Ks. kuvan lähde kuvasta. :) |
Eikä muuntokaava muuten ole mikään ihan helppo päässälasku: Celsius = Fahrenheit − 32 / 1,8. Että ei muuta kuin laskemaan!
Pituuksia nämä jenkit mittaavat tuumilla, jaloilla, jaardeilla ja maileilla. Tiedän, että yksi tuuma on noin 2,5 cm (tarkka taitaa olla 2,54 cm) ja että 1 maili on noin 1,6 km. Siihen se sitten jääkin. Kun navigaattori kertoo, että 50 jalan päästä käännytään, en tietäisi, koska pitää kääntyä, jos ohjeet loppuisivat siihen.
Tuttavamme kertoi, että jossain vaiheessa täällä suunniteltiin kilometrien ilmoittamista mailien rinnalla liikenneopasteissa, mutta muutosta vastustettiin kovasti.
Kun ensimmäisen kerran menin täällä bodypumppiin, minulla oli mukana muistilappu siitä, kuinka paljon mikäkin kg-paino on paunoissa. Siellä sitten tutkailin lappuni kanssa painoja. Koska pumpin erikokoiset painokiekot taitavat olla aina samanpainoisia maasta riippumatta, tiedän nykyään suurin piirtein, mitä painoja minulla on kiloissa, vaikkei minulla kauheasti ole hajua noista paunoista. Sen sijaan kuntosalilla olen välillä edelleen aivan pihalla siitä, kuinka painavia painoja nostelen. Kuljen siis muistilapun kanssa.
Nesteiden tilavuudet vasta jänniä ovatkin: fluid ounce, cup, pint, quart ja gallon. Onko näillä edes mitään suomenkielisiä nimiä? Paitsi kuppi ja pintti? Gallon taitaa olla vain gallona. Nesteiden määriä ilmoitetaan vähän näillä kaikilla riippuen siitä, mikä tuote on kyseessä ja kuinka paljon sitä on. Esimerkiksi maitoa myydään ilmoittamalla määrä quarteissa tai gallonissa (kyllä, täällä on ihan normaalia sellainen gallonan eli 3,78 litran saavi maitoa :D). Kermaa olen nähnyt ilmoitettavan pinteissä ja quarteissa. En pysy kärryillä, vaikka jonkinlainen logiikkahan näissä totta kai on.
Kauneudenhoitotuotteet, kuten shampoot, pesuaineet ja kosteusvoiteet, ovat noissa fluid ounceissa. Toistaiseksi kaikissa purkeissa on ollut myös ml-määrä. Myös maitotuotteissa näkyy ilmoitettavan tämä ml-/l-määrä.
Myös vaatteiden koot ovat jotain muuta kuin mihin on tottunut. Vaatteista löytyy sitä kuuluisaa nollakokoa ja sitten siitä lähdetään ylöspäin 2, 4, 6 jne. Toki täällä käytetään myös S/M/L-tapaa. Tosin täytyy kyllä sanoa, ettei ehkä auttaisi, vaikka koot ilmoitettaisiinkin samoin kuin Suomessa, koska koot tuntuvat olevan aivan eri kokoisia. Olen ostanut muutamaa poikkeusta lukuunottamatta aina vähintään yhden asteen pienemmän vaatteen kuin Suomessa. Myös samoissa merkeissä. Mm. Niken vaatteissa normaali käyttämäni koko oli paidoissa liian iso (housuissa ei). Ja Nike ilmoittaa koot noissa meille tutuissa S/M/L-mitoissa. Ehkä amerikkalaisille tehdään isompia vaatteita, jotta he voivat tuntea olonsa laihoiksi?
Kenkienkin koot ovat totta kai myös erilaisia. Nettishoppailun vuoksi olen jo aikaisemmin oppinut, että oma kengänkokoni USA:n koissa on yleensä 7,5 tai 8. Olen koko 38.
Samaan sarjaan näiden erilaisten mittayksiköiden ja tilavuusyksiköiden kanssa menee tietenkin amerikkalaisten tapa merkitä päivämäärät. (Ks. kuva yllä.) Ensin ilmoitetaan aina kuukausi, sitten vasta päivä ja viimeiseksi vuosi. (Joskus kyllä näkee sitäkin, että vuosi on ekana, muttei missään virallisessa!?) Tämä on onneksi helppo osata, mutta ongelmia syntyy, jos kaikki eivät osaakaan tehdä näin päin. Numerot sentään ovat täällä samat, haha.
Ja kaipa se kellonaikojen ilmoitustapa hiukan ihmetyttää, vaikken olekaan tynnyrissä kasvanut. Tietokoneet ja kännykät vaihdoimme täällä heti tähän 12 tunnin a.m./p.m. -tyyliin selvyyden vuoksi. Mutta kerran luulin, että yksi tilaisuus alkaa viideltä, kun kellonaika ilmoitettiin 7 p.m. Jostain älyttömästä syystä sekoitin tämän klo 17 kanssa. Onneksi tajusin ennen kuin lähdin liian aikaisin. Mies on tehnyt tämän saman virheen joskus. Myös aukioloaika 11 a.m. to 12 a.m. vaati kerran hiukan aivosolujen vaivaamista. ;)
Mä en tiennytkään että noita nesteitä on noin monessa eri mitassa! Hullua! Nyt varmaan alkaa kiinnittää asiaan huomiota. Oon muutenkin niin pihalla näitten yksiköiden kans niinkun sinäkin:D Tiedän että oon 5'7 pitkä ja paino on kolminumeroinen (APUA:D). Tiedän että lämpötila 70 on mukava ja mitä lähemmäs 100 mennään sitä tuskaisemmaksi käy olotila. Täällä etelässä meillä on nyt turhan usein mennyt yli 90 eikä paljon enää naurata toisin kuin viime kesänä lomaillessa täällä. Sillon se oli musta vaan ihanaa:D mutta tosiaan omiin mittoihin, summittaisiin lämpötiloihin ja joihinkin satunnaisiin numeroihin rajoittuu mun tietämys ja se saa riittää. Ajattelen kyllä edelleen ihan niissä tutuissa ja turvallisissa mittayksiköissä!
VastaaPoistaHmm, toi oma pituus ja paino pitäiskin selvittää, kun niitä ehkä tarvitsee joskus jossain (ainakin ajokorttihakemuksessa). Ei kyllä mitään hajua, mitä ne on. Mä epäilen, että ajattelen omissa tutuissa mitoissani hamaan loppuun saakka...:D
PoistaMulla piti kans viisumihakemukseen liittää se lääkärintarkastus niin siinä yhteydes tuli mitat ilmi...
PoistaHui, ihan lääkärintodistus... Meiltä ei onneksi tuollaisia vaadittu, kun ollaan pelkkiä Visitoreja täällä. :D
PoistaJoo ja ei ollut ihan mikään pikkutarkastus. Kaikenmaailman tuberkuloositestitkin piti tehdä. (Suomalaisillahan tuberkuloosi on tosi yleinen:D) Etten vaan tuu tänne Amerikkaan tartuttamaan paikallisia. Kumma että teidän ei tarvinnut. Ootte vissiin pienempi vaara kun teidän vierailulla on expiration date:D
Poista:o Haha joo, me oltaisiin selvästi päästy tuberkuloosista huolimatta tänne. Ja siis eihän kahdessa vuodessa ehdi ketään tartuttamaan. :DD
PoistaMulta muut luonnistuu, koska asuin Jenkeissä pari vuotta lapsena ja jouduin opiskelemaan yläastematematiikkaa paikallisissa yksiköissä (joo-o...), mutta noi nesteet on yhä arvoitus. Kaikkein hämäävintä on ozit, kun ne voi olla joko painoa tai tilavuutta. Joka tapauksessa ihan älytön systeemi. Muistan tapelleeni aiheesta 90-luvulla luokkatovereiden kanssa, ja kysyin silloin, että tietävätkö he edes, kuinka monta jaardia on mailissa (eivät tietäneet). "Well do YOU know how many meters is in a kilometer!!!" oli vastaus. Nii-in...
VastaaPoistaHuh, ei tarvitse siis huolestua, kun eivät jalat ja jaardit luonnistu, jos nämä jutut on amerikkalaisillekin hankalia. :D
PoistaHeippa! Tulee kommentti vähän viiveellä, kun viiveellä olen tekstejäsi tässä lueskellut. Totuttelemista nuo täkäläiset yksiköt vaativat, mutta kyllä niitä oppii hahmottamaan. Ainakin applen mobiililaitteisiin löytyy converter-sovellus, joka muuntaa kaikkia mahdollisia yksiköitä. Sen avulla itse olen oppinut yksiköitä hahmottamaan. Ettei tarvitsisi koko ajan puhelinta plärätä, olen opetellut myös joitakin juttuja: 1 gallon = 4 quart = 8 pint = 16 cup, 1 cup = 8 fl oz. Ja karkeasti 1 gallon = 4 litraa, 0,5 gallonaa 2 litraa, 1 quart on litra, 1 pint 5 dl ja 1 cup 2,5 dl. 100 jalkaa taas on 30 metriä, puoli mailia 800 metriä ja neljännesmaili 400 metriä. Ihmeen nopeasti noita tuumia ja jalkojakin oppii hahmottamaan, vaikka välillä täytyy miettiä, että kuinka paljon se jaardi nyt onkaan senteissä : )
VastaaPoistaTerkuin se toinen melko tuore maahanmuuttaja Ps. Muutan ihan kohta Orange Countyyn Californiaan
Ei viiveet mitään haittaa, kiva kun kommentoit! :)
PoistaJa huh, mikä numerosoppa! Vaikka ihan selkeä logiikkahan noissa selvästi on. ;) Kiitos näistä, opettelen ehkä itsekin nuo ulkoa.