torstai 17. heinäkuuta 2014

Kuiva Kalifornia

Suomalaisena olen tottunut siihen, että kesä on vuodenajoista kaikkein kaunein. Luonto vihertää ja kukoistaa ja kukat kukkivat täysillä. Täällä Kaliforniassa asuessa pitää tottua täysin erilaiseen kesään. Kun saavuimme tänne maaliskuussa, meille kerrottiin heti, että luonnon vihreydestä saa nauttia vain hetken.

Piilaaksoa ympäröivät vuoret olivat maalis-huhtikuussa vielä vihreitä. Kevät oli lyhyt ja nopea ennen kuin kuivuus iski. En oikein osaa sanoa, missä vaiheessa vuoret muuttuivat kuiviksi ja keltaisiksi. Minulta löytyy valokuvia toukokuun puolen välin jälkeen ja niissä kuvissa vuoret ovat jo kellertäviä.

Hirveän hyviä esimerkkejä samasta paikasta kuvattuna ei valitettavasti ole, mutta yritin kaivaa edes jotain vähän havainnollistamaan tätä mullistusta. Tällaisen kuvan otin 21. huhtikuuta:
Nurmikko vielä vihertää. Myös taustalla olevat vuoret ovat vihreitä, vaikka väri erottuukin tässä kuvassa huonosti. Tällä viikolla nappasin samasta kohtaa tällaisen kuvan:
Järkyttävä muutos! En olisi varmaan edes tajunnut, ellen olisi varta vasten alkanut vertailla. Vaikka tämä kuva on tosiaan tältä viikolta, on tuo nurmikko ollut tuollaista keltaista mielestäni jo toukokuun lopulta saakka.

Kiinnitin huhtikuussa huomiota myös siihen, miten eräs ihana kukkapuu kukki, kun ajoin autolla kuntosalille. En tiedä, mikä puu se on (eikä siitä ole kuvaakaan), mutta siinä kasvoi aivan ihania sinertävänvioletteja kukkia. Puu oikein kukoisti! Ja tätä kesti parisen viikkoa, minkä jälkeen lähes kaikki kukat olivat pudonneet ja puu näytti täysin kuolleelta - jo joskus ennen toukokuun puolta väliä.

Kalifornia on tosiaan kuiva. Sanan pahimmassa merkityksessä. Kuivuus on luokiteltu täällä viiteen eri tasoon. Bay Area, joka siis sisältää Piilaakson, kuuluu pahimpaan kuivuusalueeseen (exceptional drought). Kuivuutta on kestänyt ilmeisesti jo muutamia vuosia. Pahin kuivuus vuosikausiin. Historiallinen kuivuus, sanottiin uutisissa.

Ihmisiä onkin kehotettu jo pitkään vähentämään vedenkulutusta. Kalifornian kuvernööri Jerry Brown on kehottanut ihmisiä vähentämään kulutusta 20 prosentilla. Tällä viikolla täällä julkaistiin koko osavaltion kattavia tuloksia vedenkulutuksen muutoksista. Tämän vuoden toukokuun tilannetta verrattiin kolmen viime vuoden toukokuuhun.

Tulosten mukaan suurin osa Kaliforniasta on vähentänyt vedenkulutusta. Esimerkiksi Bay Areassa kulutus on vähentynyt 5 %. Sen sijaan Etelä-Kaliforniassa Los Angelesin, San Diegon ja Orange Countyn alueilla vedenkulutus on lisääntynyt jopa 8 % Jerry Brownin kehotuksista huolimatta. Koko osavaltion tasolla katsottuna vedenkulutus onkin lisääntynyt yhdellä prosentilla.
Vielä vihreät vuoret. Kuva maaliskuun puolesta välistä, otettu heti muuton jälkeen.
Ja näistä tuloksista on tietenkin saatu aikaiseksi kiva pieni sota Pohjois- ja Etelä-Kalifornian välille. Erinäisiin lehtiartikkeleihin haastatellut pohjoisen ihmiset sanovat, että kyllä esimerkiksi Bay Areassa ihmisiä kiinnostaa ja että alueen suuret yritykset, kuten vaikkapa Google, ovat sitoutuneet taistelemaan kuivuutta vastaan, mutta sitten taas L.A:ssa julkkikset ja muut rikkaat eivät ole pätkääkään kiinnostuneita yhteisestä hyvästä. Katsoin San Jose Mercury Newsin nettisivuille linkitetyn uutispätkän (taisi olla Bloombergin eli bisnes- ja talousuutisia tarjoavan kanavan pätkä), jossa toimittajat puhuivat siitä, että kyllähän Hollywoodin rikkaat tekevät mitä lystäävät et cetera. Haha, voitte varmaan kuvitella, millaista sanasotaa. Toki tilanne ei ole aivan näin yksinkertainen; tuloksethan kertovat vain yhden kuukauden tilanteen. (Lue lisää vaikka täältä, jos kiinnostaa.)

Mutta äärimmäisen vakava asia tämä kuivuus on, eivätkä nuo tutkimustulokset anna kovin hyvää kuvaa, koska vedenkulutus koko osavaltiossa on laskemisen sijaan noussut. On myös ennustettu, että tämä kuivuus jatkuu vielä ainakin vuoden 2015. Osavaltion uskotaan ajautuvan vielä kunnon hankaluuksiin. Ja onhan esimerkiksi maataloudella jo nyt massiivisia vaikeuksia.

Historiallisen kuivuuden vuoksi täällä on nyt myös historiallisia ratkaisuja: tällä viikolla State Water Resources Control Board hyväksyi asetuksen, jonka mukaan yksityishenkilöt voivat saada veden liikakulutuksesta $500 sakon. Yrityksille on totta kai omat, suuremmat sakkonsa. Asetus tulee voimaan 1. elokuuta. Kyseessä on ensimmäinen koko osavaltion kattava suuri asetus.

Tämä uusi asetus kieltää nyt esimerkiksi juomakelpoisen veden käytön oman talon edessä olevan jalkakäytävän tai kadun reunan pesemiseen. Kiellettyä on myös pihan liiallinen kastelu eli se, että kastelee omaa pihaa ja nurmikkoa siten, että vettä lähtee valumaan. Auton saa pestä vain käyttämällä letkua, jossa on suljin. Suihkulähteissä saa käyttää vain kierrätettyä vettä. En tiedä, miten näitä kontrolloidaan. Ehkä naapurit kyttäävät toisiaan ja kantelevat.
Keltaiset vuoret. Kuva on toukokuulta, jostain puolen välin jälkeen.
Kierrätettyä vettä käytetään täällä muuten paljon. Lähes jokaisessa paikassa, jossa on jokin kastelujärjestelmä, on lappu "Recycled water. Do not drink". San Josessa on juuri avautumassa 72 miljoonaa dollaria maksanut high-tech water purification plant, joka puhdistaa likavettä uuteen käyttöön. Vettä on ensin tarkoitus sekoittaa pohjaveden kanssa, mutta toiveena on, että tulevaisuudessa tästä saataisin myös ihan juomakelpoista vettä kansalle.

Tällaiselle vasta tänne muuttaneelle, ei omaa pihaa omistavalle tämä vedenkulutuksen vähentäminen näkyy esimerkiksi ravintoloissa. Monissa ravintoloissa on pöydissä laput, joissa ilmoitetaan tarjoilijan tuovan vettä vain pyynnöstä. Kaikki raflat eivät kuitenkaan ole lähteneet tähän mukaan, ja monissa mestoissa tuodaan edelleen automaattisesti vesilasi, vaikkei sitä olisi pyytänytkään.

Olen kiinnittänyt huomiota siihen, miten monet pusikot ja pensaat kukoistavat hälyttävästä kuivuudesta huolimatta. Esimerkiksi monien kauppojen pihoilla näkee voimissaan olevia kukkapuskia. Lähikauppamme pihassa käynnistyy iltaisin kastelujärjestelmä, joka suihkuttaa kukkapensaita. Myös meidän asuintalomme sisäpihoilla on kukkia, ja iltaisin kuuluu veden suhinaa, kun kastelusysteemi on hetken aikaa käynnissä. Nurmikotkin vihertävät kaikkien asuintalojen pihoissa. Toki Amerikan ihmemaassa on keinotekoisia ratkaisuja tähän nurmikkopulmaan tekonurmesta nurmikon maalaukseen...

Henkilökohtaisesti en ymmärrä kukoistavia puskia. En ole koskaan ollut kukkapensaiden ja kauniiden istutusten perään. Toki kukat pihalla ovat kivoja, mutta täytyykö niitä olla, jos koko osavaltio kärsii? Eivätkö turhanpäiväiset, pelkkänä koristeena olevat istutukset olisi niitä, joista voisi karsia ensimmäisenä, jos vedenkulutusta täytyy vähentää? Mutta maassa, jossa pihan vihreä nurmikko ja kukoistus kertoo asemasta ja rahasta, selvästikään ei.
Olisin valmis luopumaan näistä, vaikka se tekisikin ankeasta sisäpihasta vieläkin ankeamman.
Toistaiseksi ihmisten vesihanoja ei ole suljettu, mutta kyllä tälläkin mahdollisuudella pelotellaan. Muutamat tahot ovat uutisoineet, että vesi tulee vielä loppumaan kesken. Sadetta ei ole odotettavissa vielä hetkeen. Ja todellakin se edellisin sadepäivä oli huhtikuussa, jolloin vieraamme joutuivat sadetta omaksi harmikseen todistamaan.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista tosiaan, että kukat vielä kukoistavat pihoilla... Ei voisi sitten aavikkokasveja laittaa?! Harmaavesikierrätysjärjestelmät saisivat levitä vähemmänkin kuiviin osavaltiohin! Täällä joillain on sadevedenkeräysjärjestelmiä, aika vähän niitäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihreästä pihasta ei näköjään kalifornialainen helposti luovu. Ehkä sitten, kun ei ole enää juomavettä. :D

      Poista