perjantai 12. lokakuuta 2018

Vankilasaari Alcatraz San Franciscossa

Meillä on tällä hetkellä vieraita Suomesta: appivanhempani. Vieraiden kanssa saa aina leikkiä turistia, ja tuossa tiistaina seikkailimmekin tosissamme San Franciscoon vierailemaan Alcatrazin vankilassa. Olemme käyneet mieheni kanssa Alcatrazissa kerran aiemmin: vuosi ennen muuttoamme, kun olimme Kaliforniassa lomamatkalla Suomesta (ja autuaan tietämättömiä siitä, että muuttaisimme tänne alle vuoden kuluttua lomamatkasta). Jännä juttu, ettei kenenkään aiemman vieraan kanssa ole tarvinnut lähteä katsomaan tätä kuuluisaa vankilaa. Mieheni veli perheineen kävi siellä omatoimisesti, muut vieraat eivät ole osoittaneet kiinnostusta.
Näkymä Alcatrazin vankilasaarelta San Franciscoon.
Alcatrazin vankila sijaitsee saarella San Franciscon lahdessa. Vankilasaari on virallinen historiallinen maamerkki ja osa San Franciscon Golden Gate National Recreation Area -luontoaluetta, jota ylläpitää USA:n kansallispuistoista vastaava National Park Service. Jos vankilaan haluaa, liput kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Pahimpaan turistisesonkiaikaan liput saattavat olla myyty loppuun viikkoja etukäteen. Näin lokakuussa arkipäivälle lippuja sai vielä viikon varoitusajalla.
Satamalaiturilta voi käydä tarkistamassa, koska vapaita kierroksia on seuraavaksi saatavilla. Tällä viikolla tilanne oli hyvä, sillä tiistaina seuraava vapaa kierros oli jo sunnuntaina. Alcatrazissa käy vuosittain yli miljoona turistia.
Vankilasaari on vajaan 2 kilometrin päässä San Franciscon rannasta. Lauttamatka sinne kestää noin 10 minuuttia. Saari on siis aika lähellä kaupunkia, mutta aallokko on kova, virtaukset pahoja ja vesi lahdessa äärimmäisen kylmää. Alcatrazia pidettiin vankilana, josta on mahdotonta paeta. Kolme vankia on onnistunut pääsemään ulos selleistään ja vankilarakennuksesta mereen saakka. Heitä ei ole koskaan löydetty. Kun olen tuota merta katsellut, en epäile hetkeäkään sitä, miten heille on mahtanut pakoyrityksessä käydä.
Alcatrazin vankila San Franciscon Pier 39 -laiturialueelta kuvattuna.
Vuonna 1962 muutama vanki onnistui pakenemaan selleistään. He olivat ilmeisesti kaivaneet ruokalasta varastetuilla lusikoilla (tästä on eriäviä näkemyksiä) aukot selliensä seinään ja he pakenivat seinien sisäpuolelta ulos vankilasta ja pääsivät aina mereen saakka. Heidän poissaolonsa huomattiin vasta aamulla, sillä he olivat askarrelleet tekopäät sänkyihinsä. Aikamoista. Tässä lavastettu tekopää, mutta tuo aukko lienee aito ja alkuperäinen. En ole muuten koskaan nähnyt Pako Alcatrazista -elokuvaa.
Alcatraz on maineeltaan yksi Yhdysvaltojen pahimmista vankiloista. Eikä ihme. Saari on pieni ja vankilarakennus on kolea, ankea ja ahdistavan oloinen. Alcatraz toimi vankilana mielestäni hämmentävän lyhyen aikaa, vuosina 1934-1963. Ennen vankilaa saarella on ollut linnoitus, joka rakennettiin 1850-luvulla suojelemaan kaupunkia Kalifornian kultaryntäyksen aikaan. Saari toimi kuitenkin jo tuolloin ikään kuin vankilana: sinne sijoitettiin niskuroivia sotilaita. Alkuperäiset linnoitusrakennukset on purettu, kun paikalle päätettiin tehdä liittovaltion vankila vuonna 1934.
Tämän Alcatrazin rakennuksen näkee ensimmäisenä, kun astuu saarelle. Heti käy ilmi, ettei alue ole historiallinen vain vanhan vankilan vuoksi: vankilan sulkemisen jälkeen saaren valloitti Yhdysvaltojen alkuperäisväestöön kuuluvat aktivistit, jotka toivottivat kaikki intiaanit tervetulleiksi tekstillään.
Sen lisäksi, että Alcatraz toimi vankilana vain vähän aikaa, se oli myös kohtalaisen pieni: tilaa oli reilulle 300 vangille, mutta vankila ei ollut koskaan täynnä. Suurin määrä vankeja taisi olla noin 250 vankia. Alcatraziiin sijoitettiin monia pahamaineisia vankeja, joista kuuluisin lienee Al Capone. Monet vanginvartijat muuten asuivat saarella ja joillakin oli perheensäkin siellä. Mieleeni on jäänyt hauska fakta siitä, etteivät vartijat perheineen lukinneet kotiensa ovia.
Alcatrazin selliosastolla.
Ankeaa on.

Vankilan näkymissä ei sentään ole mitään moitittavaa. Selleistä ei kyllä auennut näitä näkymiä vangeille. Vain muutama selli sai auringonvaloa, loput olivat ikäviä pimeitä koppeja. 
Vankila suljettiin vuonna 1963, koska siitä aiheutui saasteita San Franciscon lahteen, koska sen ylläpito oli kallista ja koska vankilan oloja arvosteltiin.
Alcatrazin tuloselli, jonne uudet vangit saapuivat ensimmäisenä.
Eristysselli.
Vankien ulkoilupiha. Olen nyt ollut kaksi kertaa Alcatrazissa, enkä kummallakaan kerralla ole astunut tuonne ulos, sillä ovella vastaan on iskenyt niin tajuton tuuli, että hiukset meinaavat lähteä päästä. Tuo saari on todella tuulinen, oli kesä tai talvi!
Sulkemisen jälkeen vankila pysyi autiona muutamia vuosia. Vuonna 1969 saarelle saapui Yhdysvaltojen alkuperäisväestöön kuuluvia poliittisia aktivisteja. He vaativat hallitusta kohtelemaan alkuperäisväestöä paremmin. Miehitysvaihe kesti 19 kuukautta. Vuonna 1972 saari julistettiin suojelluksi ja annettiin National Park Servicen alaisuuteen.
Alcatrazin vesitorni, johon on kirjailtu viesti alkuperäisväestön miehityksen aikaan: "Peace and Freedom. Welcome. Home of the Free Indian Land". Tämä graffiti ei tosin ole enää alkuperäinen, sillä torni maalattiin miehityksen jälkeen. Sen jälkeen virhe tajuttiin, ja vanha graffiti maalattiin torniin uudelleen.
Nykyään Alcatrazin saarella käy päivittäin ilmeisesti muutamakin tuhat turistia. Vankilakierros tehdään omaan tahtiin audio-kierroksen turvin. Jokainen saa kuulokkeet ja laitteen, josta kuunnella tarinoita, joita kertovat vanginvartijat sekä muutama vanha vanki. Kierros on mielestäni erittäin mielenkiintoinen. Tosin ei niin mielenkiintoinen, että olisin muistanut siitä paljon ensimmäiseltä kerralta.
Lähes ainoa asia, joka oli jäänyt mieleeni ensimmäiseltä Alcatrazin vierailulta: Vankilan keittiön veitsiä säilytettiin kaapissa, johon oli selkeästi maalattu oma kohta jokaiselle veitselle. Näin ollen oli helppo nähdä, jos veitsiä katoaisi.
Vankilakierroksen lisäksi pienellä saarella pääsee kiertelemään itsekseen. Sieltä löytyy mm. pieni kävelyreitti ja museo. En ole kävellyt saaren ympäri enkä tehnyt mitään kävelykierrosta ulkona, koska saarella on molemmilla kerroilla ollut niin kylmä. Tuuli on kova ja jäätävä. Oli nyt lokakuussa ja oli myös 5 vuotta sitten keskellä heinäkuuta. Mitkään vaatekerrat eivät tunnu suojaavan siltä viimalta. Jos joskus siis päädyt Alcatraziin, ota kunnolla vaatekerrastoa mukaan!

2 kommenttia:

  1. Täältä löytyikin mielenkiintoinen blogi.
    Pitää alkaa lukemaan edellisetkin postaukset.
    Tuolla Alcatrazissa olisi kiva joskus päästä käymään.
    Floridassa ollaan käyty pari kertaa.
    Siksi blogisi kiinnostaa, koska haaveena olisi matkustaa joksus myös Kaliforniaan.

    Aurinkoista viikon jatkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja kiva, että olet löytänyt blogiin! Kalifornia on kyllä ihana matkailupaikka, paljon nähtävää erilaisista isoista ja pienistä kaupungeista luontoon. Itse tehtiin joskus Suomesta lomamatka, jonka aikana käytiin San Franciscossa, Los Angelesissa ja vielä Nevadan puolella Las Vegasissakin. Suosittelen! :)

      Poista