naureskelemaan. Tässä parhaat pätkät:

" - - has a distinct downtown - - "

Ööh, joo, mutta ei siellä ole mitään.

" - - area that is defined by its - - large tech campuses as it is by the high-rises in its business district."

Joo, mutta ne teknologiakampukset ovat sitten nopeasti jo jonkun muun kaupungin alueilla. Ja mitkä ihmeen high riset?! Ei täällä mitään pilvenpiirtäjiä ole. Maaseutua tämä on.
San Josen downtown. Ehkä se on "distinct" joo, mutta vähän kuollutta kuitenkin nopeasti, enkä kutsuisi noita taloja high riseiksi. Kuva by Karl Mondon, Bay Area News Group, täältä.
" - - camping and hiking in Yosemite National Park, as well as skiing and watersports in Lake Tahoe, are just a few hours' drive away."

En nyt sanoisi, että se, että Yosemite on parin (tai huonolla tuurilla neljän) tunnin ajotmatkan päässä, on olennaisin osa sitä, mitä tekemistä San Josessa on. Ei Turkukaan ole hyvä paikka asua siksi, että Helsinkiin ajaa parissa tunnissa. Tai ehkä jonkun mielestä on.


Mutta oli miten oli, San Jose on ihan hyvä paikka asua. Vuokrat ovat törkeät, mutta luonto on lähellä, ruoka on hyvää, monikulttuurisuus parasta ja monet upeat paikat, kuten rannikkokaupungit ja Tyynen valtameren ranta, viinialueet ja vaikkapa tuo Lake Tahoe, lyhyen ajomatkan päässä. Täällä on paljon huonoja asioita, jotka tutkimus jättää kätevästi mainitsematta, kuten kodittomat, mutta kaipa se pätee kaikkialla maailmassa: toisilla menee hyvin, toisilla ei.

Meillä tulee kuukauden päästä tasan kolme vuotta täyteen asumista San Josessa, enkä ihan heti tiedä, missä muuallakaan sitä haluaisin juuri nyt asua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti